'Çatışmalı süreç' herşeyi bozdu Sağlıkçılar gitmek istiyor!

Türkiye'de yeniden başlayan çatışmalı ortam nedeniyle Van'da birçok sektör durma noktasına gelirken, sağlık alanında da birçok çalışanın 'tayin hakkı' istediği belirtildi. Doktor sıkıntısı nedeniyle her gün sağlık çalışanları

VAN 25.08.2015 12:08:40 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İki aya yakın bir süredir başlayan ve her geçen gün dozunun biraz daha arttığı çatışmalı ortam nedeniyle sağlık çalışanlarının Van'ı terk etmek istediği belirtildi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi Eş Başkanı Cengiz Paycu, sağlık çalışanlarının Van'ı terk etmek istediğini doğrulayarak, birçok sağlık çalışanının tayin için başvuruda bulunduğunu söyledi.

"VAN'I TERK ETMEK İSTİYORLAR"
Tayin başvuru döneminin yeni başladığını, bu nedenle şuan kesin bir bilgi veremeyeceğini açıklayan Paycu, şunları söyledi;
"Şu an normal tayin dönemi olduğu için net bir şey söylemek doğru değil. Ama yaptığımız görüşmelerde birçok kişi daha önce tayin düşünmediği halde şimdi ve bundan sonraki tayin dönemlerinde gideceklerini dile getiriyorlar. Diğer dönemlere göre tayin isteyenlerin sayısında hayli bir artış mevcut diyebiliriz. Tayin talebi sürekli var. Ama son dönemlerde başvuranların sayısı çok arttı. Tayinler yeni başladığı için kimler gidecek hala bunu kesin olarak bilemiyoruz. Ama başvurular fazla."

"AZ PERSONELLE ÇOK İŞ"
Sağlıkçıların, güvenlik gerekçesiyle tayin istediklerini ifade eden Paycu, şöyle konuştu;
"Savaş ortamında tüm kamu kurumlarını belli bir süre kapatırsınız ama sağlık kurumları öyle değil. En çok tayin isteyenler hekim dışı sağlık çalışanları. Doktorlar mecburi hizmetten geldikleri için onlar daha az tayin istiyorlar. Sağlık çalışanları da diğer insanlar gibi güvenlik gerekçesiyle burada kalmak istemiyorlar. Son dönemlerde Van'a 175 hemşire olmak üzere 165 kişi atandı. Çalışanlar tam 'personel sayısı arttı' diye sevinirken bu olaylar başladı. O nedenle tekrar gitmek isteyenler arttı. Bu da yeniden az personelle çok iş anlamına geliyor."

"BÖYLE DEVAM EDERSE !.."
Yaşanan çatışmalara tepki gösteren Paycu, "Çatışmalı süreç derhal durmalı. Böyle devam ederse herkes tayin için başvuracak. Doktor açığının fazla olduğu Van'da zorunlu hizmet sürelerini dolduran doktorların da burayı terk etmek istediği belirtiliyor. Ancak şuan itibariyle diğer sağlık çalışanları daha çok gitmek istiyorlar. Korku, endişe birde stresli ortamlarda sağlık hizmeti sunmak çok zor. Doktorların en büyük kaygıları bu. Savaşın ve çatışmalı ortamın bir an önce son bulması, herkesin en kötü ve en kirli savaş ortamlarında bile halka sağlık hizmeti sunan sağlık emekçilerine saygı göstermesi, akan kanın durması için bir an önce Dolmabahçe mutabakatı esas alınarak çatışmasız sürecin başlatılması beklentisi içindeyiz. Biz inanıyoruz ki bu ortam düzelecektir. Sağlık çalışanları halkın yanında kalmalıdır. Sağlık hizmetleri aksarsa çok daha olumsuz sonuçlar doğacaktır" şeklinde konuştu.

KOÇ: ÇATIŞMALI ORTAMDAN KAÇIYORLAR
Çatışmaların bitmemesi durumunda Van'ın birçok sektörde olduğu gibi sağlık alanında da ciddi anlamda sıkıntılar yaşayacağını vurgulayan Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç da şunları kaydetti; "Maalesef son günlerde birçok kentte olduğu gibi Van'da da sağlık çalışanlarının kenti terk etmek istediklerini duyuyoruz. Vahim olan bu durum karşısında ise elimiz kolumuz bağlı. Hiçbir şey yapamıyoruz. Çatışmalı ortam nedeniyle buradan gitmek istiyorlar. Bu ileride ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Bunu görmemiz gerekiyor. O nedenle çatışmaların durması gerekir. Diyalog ile bütün sorunların çözüleceğine inancımız tam."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş