Covid-19’un Van ekonomisine etkileri araştırılacak

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) girişimleriyle DAKA ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) işbirliğinde, "Covid-19’un Van Ekonomisine Etkileri” konulu bir proje geliştirildi.

VAN 12.01.2022 10:36:15 0
Covid-19’un Van ekonomisine etkileri araştırılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Proje, anket usulü kentteki oda üye ve yetkilileriyle yüz yüze yapılan görüşmelerle uygulanıyor.

Proje kapsamında Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda (Van SMMMO) toplantı düzenlendi.
Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıya Van YYÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Menaf Turan, Prof. Dr. Suat Parin, Van TSO yönetim kurulu üyeleri ile odaya bağlı mali müşavirler ve muhasebeciler katıldı.

“VAN’IN ÖNEMLİ SORUNLARI VAR”

Toplantının açılışında knuşan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, Van’ın önemli sorunları olduğunu söyledi.
Bu sorunları zaman zaman Van Ekonomi Konseyi’nde ve Van Akademik Odalar Birliği toplantılarında dile getirdiklerini belirten Şahin, “Bunlar istihdamla ilgili sorunlar, sınır kapısıyla ilgili sorunlar, uçak biletleriyle ilgili sorunlar, ki bunları mutlaka çözmek gerekiyor” dedi.

“KÜTÜPHANE KURDUK” 

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Abdulmenaf Turan, Covid-19 ile ilgili Van TSO bünyesinde yapılan çalışmalara değindi.
Geçen yıl Van TSO’da bir kütüphane kurduklarını belirten Prof. Dr. Turan, şunları aktardı:
“Geçen sene bir kütüphane kurduk, 700 civarında kitabımız oldu. Birtakım projeler yaptık, çalışmalar yaptık. Ondan sonra bir tanesi de bu Covid-19’un Van’ın sosyo ekonomik gelişmesi üzerine etkileri. Hedefimiz, unutulmak üzere olan bu süreçle ilgili bir hasar tespiti yapmak. Van TSO ile birlikte DAKA ortaklığında bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu projenin anket çalışmalarını tamamladık ama bir de bu sektörde, bu işten yoğun şekilde etkilenen sektör temsilcilerini de dinleyelim istedik. Hizmet sektörünü dinledik bir de tüm bir sektörü yakinen bildiğiniz için sizlerin de görüşlerine başvuralım dedik. Bu bir odak kurum görüşmesidir. Teknik ayrıntıları Suat hocam sizlerle paylaşacak. Önce depremi yaşadık, sonra arkasında Covid geldi, şimdi yeni uygulamaya konulan ekonomik program var. Tüm bunları knuşmak, görüşmek gerekiyor.”

ANKETTEKİ 4 SORU 

Prof. Dr. Suat Parin ise, ankette sorulan sorulara ilişkin bilgiler verdi.
Anketin 4 sorudan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Parin, şunları söyledi:
“Bu sorular Van ekonomisini ilgilendiren sorular. 1. Size göre Covid-19 genel olarak Van ekonomisini nasıl etkiledi, özel olarak en çok hangi sektörleri etkiledi? 2. Covid-19 ne tür ağır hasarlara yol açtı? 3. Bu süre içinde Van ekonomisi için yapılması gereken ancak yapılmayanlar nelerdir? 4. Covid, deprem gibi olası bir afet durumunda Van için şimdiden neleri yapmak lazım? Diye 4 soru soruyoruz. Şimdi bu soruları size soracağız ancak tekrara düşmeden cevaplandırmanızı rica ediyoruz. Birinin söylediğini diğeri tekrarlamasın. Bir şehirde sorunlar araştırılmıyorsa, konuşulmuyorsa sorun orada başlıyor. Bir şeyi konuşabiliyorsanız yönetebilirsiniz. Bu çalışmamız da bunu gidermeye yönelik.”
Prof. Dr. Parin’in konuşması ardından 4 soru sırayla toplantıya katılan mali müşavir ve serbest muhasebeciler tarafından cevaplandırıldı.
Projenin sonuçları daha sonra kamuoyuyla paylaşılacak.
Haber: Adil HARMANCI