Çözüm süreci panelde konuşuldu

Çatak Kalkınma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (ÇATAK-DER) tarafından “Çözüm Süreci, Yükselen Barış Umudu ve Sorumluluklarımız” konulu bir panel düzenlendi. VAKAD aktivisti Zozan Özgökçe dikkat çekici konuşma yaptı.

VAN 11.03.2015 19:35:01 0
Çözüm süreci panelde konuşuldu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van TSO Tuşba Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele Gazeteci-Yazar Günay Aslan, Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Zozan Özgökçe, MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan ve Barış Anneleri Meclisi Üyesi Zekiye Kaya konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü Çatak Kalkınma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (ÇATAK-DER) Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak yaptı.

KAYA:  ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

Panelde ilk olarak konuşan Barış Anneleri Meclisi Üyesi Zekiye Kaya, onurlu bir barış için biran önce somut adımların atılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Kürtler eski Kürtler değil. Artık hiçbir güç bizi oyalayamaz ve kandıramaz. Kanı kanla temizleyemezsiniz. Bu mücadelede çok ağır bedeller verdik. Bu bedeller sayesinde şuan Kürtçe konuşabiliyorum. AKP’ye buradan çağrım IŞİD’e olan desteğini çeksin ve bu sorunun çözümü için samimi olsun. Ayrıca Sayın Abdullah Öcalan özgür olmadan bu sorunun sağlıklı çözüleceğine inanmıyorum. Artık bu savaş ve kin yeter. Biz artık gençlerimizin cenazelerini taşımak istemiyoruz.”

GAZETECİ ASLAN: KADERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Kaya’nın ardından söz alan Gazeteci-Yazar Günay Aslan, şöyle dedi:

“Kendi kaderimize sahip çıkmalıyız. Çözüm sürecine sahip çıkmasak Ortadoğu’daki yangın buraya da sıçrar. Çözüm süreci Türkiye için hayati bir şanstır. Bu şansı tüm ilgili çevreler değerlendirmeliler. Ayrıca Türkiye antidemokratik ve baskıcı tavrından vazgeçmelidir.”

ÖZGÖKÇE: KENDİ ARAMIZDA ÖTEKİLEŞTİRMEYE SON VERMELİYİZ

Konuşmasıyla dikkat çeken VAKAD aktivisti Zozan Özgökçe ise şöyle konuştu:

“Sorun net olarak ortaya konmuş değil. Toplumda Kürt milliyetçiliğini eriten yaklaşımlar ve dindarlık yayılıyor. Artık neredeyse çocuklarımıza Kürtçe isim bile vermiyoruz. Kürtler olarak konuşmalıyız ve irademize sahip çıkmalıyız. Kendi aramızdaki ötekileştirmeye son vermeliyiz. Kürdistan meselesine ulusal sorun olarak bakmalıyız. Futbol takımı tutar gibi ideolojik tartışmalara girmemeliyiz. Birbirimizi çok çabuk hain ilan edebiliyoruz. Bu yaklaşımlar bize zarar veriyor. Türkiye ile organik bağımızı azaltmalıyız. Uluslar arası camiada Kürtsüz Kürdistan yaratılmaya çalışılıyor. Bir Kürt olarak bunu hazmedemiyorum. Bir Kürt kadın aktivisti olarak zor durumda olan kadınları devletin sığınma evlerine bırakmam ve onların polislerine muhtaç olmam zoruma gidiyor. Gerilla ailelerinin gidip SYDV’den yardım talep etmesi beni üzüyor. Biz kendi kendimize yetebilmeliyiz. Artık bunu başarmalıyız.”

ASLAN: TÜRKİYE MECBUR KALDI

Panelde son olarak konuşan MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan da şunları kaydetti:

“Çözüm süreci bizi ümitlendirdi. Ancak bu sürecin uzun bir sürece yayılması bizi endişelendiriyor. Biran önce somut adımların atılması gerekir. Türkler eğer bizi kardeş olarak görüyorlarsa sahip oldukları hakları Kürtlere çok görmemeliler. Türkiye devleti mecbur kalmasaydı bugün böyle bir süreç olmazdı. Bugün Kürtçe’nin seçmeli ders olması bile silah zoruyladır.Çok ağır bedeller verildi. Bu nedenle kimse kürsülerden nutuk atarak bu hakları almadı.”

Panel, soru-cevap bölümü ile son buldu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş