Çalıştay Özetini Atalay Açıkladı

Diyarbakır’da dün yapılan Çözüm Süreci Çalıştayı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yeni bir yol haritası üzerinde çalışıldığını açıkladı.

VAN 7.06.2014 11:03:15 0
Çalıştay Özetini Atalay Açıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Atalay, Abdullah Öcalan’ın İmralı’ya giden HDP heyetiyle verdiği mesajları da önemli ve olumlu bulduklarını belirterek “Bunlar bizim de düşüncelerimiz” dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır’da dün yapılan Çözüm Süreci Çalıştayı’nda, ‘tarihli, somut ve sonuca götürücü’ yeni bir yol haritası üzerinde çalışıldığını açıkladı. Atalay, “Eğer yol haritası gerektiriyorsa yasal düzenlemeler de yapılacak, Meclis’e de gidilecek.
Çözüme mecburuz. Hayata, eve, siyasete dönüşler, bütün hepsi değerlendiriliyor” dedi. Bakan ve milletvekili çıkarmasına sahne olan çalıştayda Atalay, Abdullah Öcalan’ın İmralı’ya giden HDP heyetiyle verdiği mesajları da önemli ve olumlu bulduklarını belirterek “Bunlar bizim de düşüncelerimiz” dedi ve şu mesajları verdi:

DEVLETİ HESAPLAŞTIRDIK

“Biz aslında devleti, kurumları kendisiyle hesaplaştırdık. Geçmişiyle, geçmişte yaptıklarıyla yüzleştirdik. Yapılan yanlışlıklar, haksızlıklar, zulümler, yasaklar, korkular, tabular, endişeler, faili meçhuller, bütün olumsuzlukları tekrar gözler önüne serdik. Büyük sorunlar daima zor çözülür, inişler çıkışlar gösterir. Uluslararası aracılar kullanılmaması bile önemli sorun oldu ama biz büyük bir özgüven ve cesaretle yürütüyoruz.

YOL KESMEYİ ANLAYAMIYORUZ

Tam yeni adımlar atılacakken bölgede hareketlilik başladı, yol kesmeler vs bunları açıklamakta ve anlamakta zorlanıyoruz. Güvenlik birimlerimiz sürecin hassasiyeti nedeniyle çok temkinli, dikkatli, çünkü bizim talimatımızdır o, ama bu hassasiyetin dikkate alınması, sabrın istismar edilmemesi gerekir.

SAMİMİYET SINAVI

Süreci yürütenler samimiyet sınavından geçiyor. Anneler olayı şaşkına çevirdi, ezberleri bozdu, bunu devrim olarak görüyorum, çok rahatsız oldular. Belediye eşbaşkanı bayan, meydanları dar ediyor analara, bir eşbaşkan para aldıklarını söylüyor, bir başkası örgüte katılmış daha ne istiyorsun diyor, başka birisi kendileri gitti, çocuk değil yaşları büyük diyor. Bunların hiçbirisini örgüt söylemiyor, siyaset kesimi söylüyor. Çözüm sürecini yürütenler bunları söyleyemez. Süreci yürütenler adaletli olmalı.”

Türkiye karar verdi çözecek

Çalıştayda konuşan bakanlar şunları söyledi:

Efkan Ala (İçişleri Bakanı): Eski Türkiye’nin sistemi sorun çözmüyor, sorundan besleniyordu. Çünkü bu sistem düşman yoksa bile kendisine düşman üretmek üzere kodlanmıştır. Her kesimi ihtiyaç duyduğunda öteki, düşman olarak tanımlayıp üzerinden kendi varlığını idame ettirmiştir. Hepimiz bir yönümüzle bu sistemin mağduru olduk. Yeni Türkiye’yi inşa etmezsek sorunları çözemeyiz. Sistemi dönüştürücü irade ortaya konulunca bu düzen derhal süreci baltalamak için elinden geleni yaptı, çünkü biliyordu ki düzen değişirse mevkiler kaybedilecek. Bunu anlayışla karşılıyorum, onların işi bu. Ama bilmelidirler ki Türkiye karar verdi, kendi meselelerini kendisi çözecek. Eski sistemin en önemli besin kaynağı olan Kürt sorununda da insiyatif almaya, sonuçlandırmaya karar verdi. Taarruzlar başladı ama biz provokasyonlara değil, yapacaklarımıza odaklanmış durumdayız. Biz önümüze yol haritamızı koyuyor çalışıyoruz.

Türk sorunu yaratmamak lazım

Mehdi Eker (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı): Kürt sorununu çözmeye çalışırken Türkiye’de bir de Türk sorunu yaratmamaya özen göstermek gerekir. Meseleyi anlamlı ve tarihsel kılan da bu, buna da dikkat edeceğiz. Kürt meselesini sadece bir soy bağına, etnik, genetik düzeye indirgersek yanlış yaparız. Bu bize Türkiye’nin daha önceden yaşadığı ve insanların da sonucundan çok mutlu olmadığı gelişmeleri çağrıştırıyor. Kemalizmin bir başka versiyonunu getirir akla, ona da dikkat etmek gerekir. Süreci zehirleme girişimlerine tanık oluyoruz. Yollar kesiliyor uyuşturucu ekildiği bilinen bölgede, zamanlaması da anlamlı. Bizler dağdakiler insin ovada siyaset yapsın isterken, çocukları dağa kaçırmak da süreci zehirleme teşebbüsüdür.

Ak Parti propagandası olacak

Çalıştayın basına kapalı bölümü, konuşmacılara verilen 3’er dakikalık süre nedeniyle tartışmaya sahne oldu. AK Parti’nin çözüm sürecindeki ‘akil adamları’ndan Prof. Dr. Mithat Sancar, “AK Parti’den 5 kişi çıkıp konuşma yapıyor, çok da uzun konuştular, bize ise 3’er dakika süre verdiniz, hem de basını dışarı çıkardınız, bizim sözlerimiz uçuşacak, bu AK Parti’nin propagandası olmuş olacak, basına açık olmalı” tepkisini verdi.