Camilerde Kardeşlik Çağrısı

Dün Van’da bütün camilerde okunan Cuma namazı hutbesinde kardeşlik ve barış mesajı verildi.

VAN 11.10.2014 12:32:55 0
Camilerde Kardeşlik Çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

 

Van’da yaşanan olaylar sonrası dün çarşı pazarda hayatın normale dönmesi ile birlikte kılınan ilk Cuma namazında farklı duygular yaşandı.  Diyanet İşleri Başkanlığı, Suriye'nin Kobani kentine IŞİD saldırılarını protesto olayları sırasında yurt genelinde 35 kişinin ölümü, çok sayıda insanımızın da yaralanması üzerine, bu hafta Cuma namazı hutbesinin temasını 'Biz Kardeşiz' olarak belirledi. Van’da bütün camilerde okunan hutbede kardeşiliğe vurgu yapıldı. 

 

 Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin sınır komşusu Kobani'de PYD-YPG ile IŞİD arasında devam eden çatışmaları protesto nedeniyle Türkiye'nin birçok ilinde gerçekleştirilen gösterilerde ölü sayısı 35'e çıktığı, çok sayıda insanın yaralandığı ve birçok işyeri, kamu binası ve araca zarar gördüğü olaylar üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki Cuma namazının hutbesinde 'kardeşlik' mesajı verdi.

 

KARDEŞLİK, VEFADIR, PAYLAŞABİLMEKTİR

Van ile birlikte Türkiye genelinde yaklaşık 85 bin camide 'Biz Kardeşiz' başlığıyla okunan hutbede, asırlar önce Peygamberimiz Hz. Muhammed'in kardeşliğe ilişkin, "Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu yalnızlığa terk etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslüman’ın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir..." sözlerine hep birlikte kulak verilmesi çağrısında bulunularak şu ifadelere yer verildi:

“Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu yalnızlığa terk etmez.

Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir... Yüce dinimizde kardeşlik, aynı anne-babadan dünyaya gelenlere hasredilemeyecek kadar geniştir. Kardeşlik, aynı özden varedildiğimizi bilmektir. Kardeşlik, mümine muhabbet beslemektir. Yağmurun toprağa verdiği hayat misali birbirimize rahmet ve şefkatle yaşama sevinci taşımaktır. Peygamberimizden gelen bir vefadır kardeşlik. Birbirimiz için sığınılacak bir liman olabilmektir kardeşlik. Zor zamanlarda gönül alıcı bir söz, mütebessim bir yüz sunabilmektir. Kardeşlik, huzur ve mutluluğu paylaşmak, hüzün ve kedere, acı ve ızdıraba ortak olmaktır. Kardeşlik, mesafeleri, sınırları, engelleri ortadan kaldıran gönüller arası ülfet köprüsüdür. Renkleri, dilleri, kökenleri farklıda olsa yürekleri bir kardeşler, birbirlerinin hüznüne, uğradıkları zulüm ve şiddete, akan kan ve gözyaşlarına asla duyarsız kalamaz. Kardeşlik duygusu, ayrı bedenlerin aynı kalbi hassasiyetleri paylaşabilmesidir. Kardeşlik, Efendimiz (s.a.s)’in, “Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe  gerçek manada iman etmiş olamaz.” mesajı  gereği, diğerkâmlıktır. Duyarlı olabilmektir kardeşlik. Efendimiz (s.a.s.)’in ifadesiyle birbirimize muhabbet, merhamet ve şefkat gösterme hususunda bir vücut gibi hareket edebilmektir. Türlü sıkıntılara, fitnelere, musibetlere, desise ve hilelere maruz kaldığımız şu günlerde birbirimizin hak ve hukukuna riayet etmek, hep birlikte Allah rızasını aramaktır kardeşlik.  Kardeşlik; “Birbirinizle üstünlük yarışına girmeyin. Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize kin beslemeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun. Müslümanın kardeşine üç günden fazla dargın durması helâl değildir.”  nebevi ifadesiyle,  hangi şartta olursa olsun kardeşini yalnızlığa terketmemektir. Kardeşlikte terk yoktur, sorumsuzluk, duyarsızlık yoktur. Kardeşlik her şeyden önce kuru bir söylem değil, bir hukuk, bir hak, bir görev, bir iman ve ahlâktır.”

BİRLİĞİMİZİ VE DİRLİĞİMİZİ KORUMALIYIZ

Ensar ve Muhacir kardeşliğinden örnek verilen hutbede Efendimiz (s.a.s.), asabiyet ve cehaletin, bağnazlığın, kör taassubun zincirlerini kırarak;  dilleri, renkleri, gelenek ve görenekleri farklı olmasına rağmen ‘iyilik ve takvada yardımlaşanlardan bütün insanlığa örnek bir kardeşlik toplumu meydana getirdiği anlatılarak şöyle denildi: 

 “ Müslümanlar olarak, Allah Resulü’nden devraldığımız bu ulvi mirası yüzyıllarca yaşattık. Asırlarca yeryüzünün muhtelif coğrafyalarında bu kardeşlik anlayışını diri tutarak bu günlere geldik. Dünyevi çıkarların, güç mücadelelerinin, Kutlu Nebi’nin, ardında bıraktığı bu örnek toplumu zedelemesine fırsat tanımadık. Bu günde kardeşlik duygularımızın ve gönüllerimizin onulmaz yaralar almasına izin vermemeliyiz. Yüz yıllarca gönülleri bir, zihinleri bir, gayeleri bir kardeşlerin arasına ayrılık-Gayrılık girmesine asla müsaade etmemeliyiz. Birbirine ülfet, muhabbet, samimiyet, ünsiyet beslemesi gereken gönüller, hırs, menfaat, bencillik, kin ve intikam ateşiyle kavrulmamalıdır.  Yüreklerimizi dağlayacak, birlik ve dirliğimizi bozacak fitne ve fesat ateşleri körüklenmemelidir.  Yüce Rabbimiz, biz Müslümanlara hakikatin yolunda olmayı, hakkın peşinden koşmayı emretti. Kendimizi hakikatin yerine koymayı, hakkı yalnız kendimize has kılmayı emretmedi. Hepimiz hakikatin yolunda hizmet etmekle emrolunduk. Hiç kimse ‘hakikat bende’ dememeli, ‘hakikat benimle’ diye iddia etmemelidir. Müslümanlar olarak, “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin. İlahiemri gereği yıkıcı değil yapıcı; ayrıştırıcı değil, birleştirici olmalıyız. Fitneyi değil, ıslahı esas almalıyız. Bizi biz yapan değerlere sımsıkı sarılarak birliğimizi ve dirliğimizi korumalıyız. Bu yolda; Sakın incitme bir canı, Yıkarsın arş-ı Rahmân’ı sözü genelgeçer anlayışımız olmalıdır. Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin tutturma!” Vansesi Haber Merkezi