CHP’nin İYİ Parti ve HDP’yi bir arada tutabilmesi ne kadar mümkün?

Millet İttifakı nereye doğru gidiyor?

VAN 22.01.2022 14:03:07 0
CHP’nin İYİ Parti ve HDP’yi bir arada tutabilmesi ne kadar mümkün?
Tarih: 01.01.0001 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ve HDP’yi “Erdoğan düşmanlığı” ortak paydasında birleştirerek siyaseten kendisine güçlü bir konum inşa etti. Bir araya gelmesi mümkün gözükmeyen iki partinin bir araya geliş sebepleri insanlığın ve ülkenin hayrına olmasa da aynı amaca hizmet etmesini politik olarak başarıdır, bunun hakkını teslim etmek lazım!

Tabi ki bu durumun sürdürülebilirliği her zaman bir sorun. Geçtiğimiz aylarda HDP artık ittifakların “gizli” üyesi olmayacağını açık açık dile getirmişti. İYİ Parti’nin HDP ile bir şekilde adının anılması kendi seçmeniyle arasında ciddi problem doğurma ihtimalini taşıyor.

MHP’nin oyları erirken İYİ Parti siyasetteki ağırlığını artırıyor. Vaziyet böyle olunca HDP ile olan birliktelik milliyetçi oyları bölebilir. İYİ Parti, MHP’nin erimesinden aldığı güçle CHP’yi daha fazla sıkıştırıyor. HDP’nin kapatılmasını dile getirecek kadar açıktan karşı tavır alabiliyorlar…

İYİ Parti Genel Sekreteri Avukat Uğur Poyraz, HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde şunları söylemişti:

“Süreç yargıya intikal etmiş, en doğru karar verilecektir. Kapatılması gerekiyorsa ki bana fikrimi sorarsanız HDP’nin kapatılması gerekir. Anayasa Mahkemesi’ne daha yeni bir üye seçilmedi mi? AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin verdiği oylarla seçilmedi mi? AYM’nin üyelerinin birçoğu yine benzer usullerle Cumhurbaşkanı tarafından seçilip konulmadı mı? Bu adamların yeterliliği konusunda bir şüphemiz mi var?

HDP’nin kapatılması neden kıymetli biliyor musunuz? HDP’nin kapatılmasına dair iddianamede 6-7-8 Ekim olaylarına atıf var ya iddianamede, işte o olaylardan, Yasin Börü’nün katledilmesinden sonra Dolmabahçe’de kamu görevlisi olmadığı halde HDP’lilerle oturup mutabakat yapan AK Parti’nin kurmaylarıyla ilgili öyle bir yargı yolu açılacak ki, işte o zaman bu açılım süreci, çözüm süreci gibi şeyleri dillerine dolayanlar kendi gerçekleri ile öyle bir yüzleşecek ki o zaman hak yerini tam bulacak.”

Bu sözler üzerine HDP’den gelen karşılık ise oldukça sert oldu. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, İYİ Partili Uğur Poyraz’ın açıklamalarını alıntılayarak yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“İYİ Parti ile MHP arasında, 1 elmanın 2 yarısı arasında ne kadar fark varsa o kadar vardır. Aynı kökenden kadrolar, aynı zihniyet, aynı siyaset tarzı. Demokrasi, hukuk ve adalet yoksunluğu… İkiz kardeşler.”

Geçtiğimiz aylarda da iki parti arasında benzer gerginlikler yaşanmış ve üstü kapatılmaya çalışılmıştı. Ancak artık mızrak çuvala sığmıyor. CHP, İYİ Parti ile HDP arasında bir tercih yapmak durumunda kalacağa benziyor.

İstanbul seçimlerini kazandıran ittifakın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde devam etmesinin ne kadar mümkün olduğunu gelecek günler gösterecek. MHP’yi taşımaktan kendi siyasi çizgisini unutan AK Parti ise olup biten karşısında henüz bir tavır almış değil!