CHP-MHP acınacak derecede güçsüz

Economist dergisi İsrail'in özürünün ve çözüm sürecinin olası etkileri hakkındaki öngörülerini sıraladı.

VAN 29.03.2013 14:27:54 0
CHP-MHP acınacak derecede güçsüz
Tarih: 01.01.0001 00:00

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 9 Türkiye vatandaşının öldürülmesi nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini değerlendiren Economist özürün olası etkileri hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Economist, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın İsrail-Arap barışı yolunda faydalı bir ilk adım attığını savundu.

İSRAİL TALEP ETTİ AMAM ERDOĞAN OLUMSUZ YANIT VERECEK

Economist, İran'ın nükleer programıyla ilgili Türkiye ile İsrail arasında işbirliği ihtimalini değerlendirdi.

Haftalık dergi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye'ye bu konuda bir talepte bulunduğunu yazdı. Habere göre İsrail Başbakanı'nın talebi, İran'ın nükleer programı ile ilgili; ama Economist, İran'ın nükleer programından vazgeçmesi için İsrail'in devreye sokmaya çalıştığı Erdoğan'ın bir ihtimal bu talebe olumsuz yanıt vereceğini yazdı.

İsrail'in Türkiye üzerinden uçaklarını uçurup İran'daki hedefleri vurma gibi bir planı olduğunun altını çizen Economist'e göre, "Ankara buna izin vermeyecek" ve onun için İsrail bu konudaki beklentilerine bel bağlamasa, yerinde olacak.

Economist, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu'da İsrail-Arap barışı için önümüzdeki 4 yılda girişimde bulunacağını, İsrail-Türkiye yakınlaşmasının "faydalı bir ilk adım" olduğunu savundu.

"İSRAİL'İN UMUDU ERDOĞAN AMA"

Economist İsrail'in yalnız kaldığı görüşünü dile getiriyor; dergiye göre İsrail şimdi Erdoğan'ın kendilerini kurtaracağını umuyor.

"İsrail'i yalnızlaştıran" ise Economist'e göre tek adam yönetimlerinin devrilmesi oldu... özellikle Mısır'da Mübarek'in gidişinin altını çiziyor dergi.

"Doğu Akdeniz'deki doğalgazı paylaşabilirler" diyor İsrail ile Türkiye için. Askeri istihbarat işbirliği başlayabilir... İsrailliler de yeniden Antalya'nın yolunu tutup tatilin tadını çıkarabilir diyor.

İlişkilerin dibe vurduğu söylenen dönemde karşılıklı dış ticaretin büyüklüğüne vurgu yapan Economist, miktarın "3 milyar dolar değerinde" olduğunu hatırlatıyor.

"İLİŞKİLERİN YENİDEN BOZULMA İHTİMALİ VAR"

"Türk-İsrail stratejik ilişkileri yine tam olarak eski haline gelmeyecektir" diye tahminde bulunuyor ve bunun en azından Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert siyasi tarzı nedeniyle böyle olacağını yazıyor.

Economist, Erdoğan tonunu yumuşatmazsa ilişkilerin yine kolaylıkla dibe vurabileceği görüşünde.

Economist, Suriye konusunda işbirliği için bir alan oluşabilir diyor.

Economist'e göre İsrail'in özürü, Suriye konusunda, askeri istihbarat alanında, turizm konusunda, Akdeniz'deki doğal gaz yataklarının işletilmesi konusunda artan bir işbirliğini beraberinde getirebilir.

ECONOMİST'İN ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ BEKLENTİSİ

Economist, PKK lideri Öcalan'ın Nevruz'da okunan mektubuyla ilgili Türk basının muzaffer edalarla "Savaş bitti" derken yanılıyor olabileceğini yazıyor. Economist'e göre Öcalan 3.00 silahlı PKK'lının ne zaman çekileceğini söylemedi, silahsızlanmaları gerektiğini de...

Dergi, PKK'nın askeri sorumlusu Murat Karayılan'ın "bu sene çok önemli ber sene olacağını ve bunun ya savaşarak ya da barışarak olacağını" söylerken daha az diplomatik olduğunu belirtiyor.

Economist, herşeyin ötesinde Kürtlerin yeni bir "demokratik anayasa" istediklerini aktardıktan sonra Kürtlerin beklentileri ile PKK'nın hareketlerinin eşzamanlı yürütülmesi gerekeceğini belirtiyor.

Kolay olmayacak diyor Economist bundan önce 7 ateşkesin çöktüğünü hatırlatarak.

Economist, Erdoğan'ın riskin ne olduğunu bildiğine işaret ederek, şahin generallerin pençelerinin sökülmesi ve darbe suçlamasıyla yüzlerce kişinin cezaevine konulmasının bunun göstergesi olduğunu belirtiyor.

"CHP VE MHP ACINACAK DÜZEYDE GÜÇSÜZ"

Economist, laiklik yanlısı siyasi cephe ile aşırı milliyetçilerin acınacak düzeyde bir güçsüzlük içinde olduklarını söyledikten sonra MİT Müsteşarı ile Öcalan'ın bir anlaşmaya vardıklarını yazıyor.

Anlaşmanın hükümlerinin esas olarak hükümet tarafından belirlendiği görüşünü dile getiren Economist, "söylentilere göre" diyor "Barış ve Demokrasi Partisi gelecek sene Erdoğan'ın devlet başkanlığı girişimini destekleyecek."