ÇATIŞMASIZLIK NASIL SONA ERDİ?

Dr Murat Yılmaz- Hayati Ünlü- Eyüp Yılmaz

VAN 16.08.2015 14:15:15 0
ÇATIŞMASIZLIK NASIL SONA ERDİ?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Çözüm süreciyle başlayan çatışmasızlık döneminin nasıl sona erdiği üzerinde tartışmalar devam ediyor. Somut gerçek ve bilgilere dayanmadan yapılan polemiklerin, propaganda dışında bir faydası olmadığı açıktır. Çözüm sürecinin seyri ve tarafların eylemlerinin kronolojik bir şekilde sıralanması çatışmasızlığın nasıl sona erdiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, tarih sırasına göre böyle bir derleme sunulmaktadır. Kronoloji okunduğunda KCK’nın baştan itibaren zaman zaman sadece hükümetle değil, Öcalan ve HDP ile de farklı bir pozisyonda durduğu, çözüm sürecini anlamakta ve kabul etmekte zorlandığı görülecektir.
2012
– 16 Aralık: MİT Müsteşarı Hakan Fidan Öcalan’la görüştü.
– 28 Aralık: Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon röportajında hükümetin İmralı ile görüşme yaptığını duyurdu. Bu görüşme “Çözüm Süreci” olarak adlandırıldı.
2013
– 3 Ocak: Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte yapılacak görüşmeler çerçevesinde Ayla Akat, Ahmet Türk ve
Altan Tan’dan oluşan ilk İmralı heyeti adaya gitti. Çözüm Süreci başladı.
– 8 Ocak: Paris’teki saldırıda PKK’lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez öldürüldü.
– 10 Ocak: Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte yapılacak görüşmeler çerçevesinde Ayla Akat, Ahmet Türk ve Altan Tan’dan oluşan ilk İmralı heyeti adaya gitti.
– 10 Ocak:  Erdoğan yaptığı açıklamada, İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesinde değişiklik yapıldığını ve askerin operasyona çıkış izninin valiliklere bağlandığını ifade ederek geri çekiliş esnasında PKK’lılara dokunulmayacağının garantisini verdi.
– 17 Ocak:  Paris’te öldürülen 3 PKK’lı kadın için Diyarbakır’da gerçekleştirilen cenaze törenine çok sayıda katılım oldu. Barış çağrıları yapıldı.
– 12 Şubat:  Başbakan Erdoğan “Terörün bitmesi için zehir içeceksin’ deseler içerim. Siyaset umurumda değil. Öleceğimi de bilsem bu zehri içerim. Yeter ki terör bitsin” dedi.
– 24 Ocak:  Ana dilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
– 24 Şubat:  PKK’nın şehir milisleri YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) oluşumunu ilan etti.
– 28 Şubat: Milliyet Gazetesi’nde bir muhabirin imzasıyla 23 Şubat 2013 tarihinde İmralı’da BDP heyetiyle Öcalan arasındaki görüşmenin tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda işadamı Osman Kavala’nın Öcalan’a “Başkanlık sistemine destek vermeyin” diyen bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Tutanakların sızmasıyla ilgili BDP Genel Merkezi’nde görevli iki kişi işten çıkarıldı.
– 13 Mart: PKK kaçırdığı kamu görevlilerini serbest bıraktı.
– 20 Mart: AK Parti Genel Merkezine ve Adalet Bakanlığı’na roketatarlı saldırı düzenlendi. Her iki taraf da bu eylemleri kınayarak, sürecin devam ettiğini duyurdu.
– 21 Mart: Abdullah Öcalan Nevruz’da ilk tarihi çağrısını yaptı. Akılda kalan en net ifadeler: “Silahlı direniş sürecinden, demokratik siyasi sürece kapı açılıyor… Artık silahlar sussun fikirler konuşsun noktasına geldik. Yine diyorum ki artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir… Bu, mücadeleyi bırakmak değil daha farklı bir mücadeleyi başlatmadır…”
– 23 Mart: PKK ateşkes ilan etti.
– 4 Nisan: Başbakan Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti ile İstanbul’daki Başbakanlık Ofisi’nde ilk kez bir araya geldi.
– 9 Nisan: TBMM’de CHP ve MHP’nin katılmadığı oylama sonucunda AK Parti ve BDP ‘nin desteğiyle “Çözüm Süreci Komisyonu” kuruldu.
– 15 Nisan: Beşinci BDP heyeti İmralı’ya gitti.
– 18 Nisan: İçişleri Bakanlığı’yla Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol ve İl İdaresi Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle askerlerin operasyona çıkış izni valiliklere bağlandı.
– 20 Nisan: MHP lideri Bahçeli çözüm sürecine karşı mitinglere başladı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu hükümeti çözüm sürecinde inisiyatifi PKK’ya bırakmakla suçladı.
– 30 Nisan: Adalet bakanlığı, son iki ayda KCK davasından tutuklu 200 sanığın tahliye edildiğini açıkladı.
– 25 Nisan: PKK bütün silahlı güçlerini Kuzey Irak’a çekeceğini resmi olarak duyurdu. Kandil’de televizyonlardan naklen yayınlanan basın toplantısında konuşan Murat Karayılan PKK’nın 8 Mayıs’tan itibaren ön şartsız geri çekileceğini açıkladı. İkinci aşama olan anayasal değişiklikler ile ilgili çalışmaların da çekilmeyle birlikte başladığı bildirildi. Burada Karayılan, hükümetin Meclis’ten yasa yerine yaptığı kanuni düzenlemeyle çekilme güvenliğini sağlama formülünü kabul etmiş oluyordu.
– 7 Mayıs: Geri çekilmeyle ilgili Selahattin Demirtaş “Geri çekilme yarın resmen başlıyor. 3-4 ay süreceğini tahmin ediyoruz. Geri çekilme konusunda hükümet de bazı idari tedbirleri almış durumda…” açıklamasını yaptı.
– 8 Mayıs: TBMM’de Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Komisyona CHP ve MHP üye vermedi.
– 9 Mayıs: Kandil’den 1 Eylül’e kadar hükümet adım atmaz ve demokratikleşme paketi açıklanmazsa sürecin biteceği tehditleri gelmeye başladı.
– 29 Mayıs: İstanbul’da Gezi olayları başladı. İlk günden itibaren “Kürtler nerede” sesleri duyuldu. Süreçteki ikinci kırılma anı bu tarihte yaşandı. PKK’nın Gezi Eylemleri boyunca sessiz kalmasına rağmen, bu süreçten son derece olumsuz etkilendiğini söylemek gerekmektedir.
– 7 Haziran: İmralı adasında Öcalan’la görüşen Demirtaş: “Abdullah Öcalan Gezi Parkı direnişçilerini selamlıyor. Provokasyona dikkat edilmesi çağrısı yaptı, ‘Meydan Ergenekonculara bırakılmamalıdır’ dedi.”
– 19 Haziran: Kandil, devletin süreci sabote ettiğini söyledi.
– 26 Haziran: İstanbul’da Akil İnsanlar Heyeti’nin son toplantısı yapıldı. Akil insanlar süreç hakkında hazırladıkları raporları Başbakan Erdoğan’a sundu.
– 2 Temmuz: Diyarbakır Lice’de karakol ve yol çalışmaları bahane edilerek eylemler başlatıldı. Bir gösterici hayatını kaybetti. Burada olayların yeniden yükselişe geçmesi PKK tarafından PKK’nın geri çekilmesine rağmen, devletin teröre karşı baraj ve kalekollar inşa etmeye devam etmesiyle alakalı açıklanmış ve devlete olan güvenin iyice sarsıldığı ima edilmiştir.
– 5 Temmuz: KCK Eşbaşkanlıklarına Cemil Bayık ve Bese Hozat getirildi.
– 10 Temmuz: YDG-H, Twitter’dan yemin törenlerini yayınladığı şehirlerde “asayiş birimleri” kurmaya başladı.  Yol kesme, araç yakma eylemleri başladı.
– 31 Temmuz: Cemil Bayık, BBC Türkçe servisine konuştu; “1 Eylül’e kadar hükümet adım atmazsa çekilmeyi durduracağız, çekilenler de geri dönecek.”
– 11 Ağustos: Adında “Kürdistan” kelimesi geçen ilk dernek kuruldu.
– 12 Ağustos: PYD lideri Salih Müslim Türkiye’ye geldi.
– 19 Ağustos: Cemil Bayık, “Süreç çökerse daha büyük bir savaş olabilir” dedi.
– 9 Eylül: KCK tarafından yapılan açıklamada “Çatışmasızlık içinde geçen dokuz ay, savaş ortamında yapılamayan askerî nitelikteki çalışmaların yapılmasıyla geçirilmiştir…” dendi. Sonuçta PKK’nın geri çekilmesi tamamen durduruldu.
– 25 Eylül: Kandil, müzakereye geçilmezse süreci bitireceklerini açıkladı.
– 30 Eylül: Hükümet Demokratikleşme Paketini açıkladı. Pakette süreçle ilgili 1) Farklı dilde eğitim 2) Seçim barajında değişiklik 3) Eski köy isimlerinin verilmesi 4) Öğrenci andının kaldırılması, 5) “X, W, Q” harflerinin kullanılabilmesi gibi düzenlemeler yapıldı . Buna cevaben PKK ise şehirlerde milis güçler olarak YDGH’ yi örgütledi, şehirlerde mahkemeler kurdu, vergi toplamaya, adam kaçırmaya başladı.
– 29 Ekim: Cemil Bayık, ilk kez müzakerelere “üçüncü taraf” istedi.
– 16 Kasım: Başbakan Erdoğan ve IKBY lideri Mesud Barzani Diyarbakır’da buluştu. Yapılan toplantıda Sivan Perver ve İbrahim Tatlıses Kürtçe türküler okudu.
– 2 Aralık: Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi’ amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu süreçle ilgili 450 sayfalık raporunu açıkladı.
– 6 Aralık: Yüksekova’da PKK mezarlığı yüzünden çıkan olaylarda iki protestocu hayatını kaybetti.
2014
– 11 Ocak: İmralı heyetiyle görüşen Öcalan 17/25 Aralık girişimine darbe dedi: “Ülkeyi bir darbe ateşiyle yeniden yangın yerine çevirmek isteyenler bizim bu ateşe benzin taşımayacağımızı bilmelidir. Her darbe teşebbüsü bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da karşısında bizi bulacaktır”.
– 21 Ocak: PYD, Rojava’da demokratik özerkliği ilan etti. PKK medyasında AKP’nin Nusra’ya destek verdiği yayınları hızlandı.
– 19 Şubat: Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nde Kürdoloji Kütüphanesi açıldı.
– 25 Şubat: Demirtaş’tan “Erdoğan’la süreci yürütmek zor.” açıklaması geldi.
– 13 Mart: Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından Türkçe-Kürtçe sözlük yayımlandı.
– 15 Mart: KCK, Hükümetin demokratikleşme hamlesinin muhatabı olmaktan çıktığı açıklamasını yaptı.
– 17 Mart: Karayılan: “Seçimden sonra adım atılmazsa süreç biter.”
– 21 Mart: Abdullah Öcalan’ın Nevruz Bayramı kutlamaları nedeniyle yazdığı mektup, Diyarbakır’da BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından Kürtçe, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından Türkçe olarak okundu. Öcalan,”Tarih bize göstermiştir ki eğer kararlı bir barış önderliği sergilenmezse tarihsel sorunlar bildiğini okur ve genellikle çok kayıplı dönüşümlerle cevaplarını üretirler. Önümüzde en yakıcı bir şekilde cevap bekleyen şey, birbirini tekrarlayan darbelerle mi yoksa tam ve radikal bir demokrasiyle mi yola devam edeceğimiz sorusudur.” dediği mektubunda, barış, demokrasi ve ortak bir geleceğe vurguda bulundu.
– 30 Mart: Yerel seçimler yapıldı. 17/25 Aralık süreçleriyle kan kaybettiği iddia edilen AK Parti, yüzde 45’le gücünü koruduğunu ortaya koydu.
– 26 Nisan: MİT kanununda değişiklik yapıldı. Kanuna “MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir, görüşmeler yaptırabilir, görevlerinin gereği terör örgütleri dâhil olmak üzere millî güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir” ifadesi eklendi.
– 1 Haziran: Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, 18. İmralı Ziyaretinde Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Öcalan’ın “En önemli realite sürecin yeni bir aşamaya gelmiş olmasıdır” dediği ve “çözüm için ciddi bir başlangıç yapılabilmesi adına umutların korunması gerektiği” yönünde bir açıklamada bulunduğu belirtildi.
– 4 Haziran: Diyarbakır’da çocukları PKK’ya katılmış anneler çocuklarını geri istediklerini söyleyerek belediye önünde oturma eylemi başlattı. Belediye annelere müdahale etti, Demirtaş “MİT’ten para alıyorlar” dedi.
– 6 Haziran: AK Parti Diyarbakır’da çözüm çalıştayı düzenledi. Çözüm süreci yeniden canlandırıldı.
– 8 Haziran: Bitlis’te yol kesen teröristlerce, güvenlik güçlerine roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Lice’de bombalı patlama oldu.
– 9 Haziran: Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın bahçesindeki bayrak bir terörist tarafından indirildi.
– 10 Temmuz: Çözüm sürecine yönelik usul ve esasların düzenlendiği Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine dair kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
– 11 Temmuz: Diyarbakır’da KCK ana davasında son iki tutuklu da tahliye oldu ve tutuklu sanık kalmadı.
– 5 Ağustos: HDP’nin İmralı ziyaretinde Öcalan  “30 yıllık savaş büyük bir demokratik müzakereyle sonuçlanma aşamasındadır. Demokratik müzakere süreci tarihi ve toplumsal olarak derin bir anlama sahiptir…” açıklamalarında  bulundu.
– 10 Ağustos: Cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan yüzde 52’yle birinci turda
kazandı.
– 19 Ağustos: Lice’ye PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın heykeli dikildi. Mahkeme yıkım kararı verdi. Olaylar çıktı, 1 kişi öldü.
– 20 Ağustos:  Diyarbakır’da teröristler karakola saldırı düzenledi.
– 24 Ağustos: Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesindeki termik santrale teröristlerce roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı yapıldı.
– 27-28 Ağustos: Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan oldu
– 1 Eylül: Çözüm süreci ilk defa 62. Hükümet Programına girdi.
– 3 Eylül: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İmralı Adası’na giderek Öcalan’la çözüm süreci yol haritasında mutabakata vardı. HDP’li Önder ve Buldan yol haritasını Kandil’e götürdüler.
– 10 Eylül: HDP’lilerle görüşen Başbakan Davutoğlu 15 Ekim’e kadar Türkiye’de PKK’nın yol kesme, mahkeme kurma gibi illegal faaliyetlerin biteceği garantisiyle süreci hızlandırma garantisi verdi.
– 15 Eylül: DAEŞ Kobani’yi kuşattı. PKK medyası her gün yeni bir foto ve belge uydurularakTürkiye’nin DAEŞ’e destek verdiğiyle ilgili propagandayı artırdı.
– 20 Eylül: DAEŞ’in Kobani’ye yaklaşması üzerine kaçan 100 bin Kürt Türkiye’ye sığındı. Aynı gün DAEŞ’in elindeki Musul konsolosluğunda görevli 49 rehine Türkiye’ye getirildi.
– 18 Eylül: HDP anadilde eğitim bahanesiyle okullarda boykot çağrısı yaptı. Birçok ilde onlarca okul yakıldı.
– 22 Eylül: HDP milletvekili Aysel Tuğluk, Kobani’ye gitmek isteyen kalabalığa asker ve polis izin vermeyince askeri taşladı.
– 2 Ekim: Temmuz ayında çıkartılan “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun”a atıfla Çözüm Süreci Kurulu ve Kurumlar arası İzleme ve Koordinasyon Komisyonu kuruldu.
– 3 Ekim: Tunceli Pülümür’de PKK’lılar karakola saldırdı.
– 8-9-10 Ekim:  Demirtaş’ın çağrısı üzerine Kobani olayları çıktı. 50’yi aşkın kişi hayatını kaybetti. 35’in üzerinde şehirde olay çıktı. Milyonlarca lira zarar oluştu. Öcalan, “Kobani düşerse çözüm süreci biter” dedi.
– 11 Ekim: Cemil Bayık, Meclis’ten geçen tezekere savaş ilanıdır dedi ve çektiklerini bütün birlikleri geri gönderdiklerini açıkladı.
– 13 Ekim: Tunceli’de PKK’lılar üs bölgesine sızarken fark edildi. Çatışma çıktı.
– 19 Ekim: Başbakan Ahmet Davutoğlu Akil İnsanlar Heyeti’yle 11 saatlik bir toplantı yaptı. Aynı gün MİT Müsteşarı Hakan Fidan İmralı’da Öcalan’la görüştü.
– 20 Ekim: ABD Kobani’de YPG’ye havadan silah ve mühimmat indirdi.
– 21 Ekim: HDP’nin İmralı ziyaretinde Öcalan “15 Ekim’de yeni bir aşamaya geçildiğini ve somut adımların atılacağını” açıkladı.
– 25 Ekim: Yüksekova’da sivil kıyafetli üç rütbeli asker şehit edildi.
– 27 Ekim: Arınç, “Çözüm Süreci başarısız olursa herkes bunun altında kalır. Adadaki şahıs da dahil siyasi uzantıları da… Bizim gösterdiğimiz itina kadar ben de bu işte söz sahibiyim diyenlerin de dikkatli olması lazım.” sözlerini söyledi.
– 29 Ekim: HDP halkı tekrar sokağa çağırdı.
– 30 Ekim: Diyarbakır’da eşi ile birlikte semt pazarında alışveriş yapan 24 yaşındaki Hava Astsubay Üstçavuş Necdet Aydoğdu, maskeli iki kişinin silahlı saldırısı sonucu öldürüldü.
– 4 Kasım: HDP Genel Merkezi’ne giren saldırgan parti yöneticisi bir kişiyi ağır yaraladı.
– 9 Kasım: Yalçın Akdoğan: “Çözüm Süreci türbülansta” açıklamasını yaptı.
– 24 Kasım:  Fırat Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan KCK yöneticilerinden Sabri Ok, silah bırakmayla ilgili gündemlerinde hiçbir gelişmenin olmadığını açıkladı.
– 18 Aralık: Alman Die Welt gazetesine konuşan Cemil Bayık “DAEŞ’in gerçek halifesi Bağdadi değil Erdoğan’dır” dedi.
– 20 Aralık: Cemil Bayık “Silah bırakmak ölüm demektir…” açıklamasında bulundu.
– 27 Aralık: Cizre’de büyük çatışmalar çıktı. Suriye’nin Kobani ve Irak’ın Şengal bölgesindeki çatışmalarda öldürülen 4 YPG’linin cenazesi Habur’dan Cizre’ye getirildi. Nur Mahallesi’nde kurulan taziye çadırında nöbet tutan YDG-H üyeleri ile HÜDA-PAR’a yakın kişiler arasında önce kavga sonra silahlı çatışma yaşandı.
2015
– 10 Ocak: TRT 6’nın adı TRT Kürdi olarak değiştirildi
– 15 Ocak: Yalçın Akdoğan İmralı heyetiyle Cizre’de çıkan olayları ele almak için biraraya geldi.
– 23 Ocak: HDP heyeti Kandil ile görüştü. KCK’nın AK Parti’nin müzakere sürecinin sorumluluğunu esas alan bir yaklaşımda olmadığını düşündüğü belirtildi.
– 9 Şubat: Kamuoyunda “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın TBMM’de görüşülmesi ikinci kez ertelendi.
– 10 Şubat: Başbakan Davutoğlu: Çözüm Sürecinde tüm engellemelere rağmen çok güzel şeyler olacak.
– 15 Şubat: Kandil’deki KCK yönetimiyle görüşen HDP heyeti yaptığı yazılı açıklamada KCK’nın İç Güvenlik Paketi’nden rahatsızlık duyduğunu ve bunun müzakere sürecine zarar vereceğini düşündüğünü duyurdu.
– 17 Şubat: Başbakan Davutoğlu: “Çözüm Süreci çok kritik bir aşamada.”
– 17 Şubat: Selahattin Demirtaş: “Öcalan şartlı silah bırakma çağrısı yaptı.”
– 22 Şubat: Şah Fırat Operasyonu’yla Süleyman Şah’ın türbesi PYD’nin kontrolündeki Eşme Köyü’ne taşındı.
– 23 Şubat: Arınç: “Kandil silah bırakma çağrısını engelliyor.”
– 25 Şubat: Demirtaş, CNN Türk’te Öcalan’ın silah bırakma çağrısı yapmak için ön şart olarak ortaya koyduğunu söylediği 10 maddeyi açıkladı. “Öcalan şartlı silah bırakma çağrısı yaptı” dedi.
– 28 Şubat: Çözüm Sürecinde tarihi dönemeç: Öcalan’dan PKK’ya silah bırakma çağrısı gerçekleşti.
Öcalan’ın PKK’ya silahsızlanma kongresi için yapacağı çağrının üzerinde Kandil ve İmralı anlaştı. Geniş bir demokratikleşme programını içeren 10 madde silah bırakmak için ön şart yapılmadı, bu maddelerin hayata geçirileceğinin garantisi olarak da hükümetin olduğu bir toplantıda okunmasına karar verildi. Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Öcalan’la görüşmeleri yürüten eski MİT Başkan Yardımcısı, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ve İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken’in olduğu toplantıda Öcalan’ın PKK’ya silahsızlanma kongresi toplama çağrısı Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu.
– 28 Şubat: Tarihi açıklamaya 20 dakika sonra canlı yayında ilk tepki HDP lideri Demirtaş’tan geldi. Demirtaş İç Güvenlik Paketi’ni öne sürerek  “Hükümet bir yandan pakette ısrar edip bir yandan demokratikleşmede ilerleme sağlıyorum diyemez. Bu tasarı barış getirecek bir yasa tasarısı değildir. Barışa uzaklaşacağım diye çalışmıyoruz, Barışı çok arzuluyoruz. Hükümet yürüttüğü politikayla, zerre kadar umut vermiyor, barışa yaklaşmıyor” dedi.
– 28 Şubat: Aynı gün açıklama yapan PKK yöneticisi Mustafa Karasu: “AKP Hükümeti Önderliğin ortaya koyduğu 10 başlıkta müzakere edip sorunu çözecek midir, çözmeyecek midir? Bu sorunun cevabı çok önemlidir. Bu sorun çözülmeden PKK silah bırakacak, PKK Kongresini yapıp silah bırakma kararı alacak biçimindeki yaklaşımlar demagojidir, aldatmak ve sorunu çarpıtmaktır.”
– 1 Mart: Kandil: Hükümet sorumluluklarını yerine getirirse, biz de getiririz.
– 8 Mart: Başbakan Davutoğlu, GAP Eylem Planı’nı açıkladı. Planda bölgenin kalkınması için 26.7 milyar değerinde toplam 115 proje olduğu söylendi.
– 11 Mart: Dolmabahçe üzerine IMC TV’de Banu Güven’e Kandil’de konuşan KCK Eşbaşkanları Cemil Bayık ve Bese Hozat: “PKK silah bırakacak açıklamaları seçim propagandasıdır. Silahların bırakılması, ancak Öcalan’ın bizzat katılacağı bir kongrede karara bağlanabilir. Yani PKK bu kararı Öcalan serbest kalmadan açıklamayacak. Bu adımlar atılmadan hareketimize, halka, Türkiye demokrasi güçlerine güven vermeden kongrenin toplanması, kongrenin onların belirttiği gibi kararlar alması düşünülemez.”
– 15 Mart: Erdoğan: Kürtler Başbakan ve Bakan çıkarıyorlarsa, TSK’da bulunabiliyorlarsa Kürt sorunu kalmamaıştır.
– 18 Mart: İzleme Komitesi’nde yer alacağı iddia edilen isimler medyada yer aldı
– 20 Mart: Cumhurbaşkanı Erdoğan İzleme Komitesi’ne olumlu bakmadığını açıkladı: Ben gazetelerden okuyorum. Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Şunu da çok net söylüyorum ben olumlu bakmıyorum. Bunlar doğru şeyler değil. Bu işler istihbarat teşkilatlarıyla yürür.”
– 21 Mart: Öcalan’dan tarihi çağrı: Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında, Öcalan PKK’ya “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı silahlı mücadeleye son vermek üzere kongre toplama” çağrısında bulundu, ancak kongrenin toplanmasını milletvekilleri ve İzleme Kurulu’ndan oluşacak bir “Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu”nun kurulması şartına bağladı.
– 22 Mart: Erdoğan: Dolmabahçe Mutabakatını doğru bulmuyorum. Bu mutabakat ortak bir deklerasyon olamaz.
– 5 Nisan: Öcalan ve İmralı Heyetlerinin son buluşmaları gerçekleştirildi.
– 11 Nisan: Ağrı’da PKK’lılar askere saldırdı. 4 asker yaralandı.
– 30 Nisan: Süleyman Soylu, parti teşkilatlarına müdahale eden HDP’liler için Demirtaş’a çok sert çıktı.
– 5 Mayıs: Bese Hozat “Bizim şu anda kongreyi toplama gibi bir gündemimiz yok. Çünkü, bu süreç işlemedi ve hiçbir adım atılmadı. PKK devletin atacağı adımlar üzerinden kongreyi toplayacaktı. Biz kongreyi gündemden çıkardık. Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz. Kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasa değiştirmeden ve Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreye asla toplayamaz. Öcalan’ın bir taraf olarak resmi kabul edilmesi gerekiyor.”
– 7 Haziran: HDP doğu bölgelerinde sandığa baskı uyguladı. Bazı yerlerde blok oy kullanıldı. Sert bir seçim kampanyasının ardından HDP yüzde 13 oyla barajı geçip 80 vekil çıkardı. Yüzde 41’de kalan AK Parti tek başına iktidar olamadı.
– 11 Haziran: HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “HDP, PKK ‘yasilah bırakma çağrısı yapsın” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Silahlar konusunda çağrı yapacak Öcalan ‘dır. Öcalan da İmralı da hazır bekliyor. Buyrun yarın İmralı’ya gidiyoruz”
– 12 Haziran: KCK: “Şunu açıkça vurgulamalıyız ki, PKK’nın Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi bırakma konusu ve bunun iradesi tamamen bize aittir. Şunu herkes bilmelidir ki HDP, PKK’nin yasal partisi değildir. Dolayısıyla böyle bir çağrıyı HDP yapamayacağı gibi, mevcut İmralı koşullarında bulunan Abdullah Öcalan’ın böyle bir çağrıyı yapması mümkün değildir. HDP’nin ve Öcalan’ın ‘silah bırak’ çağrısı yapmasını beklemek ve bu yönlü dayatmalarda bulunmak çözümsüzlükte ısrardır ve bunu da hareketimizin kabul etmesi mümkün değildir. Bu tutumumuz ne Öcalan’ı dinlememek, ne de HDP’nin politika yürütmesinin önünü almaktadır”
– 22 Haziran: Duran Kalkan, Adil Bayram mahlasıyla Özgür Gündem’de yazdığı yazıda: “Peki HDP bunu yapmaz veya yapamazsa ne olur? O zaman yeni savaş hükümetleri kurulur ve ülkemiz yeniden kan gölüne döner. Tabi böyle bir faşist saldırganlığa karşı da halkımız sessiz kalmaz. Ne bilelim, bakarsınız birileri çıkar ve söz konusu faşist saldırganlığa karşı demokratik devrimi dayatır ve de yürütür.”
– 26 Haziran: Erdoğan: Suriye’nin güneyinde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz.
– 29 Haziran: Karayılan: Açıkça söyleyeyim! Eğer onlar Rojava’ya müdahale ederlerse biz de onlara müdahale ederiz; o zaman Türkiye’nin tümü bir savaş sahasına dönüşür. Türkiye yetkilileri halkımızın 6-7-8 Ekim’deki kalkışını unutmamalıdır. Halkımızın o büyük başkaldırısını, içinde geliştiği ortamı uygun görmeyen Önder Apo’nun ancak durdurabildiği iyi biliniyor. Açık ki bu halk böyle bir müdahaleye müsaade etmez.” “Kısaca böyle bir müdahale kararı Türkiye için stratejik bir karar olur, Kürt halkı için de yeni bir dönem başlamış olur. Biz bu konuda kimseye yalvaracak değiliz. Kendileri bilir. Yaparlarsa Kürt halkı olarak elbette bizim de yapacaklarımız olur.”
– 30 Haziran: HPG: AK Parti ateşkesi resmen bitirdi.
– 3 Temmuz: HDP İmralı Heyeti, seçim sonrasında adaya gidebilmek için Adalet Bakanlığı’na başvurması, fakat Bakanlık’tan izin alamaması üzerine yaptığı yazılı açıklamada bu tür yanlışların süreci yeniden geri dönülmez bir noktaya götüreceğine işaret ederek “Rojava ve Suriye ekseninde gelişen bölgesel savaş tehditleri, içeride çatışmasızlığı ortadan kaldırmaya yönelik operasyonel süreçler, çözüm süreci açısından dikkate alınması gereken çok ciddi uyarı sinyalleri olarak değerlendirilmelidir” dedi.
– 11 Temmuz: KCK: “Ateşkes bitti. Özgürlük hareketimizin titiz tavrı istismar edildi. Barajlar ve baraj yapımında kullanılan araçlar gerilla güçlerimizin hedefinde olacaktır. Her tutuklama artık gerilla için bir misilleme nedeni olacaktır. Özgürlük Hareketimiz artık ateşkes tutumunun istismar edilmesini kabul etmeyecek, oyalama yaparak Kürt sorununu çözümsüz bırakan politikalara karşı da tutumunu koyacaktır.”
– 12 Temmuz: PKK minübüs taradı.
– 14 Temmuz: KCK Eşbaşkanı Bese Hozat Özgür Gündem gazetesinde “Yeni Süreç, Devrimci Halk Savaşıdır” başlıklı bir yazı yazarak, devrimci halk savaşı ve serhıldan çağrısında bulundu.
– 20 Temmuz: Suruç’ta DAEŞ saldırısı. Suruç’taki patlamayla eş zamanlı olarak Kobani merkezde de patlama meydana geldi. Suruç’daki bombalamada  32 kişi öldü.
– 20 Temmuz: Adıyaman’da PKK’lılar ile askerler arasındaki çatışmada Uzman Onbaşı Müsellim Ünal şehit oldu.
– 22 Temmuz: Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar evinde şehit edildi.
– 22 Temmuz: Adana’da Kalem-Der üyesi EthemTürkben hamile eşi ve 3 çocuğunun gözleri önünde PKK tarafından öldürüldü.
– 23 Temmuz: Diyarbakır’da trafik polisi tarfik kazası ihbarıyla gittiği yerde Tansu Aydın öldürüldü, bir trafik polisi de yaralandı.
– 23 Temmuz: Kilis’in Elbeyli ilçesinde bulunan Dağ Hudut Karakolu’na Suriye tarafındaki DAEŞ’çiler ateş açtı. Saldırıda astsubay Yalçın Nane hayatını kaybetti.
– 24 Temmuz: Türkiye Suriye ve Kuzey Irak’ a eş zamanlı operasyona başladı.
- See more at: http://www.iktibasdergisi.com/catismasizlik-nasil-sona-erdi/#sthash.E6Bx16ca.dpufStargazete/ Açıkgörüş/ Dr Murat Yılmaz- Hayati Ünlü- Eyüp Yılmaz