Çeşit az, fiyat yüksek!

Tarımı, enerjiyi, sağlığı etkiliyor dediğimiz yağışsız ve mevsim normalleri üstündeki hava, nihayetinde balığı da etkiledi. Batıdaki sıcak ve yağışsız hava nedeniyle balık az çıkınca, bu da çeşitliliğin azlığına, fiyatın y

VAN 16.01.2018 10:30:38 0
Çeşit az, fiyat yüksek!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Takvimler Ocak ayının 16’sını gösterirken, ülke genelinde şuana kadar yağması beklenen kar yağmadı, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi beraberinde kuraklık endişesini de getirirken, birçok sektörü de olumsuz etkiledi.
Başta tarım ile uğraşan çiftciler olmak üzere bir çok kesimi düşündüren havadaki gidişat, balıkçıları da etkiledi.
Her yıl bu dönemler balıkçı tezgâhlarında görmeye alışık olduğumuz zengin balık çeşitleri ve fiyatlarındaki cazibe bu yıl beklenen gibi olmadı. Piyasalardaki balık azlığı ve fiyatlarındaki artış vatandaşın alım gücünü etkilerken, balıkçı esnafı da işlerin açlığından dert yandı. 

 

“HAMSİ, İSTAVRİT VE VAN BALIĞI EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÇEŞİTLER”
Konuyla ilgili görüştüğümüz Öz Van Gölü Balıkçılık çalışanlarından Cengiz Temizel, şunları söyledi; “Tezgâhımızda şuan 15 çeşit balığımız var. Bunlardan bazılarını örnek verecek olursak, çipura, levrek, somun, palamut, mercan, dil balığı, hamsi, istavrit ve Van balığıdır. Fiyatlarımız balık çeşitlerine göre değişiyor. Levrek ve çipura 25-30 TL arası, Trabzon’dan gelen somun balığımız var kilosu 35 TL, mercan 30 TL. Olta çipura balığı 25-30 TL arası, dil balığı 30 TL, iri hamsimiz var fiyatı 12.50 TL, istavrit 15 TL. Van balığımızın ise kilosu 5 TL. Van balığında da bu sene biraz sıkıntı yaşıyoruz, havaların sıcak olmasından ve gölün dalgalı olmasından dolayı az çıkıyor. Her balığın alıcısı farklıdır, ama gelen müşterilerimizin en çok tercih ettiği balık çeşidi Van balığıdır, bunu takip eden diğer çeşitler ise hamsi ve istavrit balığıdır. Balıkta büyük çeşitleri tercih eden pek olmuyor, kilosunu 25-30 TL den sattığımız balıkları çok az kişi alıyor ve pek tercih edilmiyor. Daha çok ufak balık çeşitlerini alıyorlar. Bunun da sebebi teraziye daha çok girmesidir. Hamsi ve İstavrit, halkın daha çok tercih ettiği dışarıdan gelen balık çeşitleridir. Balık fiyatlarındaki pahalılıktan dolayı, diğererine göre ucuz olması sebebiyle bazı müşterilerimizin hiç yemediği halde Van balığı alıyor.” 

 

“BALIK FİYATLARI BU YIL YÜKSEK”
Balık fiyatlarının bu yıl, geçtiğimiz yıla göre daha yüksek olduğunu söyleyen Temizel, şöyle devam etti; “Bu sene balık fiyatları geçmiş yıllara göre daha pahalı. Bu sebeple balık çeşitleri kilogram olarak çok az geliyor, bir de hamsi gelmiyor, ya da çok az geliyor. Bunun sebebi debalığın avlandığı illerin sıcak olması ve denizin de dalgalı olması kaynaklıdır. Havalar sıcak ve deniz de dalgalı olunca balık avı az oluyor. Doğal olarak bu da fiyatların yükselmesine, çeşitlerin azalmasına sebep oluyor. Şimdi hava durumuna göre Van karlı gözüküyor. Havalar biraz soğursa ve kar yağarsa bizim de işlerimiz açılır. Batıda da havalar soğur, denizde dalgalanma olayı azalırsa daha çok balık avlanır ve bu da hem fiyata, hem çeşitliliğe yansır.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi