Daha temiz bir van

ŞİKAYETLERİNİZİ BİLDİRİN

VAN 16.04.2013 11:47:30 0
Daha temiz bir van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte temiz bir Van için çalışmalarına hız verdi.

Van Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte temiz bir Van için çalışmalarına hız verdi. Önümüzdeki günlerde ´Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Çevre ile Olur´ sloganıyla temizlik çalışmalarını daha da artırmayı planlayan Van Belediyesi´nin Temizlik İşleri Sevk ve İdare Amiri Sadrettin Aksu, 17 mahallede poşetleme sistemine geçtiklerini belirterek, "Şehrin temizliği için 24 saat aralıksız çalışıyoruz. Temizlik konusunda sıkıntıları olan vatandaşlarımız bize çok rahatlıkla ulaşıp şikayetlerini bildirebilirler. Bundan mutluluk duyarız" dedi.
Havaların ısınması ile birlikte yeni sezonda temiz bir Van şehri için neler yapılabileceğine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Van Belediyesi Temizlik İşleri Sevk ve İdare Amiri Sadrettin Aksu, 400 kişilik bir ekiple, 3 vardiya halinde ve 24 saat aralıksız şehrin temizliği için çalıştıklarını söyledi. Van Belediye Başkanı Bekir Kaya´nın özellikle kentin temizliği konusuna çok büyük önem verdiğini söyleyen Aksu, "Bir önceki dönemde belediye temizlik işçilerinin ücretlerini 7-8 ayda bir öderken, Sayın Kaya göreve geldiği ilk günden bu yana her ay çalışanların maaşlarının düzenli ödenmesini sağlamıştır. Bu da çalışanlarımız için ayrı bir moral oldu ve bize güç kattı" şeklinde konuştu.

"AKKÖPRÜ DERESİNDEN YÜZ BİN TON ÇÖP ÇIKARDIK"
Vatandaşların şehir içinde bulunan derelere ilişkin şikayetlerini değerlendiren Aksu, "Biz her yıl dereleri temizliyoruz. Akköprü Mahallesinden İskele´ye kadar uzanan bu dereyi her yıl mutlaka temizliyor ve orada yüz bin tonun üzerinde çöp çıkarıyoruz. DSİ orda bir çalışma yaptı ancak bu yeterli olmadı. Başka şehirlerde bu tür derelerin etrafı tel örgülerle çevriliyor. Yapılması gereken budur. Dereler konusunda sürekli broşürler dağıtıyoruz. Malesef bu konuda büyük bir duyarsızlık var. Bu derelere atılan atıklarla Van Gölü kirletiliyor.  Bu dereler insan sağlığını ve çevremizi tehdit ediyor.Vatandaşımızdan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Akköprü, Kirman ve Kurubaş derelerinde bulunan ızgaralı bentlerin bakım ve onarımı yapılacak, ayrıca gerekli yerlere yeni ızgaralı bentler yapılacaktır. Derelere yakın yerlerde ikamet eden vatandaşların derelere çöp atmamaları konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır. Van Gölü temizlik teknesi ve sahil temizlik ekibi tarafından belli bir program dahilinde Van Gölü ve sahillerinin temizliği yapılacaktır." diye konuştu.
"ÇALIŞMA SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK"
Temizlik hizmetlerinin daha sağlıklı ve düzenli yürütülmesi amacıyla çalışma sisteminde bazı değişikliklere gideceklerini ifade eden Aksu, çöp toplama ve çevre temizliği çalışmaları ile yıkama, sulama ve süpürme çalışmalarının ayrı olarak yürütüleceğini belirterek, "Çöp toplama ve çevre temizlik çalışmaları alt bölge ve üst bölge olmak üzere iki ayrı ekip tarafından yürütülecektir. Bu nedenle mevcut temizlik garajı dışında ikinci bir temizlik garajı oluşturulacaktır. Biz 17 mahallemizde poşetleme sistemine geçtik. 21-23 saatleri arasında vatandaşlarımız çöplerini dışarı bıraksınlar, biz saat 23.00´dan sonra o çöpleri topluyoruz. Ancak buna uymayan vatandaşlarımız nedeniyle ek çalışma yapıyoruz ve bu da bize ayrı bir külfete neden oluyor. Sürekli mahallelerde anonslar yapıp vatandaşımızı bu konuda bilgilendiriyoruz. Poşetleme sistemi dışında kalan mahallelerimizde daha çok kül ve hafriyat topluyoruz. Bu mahallelerimizde eski usülle çalışmaya devam ediyoruz. Bidon sistemi, çöp konteynırı ile temizlik yapıyoruz. Araçlarımız sıkıştırma araçlar olduğu için bu da bir çok defa arızalara neden oluyor." diye konuştu.
"KATI ATIK İÇİN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ HAZIR"
VANÇEB tarafından yürütülen Van Katı Atık Yönetim Sistemi Projesi hakkında da bilgi veren Aksu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı ile yapılan görüşmede proje finansmanı işlemlerinin 2013 yılında tamamlanacağı, sonrasında yapım ihalesine başlanacağı belirtildi. Müdürlüğümüzce konunun takibi yapılacak ve ayrıca yapılması gereken çalışmaların alt yapısı hazırlanacaktır" bilgisini verdi.
"VAN GÖLÜ´NÜN TEMİZLİĞİ İÇİN TEMİZLİK TEKNESİ ALIMI YAPILDI"
Van Gölü ve sahil temizliği konusunda neler yapılacağına ilişkin de bilgi veren Aksu, Van Gölü ve Sahil Temizliği Projesi için hali hazırda başvurularının kabul edildiğini söyleyerek, "Yatırım ve Turizm altyapısının güçlendirilmesine yönelik küçük ölçekli altyapı projeleri mali destek programından yararlandırılması amacıyla proje dosyası Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına sunulmak üzere hazırlanmaktadır. Bu proje kapsamında Van Gölü kıyı ve sahili temizliği ekibi oluşturulmakla birlikte, göl yüzeyinin temizliğini yapmak üzere temizlik teknesi alımı da dahil edildi." dedi.
"VATANDAŞLARIMIZ TEMİZLİK KONUSUNDA ŞİKAYETLERİNİ BİZE BİLDİRSİN"
Van´ın Büyükşehir olmasıyla birlikte 4 belediye olacağını ve temizlik işlerinin daha da rahatlayacağını anlatan Aksu, "Biz şuanda 400 kişilik bir ekiple tüm Van´ın temizlik sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Şu anda tek belediyeyiz ve Bardakçı, Kalecik, Marmit ve Yeşilköy´ün çöplerini bile biz topluyoruz. Kalecik TOKİ´nin çöplerini biz topluyoruz. Vatandaşlarımız temizlik konusunda müsterih olsun. 3 vardiya ile 24 saat çalışıyoruz. Temizlik konusunda sıkıntıları ve şikayetleri olan vatandaşlarımız bize 216.60.32 numaralı telefondan ulaşabilirler. Bu konuda herkese açığız. 24 saat telefonlarımız açık. Yakın zamanda vatandaşlarımızı temizlik konusunda bilinçlendirmek amacıyla dağıtacağımız 10 bin broşür şu anda hazır dağıtılmayı bekliyor."
Aksu, 2013 yılında yapacakları temizlik hizmetleri ve hedeflerine ilişkin şu bilgileri verdi:
* İhtiyaç duyulan yerlere bırakılmak üzere 500 adet çöp konteynırı satın aldık. Ayrıca mevcut çöp konteynırlarının da bakım ve onarımları yapılacaktır.
* Mahallelerde çöp bidonu ihtiyacını gidermek amacıyla 4.000 adet çöp bidonu satın alınacaktır.
* Sponsor olarak bulacağımız firma ve firmalar tarafından alınacak sallamalı çöp kutuları caddelerde ihtiyaç duyulan yerlere takılacak. Ayrıca mevcut çöp kutularının bakım ve onarımları yapılacaktır.
* Mevcut çöp depolama alanının güvenliğini sağlamak amacıyla etrafı tel örgüt ile kapıtılacak, ayrıca alanın giriş ve çıkışı kontrol altına alınacaktır.
* Çocuklarda temiz ve sağlıklı bir çevre bilinci oluşturmak amacıyla yıl içerisinde farklı okullarla birlikte 30 temizlik kampanyası düzenlenecektir.
* Müdürlüğümüze uygun bir arazi tahsis edilmesi durumunda tüm temizlik çalışmalarının yürütüleceği bir temizlik garajı yapılacak.
* Belirli bir program dahilinde Van´ın tüm cadde ve sokakların yıkama, sulama, süpürme ve refüj temizliği yapılacaktır. Dere ve sulama kanalları temizlenecektir. Ayrıca çevre temizliği konusunda halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır.
Haber: Oktay CANDEMİR