Çözüm Süreci Besicileri de Umutlandırdı

Terör olayları nedeniyle uzun yıllar çıkılması yasaklanan yayla ve meraların, çözüm süreci ile hayvancılığa açılması besicileri umutlandırdı.

VAN 14.04.2013 18:58:47 0
Çözüm Süreci Besicileri de Umutlandırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Çözüm süreci kapsamında, pkk üyelerinin silah bırakıp ülke dışına çıkacak olması Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan insanlarda umutların yeşermesini sağladı.

Yaşanan olaylar nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiği bölgede, uzun yıllar güvenlik gerekçesiyle çıkılamayan yayla ve meralardaki yasağın kalkması en fazla besicileri sevindirdi.

Geçmiş dönemlerde ülkenin canlı hayvan ve et ihtiyacını karşılayan, komşu ülkelere et ihraç eden bölge illeri, terörün bitmesiyle yeniden hayvancılıkta söz sahibi olmak isterken, bölgedeki çobanlar, havaların ısınmasıyla kış mevsiminde ahırlarda besledikleri büyük ve küçükbaş hayvanları çayır ve meralara çıkarmaya başladı.

Çözüm sürecinin ardından herhangi bir güvenlik kaygısı taşımadıklarını belirten çobanlar, son günlerde yaşanan gelişmelerin en fazla kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Van Ticaret Borsası Organize Hayvancılık Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör olaylarının birçok sektörü olumsuz yönde etkilediği gibi hayvancılığa da büyük darbe vurduğunu iade ederek, çözüm sürecine tüm kesimlerin destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Yayla, mera ve çayırların uzun yıllar yasaklı olması nedeniyle insanların kırsal alanlarda hayvancılık yapamadığını anımsatan Irak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki en büyük sektörden biri olan hayvancılığın, ülkede esen olumlu hava ile yeniden hayat bulacağına inandığını bildirdi.