Çoban Pazarı hareketlendi

Baharın gelmesiyle birlikte Van’daki Çoban Pazarı yeniden hareketlendi. Çoban edinmek isteyen sürü sahipleri, Hacı Osman Camii yanındaki pazarda sabahın erken saatlerinde bir araya geliyor.

VAN 22.03.2017 10:18:59 0
Çoban Pazarı hareketlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İpekyolu ilçesindeki Hacı Osman Camii yanı, son yıllarda çoban edinmek isteyen sürü sahiplerinin uğrak yeri haline geldi. Bu nedenle köy ihtiyaçlarına yönelik satış yapan çok sayıda esnafın bulunduğu bu bölge aynı zamanda “Çoban Pazarı” olarak da adlandırıyor.

Burası sürü sahipleri ve çoban adayları için gidilen tek adres.

ÇOBAN PAZARI HAREKETLENDİ

Van’da kurulan çoban pazarı son birkaç yıldır oldukça hareketli geçiyor. Merkeze bağlı köylerden ve ilçelerden gelen sürü sahipleri, yaz boyunca hayvanlarını güdecek olan çobanları burada seçiyor.

Herhangi bir iş edinemeyen, ya da önceden de çobanlık yapan kişiler de bu durumu bildiği için sabahın erken saatlerinde pazara gidiyor ve orada sürü sahipleriyle pazarlığa oturuyorlar.

Kimi çoban para karşılığı, kimi çoban da kuzu karşılığı sürü sahibiyle anlaşıyor. Çobanların sürüdeki hayvan sayısına göre ücret aldıkları, bu nedenle de ücretin değişkenlik gösterdiği belirtildi.

ESNAF DA FAYDALANIYOR

Bu arada çoban pazarı, çevredeki esnafın da işine geliyor. Kırsal yaşamla ilgili eşya bulunduran esnaflar, yaklaşık 15-20 gün süren çoban pazarındaki hareketlenme nedeniyle de bu süre içinde baston, şalvar, ayakkabı, el feneri gibi malzemeleri satıyor. Aynı zamanda çevredeki lokantalar ve kahvehaneler de bu süre içinde oldukça hareketli bir dönem yaşıyor.

Haber: Mürsel ÖNER