Çözüm süreci hız kesmiyor!

Çözüm sürecinin yeni aşamasında terör suçundan yatan 163 hasta mahkuma özgürlük yolu açılıyor.

VAN 9.06.2014 11:03:38 0
Çözüm süreci hız kesmiyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

ÇÖZÜM sürecinde sık sık gündeme gelen PKK mensubu "hasta mahkumlar"a 5. yargı paketiyle özgürlük yolu açıldı. Diyarbakır'daki çözüm çalıştayında da gündeme gelen konuya ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen 5. yargı paketi kapsamındaki tasarının 62. maddesinde düzenleme yapılıyor. Düzenleme ile hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumunda hayatını yalnız idame ettiremeyen hükümlülerin tahliyesine lişkin esneklik geliyor. Düzenleme ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 16. maddesinin 6. fıkrasında yer alan ve hükümlülerin serbest kalmasının önündeki engel olan "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmaması" hükmüne "ağır ve somut" kriteri eklendi. Böylece hasta mahkumların cezaevinden çıkmasında infaz savcılarının ret taleplerini somutlaştırmaları ve gerekçelendirmeleri şartı getiriliyor.

'OLUMLU BİR ADIM'

İnfaz savcılıklarının daha önceki taleplerinin, "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturduğu" gerekçesiyle geri çevrildiğini söyleyen Avukat Ömer Serdar Kaplan düzenlemenin TMK 250. madde kapsamında tutuklu veya mahkum hastaların tahliyesini sağlayacağını söyledi. Kaplan, "KCK ve DTK'dan tutuklu ve mahkum olanlar hasta ise bu düzenlemeyle dışarı çıkacaklar. Tahliyeler için olumlu bir adım" dedi. Düzenleme kapsamında hayatını yalnız idame ettiremeyen 163'ü acil durumda olan toplam 200 hükümlünün ceza infazları ertelenebilecek.

Öcalan ve BDP'nin de talebi

Çözüm sürecinin başladığı geçen yıldan bu yana Abdullah Öcalan ve BDP heyeti hasta mahkumlarla ilgili adım atılması talebinde bulundu. Hasta mahkumlarla ilgili geçen yıl Adli Tıp'ın, hastalığın cezaevinde tedavilerinin zorluğu raporu vermesi halinde serbest kalması hükmü getirildi. Ancak "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmaması" şartına uymadıkları gerekçesiyle hasta mahkumlar serbest bırakılmadı. Akil insanlar heyeti raporlarında da yer verilen hasta mahkumların durumları son olarak HDP heyeti ile Öcalan'ın yaptığı görüşmelerde de kayda girdi. Öcalan, HDP'li Sırrı Süreyya Önder üzerinden kamuoyuna yaptığı açıklamada, "Hasta tutsakların salıverilmesi" talebini yineledi.