Çevre Yolu’nda çalışmalar başladı

2011 yılında yapımına başlanan ancak bir türlü tamamlanamayan çevreyolu projesinde çalışmalara tekrar başlandı.

VAN 26.10.2020 22:18:45 0
Çevre Yolu’nda çalışmalar başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Projenin 1. Elmalık Etabında çalışmalar yeniden başlarken, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Karayolları 11. Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan ve yüklenici firma yetkilileri çalışmaları yerinde inceledi. Vali Bilmez, Van Çevre Yolu’nu bir bütün olarak düşündüklerini, bu yüzden Edremit Çevre Yolu’nun da söz konusu proje içinde değerlendirileceğini söyledi.   Karayolları 11. Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan, Van Çevreyolu’nun toplulaştırma ve 18. Madde uygulamalarıyla ilgili yapmış oldukları özverili çalışmalardan dolayı Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve Van Milletvekillerine teşekkür etti. Arslan, “Van çevreyolumuz 41 kilometreden oluşmakta, Edremit çevreyolumuz da 19 kilometreden oluşmakta. Toplamda 60 kilometre gibi bir yol ağını teşkil etmektedir. Bunların tamamı 2x3 şeklinde projelendirilmiş, Allah nasip ederse problemlerinin çözülmesi halinde yapımına bugünden itibaren başlayacağız. Hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

  VALİ BİLMEZ: MAHKEMELER SONUCU ARA VERİLEN ÇALIŞMALARA BAŞLANAMADI

2011 yılında açılan mahkemeler sonucu çevre yolunda ara verilen çalışmalara başlanamadığını belirten Vali Bilmez, “Van çevre yolu yaklaşık 10 yıldır gündemi meşgul eden, 2011 yılında başlanılan ama açılan mahkemelerle süreç başka bir kulvara yöneldi. Fakat elhamdülillah milletvekillerimiz, Ulaştırma Bakanlığımız, Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız iki yıldır tekrar el koydu. 18 uygulamamız bitti, 1. Elmalık etabının tescilleri yapıldı, kuzey Edremit kısmının da tescil işlemi yapılmakta, çalışmalar bitti. 10 yıl sonra ihale edilen çevre yolunda tekrar yüklenici firmamız bulunduğumuz bölgede çalışmaya başladı. Gecikmiş bir proje, inşallah bundan sonra önümüzdeki süreçte herhangi bir engelle karşılaşmayız ve bu proje Van’a hayat verecek, Van’ın hem ulaşımını rahatlatacak hem de stadyum gibi, otogar gibi, sebze hali gibi temel sorunlarına da altlık oluşturan bu çevreyolu bittiğinde halkımız da rahatlayacak. Bunun bir kısmı ihale edilmiş, bir proje değişikliğinden dolayı şu an 12 kilometre civarında yüklenici firmamız tarafından yapılacak. Diğer kalan kısımları da Karayolları Genel Müdürlüğümüzün önümüzdeki günlerde ihale edilmesini bekliyoruz” dedi.  

“ÖNÜMÜZDEKİ SEZONLA BİRLİKTE YOLUN TAMAMININ İHALE EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

 Önümüzdeki sezonla birlikte yolun tamamının ihale edilmesini beklediklerini söyleyen Vali Bilmez, “Yolumuz iki etaptan oluşuyor, bir Van Çevre yolu, yaklaşık 40 kilometre civarındadır. Şuan gündemde olan bu ama çevre yolunun dört dörtlük devreye girmesi için Edremit kısmının da yapımı gerekiyor. Onun için biz bundan sonra geri kalan kısmın bir bütün olarak, Edremit Çevre yolunu da içine alacak şekilde ihale edilmesi yönünde talebimiz var. Sayın milletvekillerimiz bakanlık nezdinde girişimlerde bulundular. Bugüne kadar Ulaştırma Bakanlığı’nın bize söylediği, çevre şehircilik bize yeri teslim ettiği andan itibaren biz çalışmalara başlarız, diğer ihale sürecini de inşallah başlatırız. Onun için ihale edilmiş kısım bugün itibariyle çalışmaya başladı, bu 12 kilometrelik kısmı yüklenici firmamız inşallah en seri şekilde gerçekleştirir. Diğer beklentimizde Karayolları Genel Müdürlüğü’nde geri kalan kısmın Edremit bölümüyle birlikte gerekirse yıllara sâri olabilecek şekilde ihale edilip, bütün yolun biran önce bitmesi.

Yoksa çevreyolu Edremit şehir merkezinde sahilde şehir merkeziyle bütünleşik hale gelir. Kısmen rahatlama sağlar ama sıkıntısı tekrar devam eder. İnşallah sayın milletvekillerimiz de sürekli takip ederler. Özellikle milletvekilimiz Sayın Abdulahat Arvas şu an yanımızda. Bu konunun Ankara’da takipçisi olacaklar. Bize de ne iş düşerse hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, hem Karayolları Bölge Müdürlüğü olarak, hem de Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit ve İpekyolu Belediyeleri olarak bize ne iş düşerse inşallah takipçisi olacağız. Bu yolun iş ve işlemlerinin takibi için de Ali Özvanlı hocamızın başkanlığında bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonda hem karayolları, hem DSİ, hem Çevre ve Şehircilik, hem de belediye temsilcileri var. Onlar hem Van’daki hem Ankara’daki süreci takip ediyorlar. Hem bizleri hem de milletvekillerimizi bilgilendiriyorlar. Aksayan yönleri olunca da takip edeceğiz. İnşallah hep birlikte bu çevre yolunun bitimini sağlayarak Van halkının hizmetine sunacağız. Bu 10 yıldır gündemde olarak kronikleşmiş bu sorun da inşallah böylece çözülmüş olur” şeklinde konuştu.

  ARVAS: ÇEVRE YOLUNUN TAMAMLANMASI İÇİN TAKİPTE OLACAĞIZ

Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van çevre yolunun önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, projenin biran önce tamamlanması için takipte olacaklarını söyledi. Arvas, “Bugün çevre yolumuzun startını vermek için burada bulunmaktayız. 2010 yılında Büyükşehir’in yapabileceği bir proje fakat büyükşehir muvaffak olmayınca işler sürüncemede kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız buna el koydu.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın çalışması hızlı bir şekilde devam etti. Seçildiğimiz günden bu yana iki defa Çevre ve Şehircilik Bakanımızı ve Ulaştırma Bakanımızı Van’a getirdik.

Bütün sorunlarımızı kendilerine ilettik. Çevreyolu bizim için çok önemli. Gerçekten Van’ın vizyoner bir yolu. 42 kilometre olan yolu daha sonra çalışmalarda 2x2’ye daha sonra 3’e çıkarıldı ve 3x2 ve 60 kilometre olan bir yol. Üç etaptan oluşan bir yol birinci ve ikinci etapları bitti ve diğer kalan bir etaptaki çalışmalar devam ediyor. Sayın valimizin riyasetinde Van’da kurulmuş olan komisyonla Ankara’daki çalışmalarımızı devam ettirdik. Çevre komisyonunda bulunmamızın da bir etkisi var.

Biz üç vekil olarak bu çevre yolumuzu çok önemsedik. Allah'ın izniyle en kısa zamanda çalışmalara başlanacak, eğer iklim şartları el verirse nereye kadar yapılabilirse yapılacak, diğer kısmı da inşallah ilkbaharda ihaleye çıkarılıp bu çevre yolumuzu yapmak için elimizden ne gelirse gayret göstereceğiz. Emeği geçenlere saygılarımı arz ediyorum. Van’ımıza hayırlı uğurlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı.