DAKA'dan iki ilde iki imza

DAKA desteği ile tarihi Bitlis Çarşısı ile tarihi Muş Çarşılarında yapılacak olan güzelleştirme çalışmalarının proje imzaları dün atıldı.

VAN 22.06.2018 20:09:33 0
DAKA
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Tarihi çarşıların turizme kazandırılması ve ziyaretçi çekerek esnafların iş hacmini arttırması gibi bir dizi amaçlarla hazırlanan projede imzalar dün ilk olarak Bitlis ilinde atıldı. Bitlis'in tarihi dokusuna uygun olarak güzelleştirilecek olan tarihi çarşı projesinin imzaları Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu ile  Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray tarafından Bitlis Valiliğinde imzalandı.
2018 Yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında DAKA tarafından desteklenen ve Bitlis Belediye Başkanlığı tarafından yürütülecek olan “Bitlis İli Sokak Sağlıklaştırma Projesi”nin imzaları atılırken, projenin yüzde 75’lik kısmı DAKA tarafından finanse edilecek. Bitlis ilinin tarihi güzelliklerini mevcut gizlenmişliğinden kurtarıp turizmi canlandırarak insan sirkülasyonunu artırmak, bölge halkını da çekerek esnafın iş potansiyelini artırmak ve böylelikle şehri tarihi ve ticareti ile ölü ruhundan kurtarmayı ve tarihteki hak ettiği değere ulaşmasını sağlamak, projenin temel hedefleri arasında gösteriliyor. Proje kapsamında, Tarihi Bitlis Çarşısında 8 sokakta sağlıklaştırma yapılması planlanırken, rölöve, restorasyon, restitüsyon, altyapı ve çevre düzenleme projeleri hazırlatılarak dükkanların cephe ve çatıları da yeniden tasarlanacak.
Çevre düzenlemesi de yapılacak olan sokaklarda engelli geçişlerine uygun olarak projelendirme yapılacak. Proje ile ayrıca proje alanı içerisinde bulunan tahribata uğramış tarihi tescilli yapıların restorasyonlarının yapılması da planlanıyor. Projenin tamamlanması ile Bitlis'in kültür turizmi potansiyelinin arttırılması da arzulanıyor.

 

İKİNCİ İMZALAR MUŞ'TA
2018 Yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen “Muş İli Tarihi Çarşı Sağlıklaştırılması Projesi”nin sözleşme imza töreni de, dün Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray'ın katılımıyla Muş Belediye Başkanlığında gerçekleştirildi.
Muş il merkezi Minare Mahallesi 135. Sokak ve 136. Sokakta yapılacak sokak sağlıklaştırma faaliyetlerini kapsayan “Muş İli Tarihi Çarşı Sağlıklaştırılması Projesi”nin yüzde 80’lik kısmı DAKA tarafından finanse edilecek. 
Proje çerçevesinde, genel olarak il merkezinde turizm potansiyeli oluşturmak, bölgede yeni cazibe merkezlerinin oluşturulmasını sağlamak, kültürel mirası yaşatarak Muş ili ve bölgede turizm gelirlerinde artış sağlamak, bölge ekonomisine ve bölgesel kalkınmaya pozitif katkı sunmak ve Muş, Bitlis, Hakkari ve Van illerinden oluşan TRB2 Bölgesinde zengin kültürel ve tarihi varlığın, yerel kültürün ve doğal güzelliklerin sektöre kazandırılması yoluyla turizm sektöründe arz çeşitliliğini sağlayarak sektörden elde edilen gelirleri artırmak amaçlanıyor. Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi