‘Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi’ start aldı

Sabancı Vakfı’nın desteğiyle Van’da yürütülen, BM Nüfus Fonu (UNFPA) ve Yaka-Koop işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi’nin 2’inci etabı için çalışmalar başlatıldı.

VAN 9.12.2021 10:53:31 0
‘Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi’ start aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Proje, çocuk yaşta evliliklerin özellikle sağlık riskleri ve sonuçları konusunda, konu özelinde çalışan kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına, kurumlar arası oluşturulmuş iş birliği mekanizmalarına destek olmayı ve sağlık aracıları yetiştirerek toplumun konuyla ilgili bilgi ve farkındalığını artırmayı amaçlıyor. 
Nevşehir Modeli projesinin 
devamı niteliğini taşıyan proje, Sabancı Vakfı’nın desteğiyle Nevşehir ve Van illerinde yürütülüyor. Proje faaliyetleri 31 Aralık 2021 tarihine kadar devam edecek.

ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Proje için Yaka-Koop tarafından hizmet sunuculara ve sivil toplum örgütlerine yönelik kapasite geliştirme çalışmaları, ildeki mevcut hizmetlere ve yönlendirilme mekanizmalarına dair bir haritalandırma çalışması başlatıldı. 
Bu amaçla kurumlarla toplantılar gerçekleştiriliyor. 
Bir toplantı da önceki gün kamu kurumlarıyla yapıldı.

NELER YAPILACAK?

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, şu bilgileri aktardı:
“Sağlık aracıları tarafından köylerde toplum temelli etkinlikler ve ev ziyaretleri yapılacak. Aşçılık, kuaförlük, terzilik, fotoğrafçılık ve kuyumculuk gibi sektörlerde faaliyet gösteren esnaflara ve muhtarlara yönelik ziyaretler gerçekleştirilecek. Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler ile ilgili danışmanlık hizmeti verilecek ve vakalar ilgili kamu kurumlarına yönlendirilecektir.”

SEMİNERLER DÜZENLENECEK 

Konuyla ilgili bilgilendirmelerin yapılacağını ifade eden Gümüşhan, “Toplum bilgilendirme seminerleri gerçekleştirilecek, erkeklere yönelik farkındalık artırma çalışmaları yürütülecektir. Çalışmalar, çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda farkındalık artırmayı amaçlayan broşür, poster ve afişlerle desteklenecektir.” dedi.

BAKANLIK DA VAN’A İŞARET ETMİŞTİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Mart 2018 tarihinde illere yolladığı bir yazıyla, konu ile ilgili il eylem planları oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yapmıştı. Van, çocuk yaşta evliliklerin olumsuz sonuçlarının yaşandığı illerden biri olarak ve aynı zamanda ilgili bakanlık yazısı gereği ‘Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Acil Eylem Planı’ hazırlamış olan illerden biri. 

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ

Sabancı Vakfı tarafından projeyle ilgili yapılan açıklamada da Türkiye’nin Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi imzaladığına dikkat çekildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
“Sözleşmeye göre 18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve bireylerin 18 yaşını tamamlamadan evlendirilmesi çocuk yaşta evlilik olarak adlandırılmaktadır. Çocuk yaşta evlilikler; yol açtığı sonuçlar ve sık karşılaşılan bir çocuk hakları ve insan hakları ihlali oluşu nedeniyle mücadele edilmesi gereken ve çözüm bekleyen bir toplumsal sorundur. Sayısı giderek artan ulusal ve uluslararası çalışmalar, çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin (ÇYEZE) oranlarının düşmesini sağlasa bile bu uygulama halen toplumsal bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Çocuk yaşta evlilikler nedeniyle kız çocuklarının eğitim seviyesi düşmekte, iş gücü piyasasına katılımlarının önü kesilmekte, toplumda yer almalarını sağlayacak ekonomik ve sosyal özgürlükleri kısıtlanmakta ve sağlıklı bireyler olarak hayatlarına devam etmeleri engellenmektedir. Pek çok risk taşıyan ve olumsuz sonuçlara yol açabilen ÇYEZE’nin, sağlık riskleri ve sonuçları üzerine yapılan çalışmalar özellikle önem taşımaktadır. Bu sonuçlar arasında erken gebelik sonucu ortaya çıkan anne ve bebek ölümleri, düşük, erken doğum, zor doğum, gebelik döneminde bebekte büyüme geriliği, düşük doğum ağırlığı, ağır kanamalar, fistüller ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara daha fazla maruz kalma ve doğum sonrası sorunlar gibi sağlık sorunları yer almaktadır.”
Özel Haber: Adil HARMANCI