Çığla Gelen Bereket

Van'ın Çatak İlçesi'nin Korulu Köyü Gelenler Mezrası, bu yıl çığla gelen bereketi yaşıyor.

VAN 29.03.2013 11:30:44 0
Çığla Gelen Bereket
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Çatak İlçesi'nin Korulu Köyü Gelenler Mezrası, bu yıl çığla gelen bereketi yaşıyor. 2 hafta boyunca yollarını kapanmasına neden olan çığ düşerken, beraberinde tonlarca ağac ve ağaç kökünü sürükledi. Mezrada yaşayanlar, karların erimesi ile birlikte dereye yığılan bu ağaçları toplamaya başladı. Köylüler, çığın beraberinde getirdiği ağaçların bir kısmını satacaklarını, bir kısmını da yakacak olarak kullanacaklarını söyledi.

Ağır kış koşulları yüzünden bölge insanınını korkulu rüyası olan ve her yıl bir çok insanını ölümüne neden olan çığ, bu kez köylülünün işine yaradı. Çatak İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıkta bulunan Gelenler Mezrasının yoluna yaklaşık 2 ay önce çığ düştü. Çığ mezranın yolunu ulaşıma kapattı ve burada yaşayanlar, 2 hafta boyunca ilçeye yürüyerek gidip, gelmek zorunda kaldı.

Ancak karların erimesi ile birlikte çığın getirdiği ganimet de gün yüzüne çıktı. Çığın dağlardan sürükleyip getirdiği ağaç ve ağaç kökleri, dalları köylülerin yüzünü güldürdü. Değirmen Deresi'ne yığılan odunlar, köylüler tarafından toplanıyor. Bir araya gelen köylüler motorlu testerelerle parçalara ayırdıkları büyük ağaç gövdelerini zorlu bir çalışmayla dereden çıkarıp mezraya taşıyor.

Köylüler, her yıl kış ayları boyunca kendilerine büyük sıkıntılar yaşatan çığın, bu kez yüzlerini güldürdüğünü anlattı. Ormanlık bir alana sahip olan bölgeye düşen çığın, 2 hafta boyunca yollarını kapattığını, bu yüzden büyük sıkıntılar yaşadıklarını, ancak kar kütlelerini bu kez beraberinde ağaçları da kökünden söküp sürüklediğini ifade etti. Sürüklenen bu ağaçları şimdi zorlu bir çalışmaya topladıklarını anlatan köylüler, bu yıl kışlık yakacaklarını çıktığını, bir kısmını da alıcı bulurlarsa satacaklarını söyledi.