Çatak raporu açıklandı

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van'ın Çatak ilçesindeki orman yangınına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

VAN 19.09.2015 11:24:55 0
Çatak raporu açıklandı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Mürsel ÖNER

Önceki gün Çatak kırsalındaki ormanda yangın çıkmış vatandaşlar kendi imkanlarıyla yangına müdahale etmişti.

MHD ve İHD Van Şubesi bir heyet oluşturarak bölgede incelemelerde bulundu ve bir rapor oluşturdu. Rapor, MHD Van Şube binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, HDP Van Milletvekili Selami Özyaşar, MHD Van Şube Yöneticisi Sevda Aydın ile İHD Van Şube Başkanı Murat Melet katıldı.

Raporu okuyan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, meşe, mazı, armut, elma, menengiç ve ceviz ağaçlarından oluşan bölgenin yakıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Yangının çıkartıldığı yerde tavşan, tilki, domuz, keklik, vaşak, ala geyik, oklu kirpi gibi hayvanların var olduğunu gördük. Ayrıcı civar köylere ait hayvan sürüleri de bulunmaktaydı. Bu hayvanlara ait otlaklar da yakılmıştı. Bizden önce yangına müdahale etmek için giden hiçbir vatandaşımıza güvenlik güçleri izin vermemiştir. HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi ve HDP Milletvekillerinin araya girmesiyle olay yerine gitmemize izin verildi. Yangın yerinde askerler vardı ve yangını izlemekle yetiniyorlardı. Çatak ilçesinin Övecek mahallesinde yangını çıkartanların helikopterler olduğu, helikopterlerin bombalaması sonucunda yüz hektarlık ormanlık alanın yandığı, yangından çevre köylerde yaşayan insanların huzursuz olduğu, psikolojik olarak çok etkilendiği yaşamsal alanlarına müdahale edildiği yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları alanların devlet tarafından yakıldığı düşüncesi ortaya çıkmış, yakılan yerde birçok hayvanın katledildiği aynı zamanda bu yangının bir katliam olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Devletin kendi sorumluluğunun dışına çıktığı inancı ortaya çıkmıştır. Devleti sorumluluğa davet ediyoruz. Ormanları yok etmek insanlığı yok etmektir. Sonuç olarak şunu diyoruz. Yakmak, yıkmak ve öldürmekle bir çözüm olamayacağını tek çözümün barış olacağını belirterek, barış hemen şimdi diyoruz."

"GÜVENLİ BÖLGE İLE HALKIN YAŞAM KAYNAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR"

HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi de yaptığı konuşmada, Çatak'ta çıkan yangına ilişkin Valilik, Kaymakamlık ve İçişleri Bakanlığı ile görüşmek istediklerini ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

Yangına müdahale etmek için gittikleri bölgede ise polisler ve askerler tarafından kimlik kontrolüne tabi tutularak engellenmek istendiklerini aktaran Dilekçi, " Van Valiliği söz konusu bölgeleri özel güvenlik bölgesi ilan etmiş. Biz bir siyasi partiyiz, Van'da yüzde 75 oy almış bir parti olarak halkımızın her türlü sorununu çözmek gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Asker ve polis barikatlarını aşarak Ormanlık bölgeye gittiğimizde büyük bir yangının olduğunu gördük. Bu yapılan bir insanlık suçudur. Hayvanlar telef ediliyor, insanlarımızın geçim kaynakları ellerinden alınıyor." diye konuştu.

"OHAL İLAN EDİLEMEZ"

HDP Van Milletvekili Selami Özyaşar ise, olağanüstü hal gibi uygulamaların ilan etme yetkisinin TBMM'de olduğunu ancak bölgede Valilerin yetkilerini aşarak güvenlik bölgesi adı altında OHAL uygulamalarını hayata geçirdiğini iddia etti.

En sarp dağların bölgede olduğunu ancak buralarda çıkacak yangını söndürecek hava araçlarının bulunmadığını belirten Özyaşar, bunun bile bölgeye yapılan ayrımcılığı net bir biçimde ortaya koyduğunu kaydetti.

Özyaşar, herkesi doğayı korumaya ve duyarlı olmaya davet etti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Mürsel Öner