Çiğ köfteye yoğun ilgi var

Van’da, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte çiğköfte satışları da hız kazandı. Vatandaşın büyük ilgisiyle karşılaştıklarını belirten çiğköfte ustaları, gün boyu gelen talepleri karşılamak için çiğköfte yoğurduklarını

VAN 19.05.2018 11:54:38 0
Çiğ köfteye yoğun ilgi var
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Ramazan ayı ile birlikte sokaklarda çiğköfte satanların sayısı da arttı. 
Van’ın merkez ilçelerinde, sokak başlarında ve caddede çiğ köfte satıcılarını görmek mümkün...  
Özellikle iftara yakın saatlerde vatandaşların çiğköfte satıcılarının önünde kuyruk oluşturması dikkat çekiyor. 
 

25 YILDIR ÇİĞ KÖFTE YOĞURUYOR
Gazetemize konuşan çiğ köfte ustası Murat Çoktar, 25 yıldır meslek edindiğini belirterek, şunları söyledi:
“25 yıldır çiğ köfte yoğurmaya devam ediyorum, çevre esnafı ve halk tarafından ‘Tombul Baba’ lakabıyla biliniyorum. İşyerimde özellikle Ramazan ayında rağbet çok olunca ben de gelen talebe göre çiğ köfte miktarını artırıyorum. Günlük ortalama 15 ila 25 kilo satışımız oluyor. Bunun haricinde 8 ayrı noktada satış gerçekleştiriyoruz. Yıllardır bu meslekte olduğum için tanınan bir isim olduk, dolayısıyla gelen müşterilerimizin çoğunluğu bizi bilen sabit müşterilerimizdir. Ramazan ayı dışında bazen özel davetlere gittiğim oluyor, özel eğlence günleri, sünnet düğünleri, mevlit günlerinde davet üzerine gidip çiğ köfte hazırlıyorum.”

 

NASIL YAPILIR?
Çiğ köftenin üretimi ile ilgili bilgi de veren Çoktar, “Şuan yapmaya çalıştığım çiğ köfte için 15 kilo bulgur, ortalama 8 kilo salça, 2 kilo isot, 1 kilo pul biber, 2 kilo biber salçası, 1 kilo tatlı biber salçası, sarımsak, soğan, nar ekşisi ve az miktarda sıvı yağ hazırladık. Bunların tümünü harmanladıktan sonra güzel bir şekilde karıştırıyoruz. Bunun en önemli olan aşaması tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra yoğrulmasıdır. Yoğrulma aşaması sabır ve emek ister, aceleyle yapılması durumunda çiğ köfte tam kıvamını yakalayamaz. Makinelerde yapılanların tam tersine tamamıyla insan emeği harcanarak yapılır. Yoğrulma aşaması 2 saat, bazen de 3 saat sürüyor. Kıvama geldiği zaman da maydanoz ve soğan ilave edip tekrar son bir kez yoğurup, karıştırıyoruz” diye konuştu. 

 

MUZLU-CEVİZLİ ÇİĞ KÖFTE
Küçük Cami civarında iş yeri bulunan Suat Camuşçu ise, Ramazan ayı dışında da aldığı taleple müşterilerine haftada bir gün çiğ köfte hazırladığını belirterek, şunları söyledi: 
“Çiğ köfte memleketimizin bir Ramazan kültürüdür, iftar sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Çok şükür işlerimiz iyi, çiğ köfte satışlarına Çarşamba günü başladık. İnsanlar bizi tercih ediyor, rağbet ediyor, gelip çiğ köftelerini alıp iftar sofralarına götürüyorlar. Bizim yaptığımız çiğ köfte çok şükür iyi tutulmuş, ben 1992 yılından bu yana bu işi yapıyorum, müşterilerimiz sabit, her gün gelen aynı müşteriler. Aromasından, tadından, hijyeninden hiçbir ödün vermiyoruz. Günlük ortalama bir torba bulgur yoğuruyorum, fazla da yoğursam satarım ama yoğuramıyorum çünkü benim işim sadece el emeğidir. Biz makinede yapmıyoruz, bizden toptan almak isteyenler oluyor, fakat zahmetli bir iş olduğu için bu taleplerini geri çevirmek zorunda kalıyorum. İyi bir çiğ köftenin sırrı her şeyden önce gerçekten isteyerek yapmaktır. O nedenle ben de farklı aromalar katıyorum. En kaliteli ürünleri seçiyorum. Çiğ köftenin içine bol miktarda ceviz ekliyorum, geçen sene de yapmıştık, ilgi gördüğü için bu sene tekrar muz karıştırıyoruz, herkes sırrını söylemez ama olsun, benim el lezzetim farklıdır.”  

 

18 YILDIR SATIYOR
18 yıldır çiğköfte satarak ailesini geçindirdiğini belirten Nedim Sümer de, şunları söyledi:
“Bilindiği gibi ramazan ayında yine biz çiğ köfteciler satışa çıkmış bulunmaktayız. Bu da Van’ın kendine has sofralarının bir tadı ve lezzeti olmuştur. Yaklaşık 18 yıldır ben bu işi yapıyorum, işlerimiz iyi çok şükür, memnunuz. 2 ayrı yerde satış gerçekleştiriyorum. Yaptığımız çiğ köfteleri halkımız beğeniyor, yıllardır ben sadece bu işi yapıyorum. Hem ramazan ayında, hem de ramazan ayı dışında her zaman çiğ köfte satışımız oluyor. Ben işimi severek yapıyorum. Yıllardır hep aynı şevkle çiğ köfte hazırlıyorum, halkımızın beğenisine sunuyorum. İyi bir çiğ köftenin sırrı, öncelikle iyice bir elden geçmesidir, daha sonra katılacak baharatların iyi olmasına, kaliteli olmasına dikkat edilmesi lazım. Benim çiğ köfteye kattığım baharatlar en iyilerindendir”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi