ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Bölgenin önemli tarihi mekânlarından biri olan Van'ın Gürpınar ilçesi Değirmendüzü mahallesinde bulunan Çilaş (Kırkdeğirmen) bölgesi, koruma altına alındı. Burada bulunan ve yıkılmaya yüz tutan 40 değirmen ile tarihi evler onarılac

VAN 22.04.2015 09:18:20 0
ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil Harmancı

Şimdiye kadar birçok tarihi mekanda çevre düzenlemesi ve imar planlaması başlatan belediye, bölgenin önemli tarihi değerleri arasında yer alan Çilaş, yani Türkçe karşılığı "Kırkdeğirmen" olan ve tarihi 40 değirmenin yer aldığı bölgeyi de unutmadı.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Tarihi mekânla ilgili gazetemize bilgi veren Gürpınar Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, 40 adet değirmenin bulunduğu alanda bir süre önce çevre düzenlemesi yaptıklarını ve burayı koruma altına aldıklarını söyledi.

HEPSİ ONARILACAK

Burada bulunan değirmenlerin zamanla yıkılmaya yüz tutuğunu ve tümünü onaracaklarını belirten Yıldız, yürütecekleri çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Biz 2014 yılında Tarihi Kentler Birliği'ne üye olduk. Orada koruma amaçlı imar planımız olacak. Onu bitirdikten sonra, Tarihi Kentler Birliği'ne onartacağız. Birlik başkanı bizzat bana söyledi, 'bu projeyi bitirdikten sora bana getir' dedi. Bu çalışmayı götürüp vereceğiz."

TARİHİ EVLER ONARILACAK

Değirmenlerin yanı sıra burada bulunan tarihi evlerin de onarılacağını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Değirmenlerin olduğu mıntıkada bazı evler de var, örneğin eski evler var, eski haline dönüştürülecek. Kültür değeri taşıyan evler de var, onları da onartacağız. Mesela Hoşap'ta bir tane var, kale dibinde. 
Buralar Kültür Bakanlığı'nın denetimindedir, Bakanlıkla bir şekilde anlaşıp vatandaşı razı edeceğiz, istimlâk edeceğiz ve bunları kendimiz onartacağız."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı