Çiftçiye yüzde 10 prim desteği

Erciş Şeker Fabrikası Ziraat Mühendisi Necmettin Yılmaz, bu yıl şeker pancarı ekecek üreticilere ton başına net 300 TL’ye ilave olarak yüzde 10 prim desteği verileceğini belirterek, söz konusu prim desteğinin sonraki yıllarda da devam e

VAN 10.02.2020 11:07:50 0
Çiftçiye yüzde 10 prim desteği
Tarih: 01.01.0001 00:00

Erciş Şeker Fabrikasına şeker pancarı üreten çiftçiler için 8 Kasım 2019 tarihi itibariyle başlayan taahhüt alımları 2020 yılında da devam edecek.

2020 yılı şeker pancarı üretimi yapacak çiftçilerin iklim şaftları, tarla verimliliği ve diğer şartları dikkate alarak taahhüt edecekleri pancarı üretecek büyüklükte tarla veya tarlaları münavebe planına uygun hazırlamaları ve bir an önce taahhüde yazılmaları gerekiyor.

BAZ ALIM AVANSI 300 TL

Edinilen bilgilere göre, 2020 yılı için firesi düşürülmüş yüzde 16 polar şeker ihtiva eden net 1 ton A kotası şeker pancarının baz alım avans fiyatı, 300 TL olarak tespit edildi. 

Bu yılki ortalama digestionu (şeker varlığı) yaklaşık yüzde 18 civarında, bunun karşılığında da 340 TL pancar bedeli ödenecek. 

YÜZDE 10 PİRİM DESTEĞİ

Erciş Şeker Fabrikası mühendisi Necmettin Yılmaz, bu yıl Genel Müdürlük tarafından girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı 2020 yılı itibariyle ilaveten bir de yüzde 10’luk teşvik pirimin uygulanacağını söyledi.

Yılmaz, uygulanan teşvik pirimi ile birlikte 1 ton şeker pancarı üreten çiftçinin eline 370 TL geçeceğini, nakliye ve küspe artısı da ilave edildiğinde I ton net pancar getirisinin çiftçiye yaklaşık 420 TL olacağını kaydetti.  

DAHA FAZLA EKİM OLMALI 

Yüzde 10’luk teşvik priminin devam etmesi için Erciş Şeker Fabrikası üreticilerinin daha çok pancar üretmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

“Yüzde 10'luk pancar üretim teşvik priminin kalıcı olarak devam etmesi için fazla ekim yapılması lazım. Yeteri kadar ekim ve üretim olmaması durumunda bu teşvik primi sonraki yıllarda kaldırılabilir. Ayrıca üreticilerimizin küspe bedeli, şirketin ekonomik durumuna göre Mayıs veya Haziran ayı sonu itibariyle nakit olarak ödenecek. Tabi bu arada üreticilerin bir an önce taahhüde yazılmaları ve gerekli hazırlıkları yapmaları gerekiyor.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi