“ÇÖZÜM BARIŞTIR“

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Van'ın tarım, hayvancılık, turizm ve güneş enerjisi gibi önemli potansiyellerinin bulunduğunu, ancak bu potansiyellerin şu anda işlevsiz ol

VAN 1.05.2015 09:55:13 0
“ÇÖZÜM BARIŞTIR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, "1990'larda kentimize yaşanan göç her türlü olumsuzluğu beraberinde getirdi. İşsizlik oranı yüzde 12'lere ulaştı. Kentin şimdi yüzde 53,8'i yeşil kartlı. Eğitimde sondaki 5 ilin içindeyiz. Bu bir kader değildir. Bu tablo ülkenin tümünü etkiliyor, sadece Van kaybetmiyor. Biz çözümü toplumsal barışta görüyoruz. Tek reçete barıştır." derken, Vali İbrahim Taşyapan ise; "Van'ın kalkınması için Vali Taşyapan da "çözüm süreci"nin önemine vurgu yaptı ve "Sermaye dünyanın en ürkek varlığıdır, kendine güven bulmadığı yerde gelişmez" yorumunu yaptı.
TÜRKONFED ve Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) tarafından ortaklaşa organize edilen ve Hollanda'nın desteklediği "Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde Girişimciler İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Eğitim Toplantısı" Elitte World Otel'de düzenlendi.
Toplantıya Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda STK, dernek üyesi ve iş insanı katıldı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ"NE VURGU
Toplantıda ilk konuşmayı yapan DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çiftçi, federasyon olarak Van, Hakkari, Muş, Bitlis ve Ağrı illerini içine alan TRB2 bölgesinde yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Doğal depolama ve patates yetiştiriciliği üzerine çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Çiftçi, çalışmalarla ilgili bir de Kürtçe-Türkçe rapor hazırladıklarını belirtti.
Çiftçi, bölgenin kalkınması ve potansiyellerin harekete geçmesi için "çözüm süreci"nin önemine de değinerek, "Barış süreci ekonomiyi kalkındırmak için önemli bir fırsattır" diye konuştu.

KÜÇÜK DOKUNUŞLAR
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da, Van'ın sahip olduğu potansiyellere dikkat çekti.
Buna rağmen kişi başına gelir düzeyinin en alt sıralarda olduğunu ifade eden Onatça, şunları söyledi:
"Van'ın tarım, hayvancılık, turizm, güneş enerjisi gibi çok önemli potansiyelleri var. Peki, gelir seviyesi bu denli düşükse bunda bir aksilik yok mu? Van'da kişi başına olan gelir 3 bin 500 dolar, İstanbul'da ise 15 bin dolar. Dünyanın her yerinde bölgeler arası dengesizlikler vardır, ama Türkiye'deki kadar değil. Dünyada yüzde bir iken Türkiye'de yüzde 4'tür. Bu nedenle Van'a küçük dokunuşlar gerek, 'ölü' durumdaki bu potansiyelleri ayağa kaldırmak gerek."

ÇÖZÜM NE?
Van'daki ekonomik potansiyellerin işler hale gelmesi için öneriler sunan Onatça, şöyle devam etti:"Kapıköy ve Gelincik sınır kapıları açılmalıdır. Güneş enerjisi için buraya özel bir teşvik kredisi verilmelidir. Barış süreci desteklenmelidir, biz sivil toplum örgütü olarak destekliyoruz. Eğer bu süreç başarıya ulaşırsa buradaki potansiyellerin önü daha da açılır. Burada ciddi bir gelişme olacaktır. İstanbul çevresindeki 14 ili zenginleştirmiş, Van da bu konuma sahip olabilecek bir ildir, çevresindeki ileri de zenginlikte etkileyebilir."

"İRANLILAR 
VAN'DA DURMADI"
Onatça, İran'daki Newroz tatili uygulaması nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı'ndan 70 bin İranlı'nın giriş yaptığını ancak bunlardan 6 bininin Van'da kaldığına dikkat çekerek, "Çünkü iyi bir organizasyon yok. Onları tatmin edecek bir alışveriş ortamı, arzuladıklarını bulabilecekleri bir ortam bulamadılar. Rahat edemediler. İnsanların önyargıları var, bu eksikleri görüp ona göre önlem almak gerekiyor." diye kaydetti.

"ÇÖZÜM BARIŞTIR"
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban ise, yaptığı konuşmada 1990 öncesi dönem ile sonraki dönemi karşılaştırdı.
Daha önce Van'da 4 milyon hayvan varken şimdi 2,5 milyona indiğini ifade eden Çoban, bunun olağanüstü yönetimden kaynaklandığını belirtti. 
Çözümün barışta olduğunu söyleyen Çoban, şunları söyledi:
"1990'larda kentimize yaşanan göç her türlü olumsuzluğu beraberinde getirdi. Çarpık kentleşme, istihdam, sağlık ve eğitim problemleri had safhaya ulaştı. İşsizlik oranı yüzde 12'lere ulaştı. Kentin şimdi yüzde 53,8'i yeşil kartlı. 20 bin aile dışarıdan destekle yaşamını sürdürüyor. Eğitimde sondaki 5 ilin içindeyiz. Bu bir kader değildir. Bu tablo ülkenin tümünü etkiliyor, sadece Van kaybetmiyor. Biz çözümü toplumsal barışta görüyoruz. Tek reçete barıştır."

YERELİN ÖNEMİ
Vali İbrahim Taşyapan da, bir ilin kalkınması için yerel dinamiklerin önemine değindi. İlin kalkınmasında kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin tek başına yeterli gelmeyeceğini ifade eden Taşyapan, "Benden önceki konuşmalardan şunu anladım, sosyal sorumluluk alanını genişletmek gerekiyor. İstanbul ayarında kentler yaratmak lazım, Van buna uygun bir ilimizdir. Tabi bu sadece kamu kurumlarıyla olmaz bu işte yereller daha öndedir." dedi.
Van'ın kalkınması için Vali Taşyapan da "çözüm süreci"nin önemine vurgu yaptı ve "Sermaye dünyanın en ürkek varlığıdır, kendine güven bulmadığı yerde gelişmez" yorumunu yaptı. Hayvancılık konusunda da doğru bir yöntemin uygulanması gerektiğini söyledi. Taşyapan, "Büyükbaş hayvan yerine küçükbaş hayvan tercih edilmelidir. Aksine meralarımız tehlikeye girer" diye kaydetti. 
Konuşmaların ardından toplantı panel şeklinde devam etti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı