Cizre'de incelemelerde bulundular

Aralarında insan hakları kuruluşlarının da bulunduğu Van Demokrasi Platformu (VDP) bileşenleri, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Şırnak'ın Cizre ilçesine girerek, incelemelerde bulundu.

VAN 12.09.2015 18:36:28 0
Cizre
Tarih: 01.01.0001 00:00
 VDP'yi oluşturan ve aralarında insan hakları kuruluşlarının da bulunduğu 66 sivil toplum örgütü, Cizre'de süren ablukanın ve sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına ilişkin yetkililerle görüşmeler gerçekleştirip, normalleşmeye katkıda bulunmak amacıyla 11 Eylül sabahı 2 otobüsle Van'dan Cizre'ye hareket etti.

YOLA YÜRÜYEREK DEVAM ETTİLER

VDP üyelerinin gazetemize yaptığı açıklamaya göre, saat 12.00 civarında araçlarının Mardin'in Midyat ilçesi girişindeki kontrol noktasında durdurulduğunu ve İdil ilçesine doğru bazen yürüyerek, bazen de gelip geçen yük araçlarına binerek hareket ettiklerini söyledi.

İdil'den de Cizre'ye yaya olarak ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden VDP üyeleri, 12 Eylül sabahı Şırnak Valiliğince yasağın kaldırılması üzerine ilçeye girdiklerini ve incelemelere başladıklarını kaydetti.

RAPOR TUTULACAK

Edinilen bilgilere göre, VDP bir heyet oluşturarak, halkla, yerel yönetimlerle ve resmi yetkililerle yaşananlar hakkında görüşmeler gerçekleştirecek.

Burada yapılacak görüşmelerde elde edilecek bilgiler bir rapor haline getirilecek. Rapor, daha sonra ilgili kurumlara iletilecek.

Sivillerin de hayatını kaybettiği kentte halen su, yiyecek ve ilaç sıkıntısı çekildiği belirtildi. Elektriklerin de genellikle kesik olduğu ilçede telefon ve internet bağlantıları da oldukça zayıf.

YASAK NASIL KALDIRILDI?

Yasak, Şırnak Valiliğinin yaptığı açıklamayla 11 Eylül sabahı saat 07.00 itibarıyla kaldırıldı.

Valiliğin yasağa son veren açıklaması ise, şöyle:

"İlimiz Cizre ilçesinde 4 Eylül 2015 günü saat 20.00'da başlayan sokağa çıkma yasağı 12 Eylül 2015 Cumartesi günü saat 07.00 itibariyle sona erecektir. Bu süre zarfında güvenlik kuvvetlerimiz bölücü terör örgütü mensuplarına karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirmiştir. Bu süreçte sabır ve duyarlılıkla hareket eden çok değerli Cizreli vatandaşlarımıza en içten teşekkürlerimi ifade ediyorum. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bölücü terör örgütü mensuplarına karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumaya ve kamu düzenini sağlamaya devam edeceğiz."

AYM BAŞVURUYU REDDETTİ

Bu arada, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iki vatandaşın, Cizre'de sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına ilişkin talebini reddettiği bildirildi.

AYM'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Ömer Elçi ve Mehmet Girasun adlı vatandaşlar, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 4 Eylül'den bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin bireysel başvuruda bulunmuştu. Yasak kararının kalkmasından önce AYM bu başvurular sonucunda sokağa çıkma yasağı kararının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermişti.