'Çatışmalar en büyük darbeyi emlak sektörüne vurdu'

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, yaklaşık bir aydır devam eden çatışmalı süreçten en fazla etkilenenin emlak sektörü olduğu söyledi.

VAN 19.08.2015 20:02:14 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da 6-8 Ekim olayları sonrasında bir türlü toparlanamayan emlak sektörü, şimdilerde devam eden çatışmalardan da en fazla etkilenen sektörler arasında yer alıyor.


Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ve emlakçılar, 6-8 Ekim olaylarının ardından 7 Haziran seçimleri ve son olarak yaşanan çatışmaların ilde, emlak ve konut satışlarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.


Çatışmalı sürecin bölgedeki güven ortamını tamamen sarstığını ifade eden Emlakçılar Derneği Başkanı Özdek, 2011 depremleriyle başlayan sıkıntılarının katlanarak devam ettiğini söyledi.


“Siyasi olaylar bölgemizin ekonomisini altüst etti”


Çatışma sürecinin bölgenin ekonomisini alt üst ettiğini aktaran Özdek, "Siyasi olaylar bölgemizin ekonomisini ve sosyal hayatını ciddi olarak altüst etmiş durumdadır. Esnaf ve yatırımcılarımız son dönemde Van'a yatırım yapmıyor. Van'da ciddi bir şekilde işsizlik söz konusudur. Bu gidişatın bir an önce değişmesini, yatırımcıların teşvik edilip kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Şu an şehrimizde yeni açılan bir fabrika ya da ekonominin can damarı olan emlak ve konut sektöründe bir canlanma yoktur. Bu da şehrin ekonomik olarak geride olduğunun bir göstergesidir." dedi.


Bölgede tekrar alevlenen çatışma sürecinin bir an önce bitirilmesini ve doğru temeller üzerinde yeni bir sürecin başlatılması gerektiğini ifade eden Özdek, çatışmaların sonlandırılması gerektiğini söyledi.


Halk ev almak yerine evini satmaya çalışıyor


Özdek, sözlerine şöyle devam eti: “Burada İslam çerçevesi içinde dini, dili, ırkı ne olursa olsun kardeşçe yaşamak istiyoruz. Dolayısıyla bizler öncelikle insanlara sosyal, ekonomik özgürlükler tanınmasını ve başlayan çatışmalı sürecinin doğru temeller üzerinde çözülmesini istiyoruz. Olaylar gün geçtikçe artıyor. Durum böyle olunca halkın çoğu evini satmak istiyor. Burada ev almak isteyenlerin sayısı da gün geçtikçe azalmaktadır. Çünkü insanlar geleceğinden ciddi anlamda endişelenmektedir.” diye konuştu.


Vanlı iş adamlarının bölgedeki yatırımlarını devam ettirmesini isteyen Özdek, dışarıdan birilerinin bu süreçte bölgede yatırım yapmasının mümkün olmadığını ifade ederek, Van'ın ancak kendi potansiyelini kullanarak ayakta durabileceğinin altını çizdi.