Çiğ köfte satışları arttı

Ülkenin birçok bölgesinde olduğu gibi Van'da da Ramazan Ayı'nda hemen hemen her köşe başında bir çiğ köfte satıcısı bulunuyor. Vatandaşlar ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere bu durumun artık bir gelenek olduğu

VAN 22.06.2015 13:32:32 0
Çiğ köfte satışları arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da Ramazan ayı ile birlikte çiğ köfte satışları arttı. Ramazan ayı dolayısıyla Van'ın birçok caddesinde seyyar tezgâhlarda çiğ köfte satışı söz konusu. Özellikle Van şehir merkezinde ve birçok alışveriş merkezinin girişlerinde satılan çiğ köftelere, vatandaşların da yoğun bir rağbet gösterdiği görülüyor.
Çiğ köfte satışı yapan Erdal Aytok isimli vatandaş, "Ben yıllardır bu işi yapıyorum. Ancak birçok kişi Ramazan Ayı ile birlikte çiğ köfte satışı yapmaya başladı. Aslında rızkı veren Yüce Allah'tır. Ama vatandaşlardan ricamız Ramazan öncesi de bu işi yapanlara yönelsinler. Çünkü Ramazan Ayı ile birlikte birçok kişi çiğ köfte ustası kesiliyor. Oysa durum hiç de öyle değil. Her köşe başında çiğ köfte yapılması doğru değil. Ramazan Ayı'nda birçok işyeri kapalı. Özellikle lokantalarda çalışan gençler çiğ köfte yapabiliyor. Bunu saygı ile karşılarız. Ama hiç anlamayanların da çiğ köfte yapmaya kalkışması doğru değil. En azından Van'da yıllardır bu işi yapanlara saygısızlık olur" dedi.
Çiğ köfte satışlarının çok iyi olduğunu söyleyen Aytok, "Bildiğiniz gibi özellikle çiğ köfte iftarlara lezzet katıyor. Vatandaşlar da genelde 5 veya 10 TL'lik alıyor. İftarda çiğ köfte çok daha iyi geliyor. Hafif acı çiğ köfte, her zaman çok aşırı acı çiğ köfteden daha fazla rağbet görüyor. O yüzden bizler de çiğ köftenin yanında küçük bir bölüme çok acı olan sostan bırakıyoruz. İsteyen onu da çiğ köfteye katabiliyor" dedi.
Vatandaşlar ise çiğ köftenin mutlaka üstünün kapatılması ve ustaların hijyen olması için eldiven kullanması gerektiğini belirterek, "Sonuçta bu çiğ köfteyi birçok vatandaş yiyor. Eğer çiğ köfte temiz yapılmazsa söz konusu usta büyük bir günah işlemiş olur. O yüzden her ustanın bu doğrultuda hareket etmesi ve vicdanlı bir şekilde işini yapmasını istiyoruz" şeklinde yorum yapıyorlar.

Bölge: Burhan Ergin