DAKA desteği ile tarihi çarşılar güzelleştirilecek

DAKA desteği ile tarihi Bitlis Çarşısı ile tarihi Muş Çarşılarında güzelleştirme çalışmaları yapılacak. 21 Haziran 2018 günü sözleşmeleri imzalanacak olan projeler ile amaç tarihi çarşıların turizme kazandırılması ve ziyaretç

VAN 20.06.2018 20:36:29 0
DAKA desteği ile tarihi çarşılar güzelleştirilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

2018 Yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ve Bitlis Belediye Başkanlığı tarafından yürütülecek olan “Bitlis İli Sokak Sağlıklaştırma Projesi”nin sözleşme imza töreni, 21 Haziran 2018 günü saat 10:00’da Bitlis Valisi ve Bitlis Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray'ın katılımıyla Bitlis Valiliğinde gerçekleştirilecek. 
Sözleşmesi imzalanacak olan “Bitlis İli Sokak Sağlıklaştırma Projesi”nin % 75’lik kısmı DAKA tarafından finanse edilecek. Bitlis ilinin tarihi güzelliklerini mevcut gizlenmişliğinden kurtarıp turizmi canlandırarak insan sirkülasyonunu artırmak, bölge halkını da çekerek esnafın iş potansiyelini artırmak ve böylelikle şehri tarihi ve ticareti ile ölü ruhundan kurtarmayı ve tarihteki hak ettiği değere ulaşmasını sağlamak, projenin temel hedefleri arasında gösteriliyor. Proje kapsamında, Tarihi Bitlis Çarşısında 8 sokakta sağlıklaştırma yapılması planlanırken rölöve, restorasyon, restitüsyon, altyapı ve çevre düzenleme projeleri hazırlatılarak dükkanların cephe ve çatıları yeniden tasarlanacak ve köhne görüntülerinden kurtarılıp sağlıklaştırma işlemleri başlatılacak. Sokaklar için çevre düzenlemesi projeleri tasarlanırken engelli geçişlerine uygun olarak projelendirme yapılacak ve uygulanacak. Proje ile ayrıca proje alanı içerisinde bulunan tahribata uğramış tarihi tescilli yapıların restorasyonlarının yapılması da planlanıyor. 
Projenin tamamlanması ile Bitlis'in kültür turizmi potansiyeli artırılarak kentte turizmin çeşitlenmesi ve daha geniş bir alana yayılması sağlanmış olacak. Böylelikle, turizm sektöründe istihdama ve ekonomik gelişmeye katkı sağlanacak.
Tarihi Bitlis Çarşısının canlandırılması kapsamında ilk proje, yine DAKA tarafından 2015 Yılı Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenmişti. 

 

MUŞ'UN TARİHİ ÇARŞISI DA GÜZELLEŞTİRİLECEK
2018 Yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen “Muş İli Tarihi Çarşı Sağlıklaştırılması Projesi”nin sözleşme imza töreni de, yine 21 Haziran 2018 günü saat 13:30’da Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray'ın katılımıyla Muş Belediye Başkanlığında gerçekleştirilecek. 
Muş il merkezi Minare Mahallesi 135. Sokak ve 136. Sokakta yapılacak sokak sağlıklaştırma faaliyetlerini kapsayan “Muş İli Tarihi Çarşı Sağlıklaştırılması Projesi”nin % 80’lik kısmı DAKA tarafından finanse edilecek. 
Proje çerçevesinde, genel olarak il merkezinde turizm potansiyeli oluşturmak, bölgede yeni cazibe merkezlerinin oluşturulmasını sağlamak, kültürel mirası yaşatarak Muş ili ve bölgede turizm gelirlerinde artış sağlamak, bölge ekonomisine ve bölgesel kalkınmaya pozitif katkı sunmak ve nihayetinde Muş, Bitlis, Hakkari ve Van illerinden oluşan TRB2 Bölgesinde zengin kültürel ve tarihi varlığın, yerel kültürün ve doğal güzelliklerin sektöre kazandırılması yoluyla turizm sektöründe arz çeşitliliğini sağlayarak sektörden elde edilen gelirleri artırmak amaçlanıyor.
Proje kapsamında, yapılacak tarihi iyileştirmeler ve restorasyonlar ile ilin kentsel karakterinin güçlendirilmesi, şehrin imajı olabilecek ve marka değeri katacak mimari alanların yenilenmesi, turistik bölgeleri halka açarak hizmet sektörünün yoğunlaştığı kent merkezlerinde tarihi, doğal ve kültürel değerler civarında çevresel düzenlemelerin ve bu değerlere erişimin kolaylaştırılması, proje alanının görsel algılama açısından iyileştirilmesi ve turizme yönelik kullanım alanlarının genişletilmesinin sağlanması hedefleniyor. / Prestij Haber Merkezi

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: