Çöp, moloz, çamur gibi atıkların,

Van'ın Gürpınar ilçesinde bulunan Şamran Kaynağı koruma altına alındı. Koruma tedbirleri kapsamında Şamran Kaynağı'nın bulunduğu yere ve su temin edilen noktalara kazı vb. Gibi çalışmaların yapılmasına izin verilmeyecek.

VAN 10.07.2015 14:15:02 0
Çöp, moloz, çamur gibi atıkların,
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: M.Selim KURT

Tarihi kanalın kaynağının koruma altına alınmasına yönelik DSİ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Daire Başkanlığı dün Resmi Gazete'de duyuru yaptı. Duyuruda Şamran Kaynağının bulunduğu Gürpınar'da kaynağın 100 metre civarının "Mutlak Koruma Alanı" olarak tespit edildiği ve bu alanda hiçbir faaliyete izin verilmeyeceği kaydedildi.

Kaynak merkez olmak üzere çevresi uyarı levhaları ile çevrileceği belirtilen duyuruda, "Van İli içme suyu kaynağı olarak belirlenen Şamran Kaynağı "Mutlak Koruma Alanı" içerisinde su temin gayesi ile her türlü çap ve derinlikte su yapısının inşası yasaklanmıştır. Ancak, DSİ tarafından kaynak geliştirme çalışmaları yapmak üzere her türlü çap ve derinlikte sondaj kuyusu açılabilir. Mutlak Koruma Alanı'nda yalnız yeraltısuyu işletme tesisinin bulunmasına ve çalışmasına müsaade edilir, başka hiçbir maksat için kullanılamaz. Çöp, moloz, çamur gibi atıkların, arıtılmış dahi olsalar atık suların Mutlak Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesi yasaktır.

Mutlak Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal madde vb. kullanımı yasaktır. Mutlak Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal madde vb. kullanımı yasaktır. Mutlak Koruma Alanı içerisinde, ilan tarihinden sonra herhangi bir yapılaşmaya izin verilmez. Mevcut yapıların altyapı ve kanalizasyon işleri yapılarak yeraltı suyuna herhangi bir sızma olmadan koruma alanları dışına kadar çıkarılacaktır." denildi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -
izmir escort