Çözüm Sürecinin Ekonomiye Etkisi

Vanlı işdamları, çözüm süreci ile bölgede yatırımların artacağını ve ekonomik hayatın canlanacağını belirtti.

VAN 4.04.2013 13:12:59 0
Çözüm Sürecinin Ekonomiye Etkisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sıtkı Yıldız - Vanlı işdamları, çözüm süreci ile bölgede yatırımların artacağını ve ekonomik hayatın canlanacağını belirtti.

AK Parti hükümeti tarafından başlatılan çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan değişim, iş dünyasında da etkisini gösterdi.

Bölgede gözle görülür bir rahatlamayı ve insanların geleceğe umutla bakmalarını sağlayan çözüm sürecine, bölgede etkin olan iş dünyasının da desteği artarak devam ediyor.

Süreçle ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, memnuniyetle karşıladıkları sürece herkesin katkı sunması gerektiğini söyledi.

Barış ve huzur ortamının iş dünyası için çok önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Irak, "Batıdaki iş adamlarının bölgemize gelerek yatırım yapmasına ihtiyacımız var. Gelmeleri halinde onlara gönlümüz, kucağımız, her şeyimiz açıktır. Ama gelmemeleri durumunda da oturup yıllar yılı gelmelerini beklemenin bir anlamı yok. Hatta bu bizim psikolojik olarak ruh halimizi de bozmaktadır. Bunun çözümü, yeni teşvik düzenlemeleri yapılmalı ve bölgedeki girişimcinin sahaya indirilmesi hedef alınmalı" dedi.

Irak, sürecin komşu ülkelerle sınır ticaretine de katkı sağlayacağını bildirerek, sınır ticaretindeki kota, mevsim kısıtlaması ve çeşitlilik sınırlamalarının kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçeksay da çözüm sürecini bölge ve ülke adına "şans" olarak nitelendirdi.

Bölgede terör meselesinin bitiyor olmasının iş dünyasını umutlandırdığını anlatan Çiçeksay, sürecin bugünkü heyecanıyla devam etmesi durumunda bölgenin 10 yıl sonra ekonomik olarak ciddi mesafe katedeceğini dile getirdi.

-"Sermaye, güvenli yerde yatırım yapar"-

VanOrganize Sanayi Bölgesi (Osb) Başkanı Sinan Hakan da Doğu ve Güneydoğu'daki iş adamları olarak yeni döneme dinamik ve enerjik şekilde girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Sermayenin güvenli yerde yatırım yaptığına dikkati çeken Hakan, şöyle dedi:

"PKK'nın silahlı güçlerinin sınır dışına çıkması çok önemli. Bu süreç eğer sağlıklı şekilde başlar ve devam ederse Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin ekonomik anlamda çok önemli bir merkezi olacaktır. İş adamlarımız da bu saatten sonra güvenliği bahane edip buralara gelmezlik etmesin. Bu sürece hepimizin çok net ve cesur bir şekilde destek sunması lazım. Bizim bu cesarete ihtiyacımız var."

Çoklar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok ise sürece en fazla sevinen kesimin bölgedeki üreticiler olduğuna işaret ederek, sürecin ilerlemesi ve yeni teşviklerle yatırımcıların da yüzünü bölgeye döneceğini ifade etti.

-"Bölge, Türkiye ve Ortadoğu'nun hay Van deposu olacak"-

Ekonomide Değişim Hareketi Sözcüsü Necdet Takva da yıllardır güvenlik gerekçesiyle çıkılamayan yaylaların açılmasıyla hayvancılığın canlanacağını, bölgenin, Türkiye ve Ortadoğu'nun hay Van deposu haline geleceğine dikkati çekti.

Van'ın, İran ile 380 kilometrelik sınırı olduğunu fakat aktif bir sınır kapısı bulunmadığına işaret eden Takva, "Türkiye ile İran arasında düzenli olarak sınır güvenliğine ilişkin toplantılar yapılıyor. Bu toplantıların, yaşanan gelişmelerin ardından ikincil önemde ele alınacağını, yerini ekonomik iş birliği toplantılarına bırakacağını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Levent Harman - Van