Çatışmalar kadın çalışmalarına engel

Van'da 2011 yılında yaşanan ve halen etkisi devam eden deprem ile son zamanlarda yaşanan çatışmaların en çok kadınları etkilediğini belirten Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi Sorumlusu Songül Özünver, kadınları stresten uzak tutmak için

VAN 26.08.2015 11:34:26 0
Çatışmalar kadın çalışmalarına engel
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KDEV) ve Van Kadın Derneği (VAKAD) ortaklığı ile Edremit ilçesi Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi'nde kadın ve çocuklara yönelik 2013 yılından bu yana gerçekleştirilen eğitim programı sürüyor.

AB tarafından finanse edilen "Deprem öncesine dönmek" adlı proje kapsamında şimdiye kadar birçok konuda kadın ve çocuklara eğitimler verildi.

DAVRANIŞ BOZUKLUĞU

Merkezde önceki gün de "Ergenlik döneminde iletişim" ve "Çocuklarda davranış bozuklukları" konulu seminerler verildi.

Toplum Sağlığı Merkezi'nden (TSM) gelen psikolog Tufan Hezer, kadınlara ergenlik çağındaki gençler ile sağlıklı iletişim nasıl kurulabilir ve çocuklardaki davranış bozuklukları nasıl düzeltilebilir konularında bilgiler verdi.

Soru cevap şeklinde devam eden seminer, yaklaşık 3 saat sürdü.

SEMİNERDEN SONRA PİKNİK

Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi yetkilileri seminerin ardından bu kez de konutlarda bulunan kadın ve çocuklar için bir gezi düzenledi.

Bir araya gelen kadın ve çocuklar gün boyunca Van gölü kıyısında keyifli bir piknik gerçekleştirdi.

AMAÇ STRESTEN UZAKLAŞTIRMAK

Gazetemize konuşan Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi sorumlusu Songül Özünver, kentte yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekerek kadınları ve çocukları stresten uzak tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

İki büyük deprem yaşayan Van'da son zamanlarda yaşanan çatışmaların da en çok kadınları ve çocukları olumsuz etkilediğini belirten Özünver, şöyle konuştu:
"Kentimizde depremin izleri halen sürerken, şimdi de her gece bir yerlerde silah sesleri geliyor, gaz bombaları atılıyor, insanlar evlerine hapsoluyor. Nasıl ki deprem en çok kadın ve çocukları etkiledi, şimdi de bu şiddet ortamı da en çok kadınlar ve çocuklar üzerinde olumsuz etki yapıyor. Biz de merkez olarak kadınların üzerindeki bu baskıyı kırmak için seminerlerde yardımcı olmaya çalışırken, bir de böyle zaman zaman geziler düzenliyoruz."

İNSAN HAKLARI KAMPI İPTAL!

Kırsal kesimlerde de kadınlara ve çocuklara yönelik çalışma yürütmek istediklerini belirten Özünver, ancak meydana gelen olaylardan ve alınan önlemlerden dolayı şimdilik ertelediklerini kaydetti.

Kadınlar için Elazığ'da da bir kamp düşündüklerini ancak olaylardan dolayı ertelediklerini ifade eden Özünver, şunları söyledi:

"Kadınlara insan hakları konularında eğitim vermek için Elazığ'da bir kamp hazırlığımız vardı. Van'dan 45 kadın götürecektik. 
Bunlar bizimle birlikte kadın sorunları alanında çalışma yürüten kadınlardı. Ancak yaşanan olaylardan dolayı bu kadar insanımızın can güvenliğini tehlikeye atamazdık. Artık olaylar ne zaman biterse o zaman kampımızı gerçekleştireceğiz."

GÜNEŞLENME PROJESİ

Özünver, yine kadın ve çocukları stres ortamından uzak tutmak için Van gölü kıyısında güneşlenme projesi düşündüklerini belirterek, yaşanan gelişmelerden dolayı bunu da gerçekleştiremediklerini kaydetti.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı