Çözüm Süreci Ve Akil İnsanlar Van'da

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Abdurrahman Dilipak, 'Millet, bugün kendi meselesine el koymuş, artık askerler Türkiye gündemine el koymuyor' dedi.Cemal Aşan -

VAN 15.05.2013 14:10:37 0
Çözüm Süreci Ve Akil İnsanlar Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cemal Aşan - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Abdurrahman Dilipak, "Millet, bugün kendi meselesine el koymuş, artık askerler Türkiye gündemine el koymuyor" dedi.

Bitlis ve Muş'ta 4 gün sürecek temasları öncesinde Van'a gelen Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker ile heyet üyesi Abdurrahman Dilipak, kaldıkları otelde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dilipak, Bitlis ve Muş ziaretlerinde, insanların sürece ilişkin umutlarını, endişelerini, sorularını ve sorunlarını konuşacaklarını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilkin yaşandığını ve halkın, ülkenin meselesine el koyarak sorunların çözümünü kendisinin üretmeye çalıştığını vurgulayan Dilipak, yaşanan sürecin, yeni anayasa için de bir model oluşturmasını ümit ettiğini söyledi.

Dilipak, sürecin, diğer ülke ve bölge devletlerinin benzer sorunlarının çözümünde yöntem, referans olarak kabul edilmesi temennisinde bulunarak, "Bizim katlanmak zorunda olduğumuz güçlüklerin, bizden sonrakiler için baht kaynağı olması gerekir. Bu disiplinle çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerde farklı taleplerle karşılaştıklarını anlatan Dilipak, talep edilen birçok şeyin anayasa değişikliğiyle giderilebileceğini ifade etti.

Dilipak, dini, ideolojik, etnik, politik farklılıkların kendilerini özgürce ifade etmeleri açısından sürecin model oluşturacağına inandığını bildirerek, şöyle konuştu:

"Özel taleplerin bazısı siyasi talepler ve iktidar tarafından yerine getirilmesi gerekir. Bazısı da hukuki ve adli talepler olduğu için parlamento ve yargı tarafından değerlendirilir. Bu nedenle yasama, yürütme ve yargının bütünüyle sürecin içinde yer alması gerekiyor. Hepsinden önemlisi de devletin, anayasa ve yasaların varlığı, toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak, onların umutlarını ve beklentilerini çözmek içindir. Dolayısıyla sorunun çözümü için öncelikle milletin meseleye el koyması gerekiyordu. Millet, bugün kendi meselesine el koymuş, artık askerler Türkiye gündemine el koymuyor. Türk, Kürt ve bölgede yaşayan herkes, kendi geleceklerini belirleme konusunda bir araya geliyorlar. Bana göre en önemli olan husus da budur."

Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde, sorunları çözmek için Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanılması gerektiğine işaret eden Dilipak, şehit anneleri ve çocukları terör örgütü üyesi olan annelerle yaptıkları görüşmelerde, sürecin geç başladığına dair sitemlerin ön plana çıktığını anımsattı.

"Birbirimizin korkuları, kanları, gözyaşları üzerine kendimize bir gelecek vaat edemeyiz" diyen Dilipak, Kürtlerin ve Türklerin birbirlerine karşı kazanacakları bir zafer olmadığını sözlerine ekledi.

-Heyet Başkanı Paker-

Heyet Başkanı Paker de bölgedeki temasları sırasında, insanların barışa yönelik özlemini ve sürece olan desteğini gördüklerine işaret ederek, Bitlis ve Muş'ta da aynı manzarayla karşılaşacaklarına inandığını kaydetti.

Bölgedeki ziyaretlerinde, "devlet, insanların sözünü dinlemek için burada" mesajı verdiklerini anlatan Paker, "Devlet artık halkıyla barışıyor ve onları sürecin içine katıyor" ifadelerini kullandı.

Paker, yaşanan sürecin, ülkenin demokratikleşmesine ciddi katkı sunacağını vurgulayarak, bundan sonraki süreçlerde de halkın fikrinin önemli olacağını dile getirdi.

Yayıncı: Levent Harman - Van