Cezaevlerinde sarık ve misvak yasak!

Çanakkale Kapalı Cezaevinde hükümlü olarak bulunan Erdal Kılıç, kendisine posta yolu ile gelen misvak ve sarığın cezaevi idaresi tarafından verilmemesi üzerine mahkemeye başvurdu.

VAN 16.06.2014 21:19:15 0
Cezaevlerinde sarık ve misvak yasak!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sık sık ülke gündemine gelen ama her defasında çözüm bulunamayan cezaevindeki hak ihlalleri sorunu halen devam ediyor. Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevinde hükümlü olarak bulunan Erdal Kılıç, kendisine posta yolu ile gelen misvak ve sarığın cezaevi idaresi tarafından verilmemesi üzerine mahkemeye başvurdu. Başvuru üzerine mahkeme; “Diyanet görevlisinin görüşü alınarak ‘Misvak ve sarık’ın İslam dini ibadetlerinde kullanılması zorunluluğunun bulunmadığı yönündeki görüşü dikkate alınarak...”deyip cezaevi idaresi lehine karar vererek yasağa imza attı.

Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan İlke Haber Ajansına (İLKHA) gelen mektup, cezaevlerinde mütedeyyin insanlara yönelik hak ihlallerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak bulunan Erdal Kılıç tarafından kaleme alınan mektuptaki bilgilere göre; Hükümlü Kılıç’ın, posta yolu ile gelen misvak ve sarık gibi malzemeleri cezaevi yönetimi tarafından dini ibadetlerde kullanılan zorunlu eşyalardan olmadığı bahanesi ile verilmedi.

“Misvak ve sarık İslam dini ibadetlerinde kullanılmazmış!”

Cezaevi idaresinin dini ibadet özgürlüğünü engellemeye yönelik bu skandal kararını mahkemeye taşıyan Kılıç, mahkemenin verdiği yasakçı kararla ikinci şoku yaşadı. Söz konusu mahkeme kararında, “Diyanet görevlisinin görüşü alınarak ‘Misvak ve sarık’ın İslam dini ibadetlerinde kullanılması zorunluluğunun bulunmadığı yönündeki görüşü dikkate alınarak...” denilerek yasağın savunulduğu belirtildi.

Mahkeme, hangi Diyanet görevlisine sordu?

Mahkemenin, misvak ve sarık hususunda hangi Diyanet görevlisine danıştığı merak konusu olurken dini konuda otoriter alimler, Diyanet’in böyle bir fetva vermeyeceği konusunda hemfikir olduğu belirtiliyor.

Halkının yüzde doksan dokuzunun Müslüman olduğu ifade edilen Türkiye’de, cezaevi idaresinin din özgürlüğünü kısıtlayan bu uygulamasına mahkemenin de onay vermesinin ardından bir kez daha gözler, Adalet Bakanlığına çevrildi. Adalet Bakanlığının mahkûmlardan sarık ve misvakın esirgenmesini nasıl karşılayacağı ise merak konusu oldu.

Namaza başlayınca sıkıntı ve zorluklar da başladı

Öte yandan; hükümlü Erdal Kılıç’ın cezaevinden öncesinde İslam’dan uzak bir hayat yaşarken cezaevinde mütedeyyin mahkûmlarla tanıştıktan sonra namaza başladığı öğrenildi.

Maddi imkânsızlıklara rağmen İslami gazete ve dergilere de abone olan Kılıç’ın koğuş ortamında yapılan İslami sohbet ve derslere katıldığı; bundan rahatsızlık duyan Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevi idaresinin ise kendisine bir çok konuda sıkıntı ve zorluk çıkarttığı iddia ediliyor. (M.Hüseyin Temel-İLKHA)