Çocuk yaşta evlilikler takip edilecek

ÖNEMLİ GELİŞME!

VAN 7.05.2015 09:54:47 0
Çocuk yaşta evlilikler takip edilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ÖZEL HABER: ADİL HARMANCI

Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, Van'da küçük yaşta evlendirilenlerin aileleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Van'da küçük yaşta evlendirilenlerin sayısı oldukça fazla. Küçük yaşta evlilikler ise sağlık ve psikolojik olarak birçok soruna yol açıyor.
Araştırmalara göre, ailelerde en fazla şiddete maruz kalanlar küçük yaşta evlenenler başı çekerken, intiharlarda da yine daha çok küçük yaşta evlenenlerin olması dikkat çekiyor.

KORUMA TALEBİNDE BULUNUYORLAR
Şiddete maruz kaldığı için koruma talebinde bulunanlar da yine daha çok küçük yaşta evlendirilenlerden oluşuyor.
Van'da bu taleple emniyete, kadın kurumlarına ve sığınma evlerine birçok başvuru olduğu belirtiliyor.
Küçük yaşta evliliklerin olumsuz sonuçları gün yüzüne çıktıkça toplumda da yansımasını buluyor.

AİLELERE SUÇ DUYURUSU 
Küçük yaşta evliliklere yönelik kamuoyunda oluşan tepkiler kurumları da doğal olarak önlem almaya itiyor.
Gazetemize konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, kendilerine de yansıyan vakalar olduğunu söyledi.
Bu gibi vakalarla ilgili olarak aileler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Koç, şunları söyledi:
"Bizde de bu durumda olan bir iki tanesi var. Bunlar ve intihar edenler arasında 16 yaşından küçük evlendirenlerle ilgili olarak bir araştırma yapacağız, inceleme yapacağız ve suç duyurusunda bulunacağız. 16 yaşın altında evlendirilmeleri suçtur, müdahil bir kurum olarak biz davalara katılabiliriz. 
Medeni kanunda 16 yaş ve üzerinde ailenin izni ile evlendirilebilir. Normalde çocuk sözleşmesinde 18 yaş ve üstüdür. Avrupa'da 18 yaş altında evlilik olduğunu sanmıyorum. Ama bizdeki medeni kanunda böyle bir ilke var."

AVUKATA TALİMAT VERİLDİ
Konu ile ilgili olarak kurum avukatına gerekli incelemelerin başlatılmasını istediklerini de ifade eden Koç, şunları kaydetti:
"Ben avukatımızı da çağırdım, acilen dosyalar tamamlanınca, bunlardan hangisi hakkında suç duyurusunda bulunacaksak bulunacağız. 
İşte bunlar intihar eden kızlar, ya da evli olanlar, gelip bize başvurular olursa, bu yönde tespitlerimiz olduğunda aileler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Artık ondan sonrasına mahkeme karar versin"