ÇOCUK DENGBEJ KORUSU

Dengbêjlikte bir ilk:

VAN 17.09.2013 11:03:42 0
ÇOCUK DENGBEJ KORUSU
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da faaliyet yürüten Komela Jinên Dengbêj (KJD) bünyesinde, sadece kızlardan oluşan Çocuk Dengbêj Korosu oluşturuldu.

Haber: Adil HARMANCI

Van´da 2010 yılında kurulan ve Kürt kültür geleneğinde sözlü sanatta önemli yer tutan dengbêjliğe yönelik faaliyet yürüten KJD, çocuk korosu oluşturdu. Yaşları 8-11 arasında değişen 12 kız çocuğundan oluşan koro, dengbêjlik tarihinde ilk olma özelliği de taşıyor.
Koro çalışmasına ilişkin bilgi veren KJD Başkanı Raziye Kızıl (Gazin), alan araştırması yaptıktan sonra kız çocuklarından oluşan bir koro kurmayı düşündüğünü söyledi.
"TALEP YÜKSEK"
Alan araştırmasında kızlar arasında dengbêjliğe talebin yüksek olduğunu gördüğünü belirten Kızıl, "Küçük yaştaki kızlar dengbêjliğe çok meyilli. Bu durum beni şaşırttı. 7-10 gün içinde 12 kız çocuğu buldum. Ne yapacağımızı anlattım, hepsi de çok sevindi. Bir haftadır da birlikte çalışıyoruz" dedi.

KÜRT COĞRAFYASINDA BİR İLK
Çocuk korosuna yönelik çalışmaların 7 ay süreceğini ve çalışmanın bir ilk olduğunu anlatan Kızıl, şu bilgileri verdi:
"Bu çalışmamız Kürt coğrafyasında bir ilktir, başka bir yerde de böyle bir koro çalışması yoktur. Kendi bestelerimi çocuklara ezberletiyorum. Daha çok söyleyebilecekleri, gırtlak alışkanlığını sağlayacak parçalardır.
Koro halinde söylemeye çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız 7 ay sürecek. 7 ay sonunda da 8 Mart gününe denk gelecek şekilde çocuklar için bir gece düzenleyeceğiz. Artık bu koro resmi olarak derneğe ait olacak, sayımız 12, ama 15´e çıkarmayı düşünüyoruz. Onlar ayrılmadan koroyu dağıtmayı da düşünmüyoruz."
ENSTRÜMAN DA ÖĞRENECEKLER
Çocuklara saz, def ve kaval gibi enstrümanları çalmayı da öğreteceklerini ifade eden Kızıl, şunları kaydetti:

"Okullar başladığı için sadece Cumartesi günü çalışma yapıyoruz. Çocuklar çok istekli, evlerinde de ezber çalışması yapıyorlar.

İlerde enstrüman çalmayı da öğreteceğiz. Dernek olarak amacımız, kadınları dengbejliğe yönlendirmektir. Çalışmalarımızı bu yönde ilerletmeye çalışıyoruz."