ÇALIŞANLAR HEYECANLI

DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLSUN

VAN 6.04.2015 09:47:48 0
ÇALIŞANLAR HEYECANLI
Tarih: 01.01.0001 00:00
Gevaş Belediyesi'nden kültür atağı

Van Gevaş ilçe belediyesi, yörenin tanınmış ancak şimdiye kadar ortaya çıkmamış dengbêj ve hikâye anlatıcılarıyla görüşerek CD ve kitap hazırlıyor. Bir de belgesel hazırlamayı düşündüklerini belirten Belediye Başkanı Sinan Hakan, projenin tamamlanmasının ardından belgesel için gala düzenleyeceklerini söyledi.

 Haber: Adil HARMANCI

Gevaş Belediyesi örnek bir çalışma başlattı. Belediye bünyesinde oluşturulan bir ekiple yörenin tanınan dengbêj ve hikâye anlatıcıları (çirokvan) ile görüşmeler gerçekleştiriliyor.

AMAÇ KÜLTÜRÜ YAŞATMAK

Çalışmalarla ilgili gazetemize bilgi veren Belediye Başkanı Sinan Hakan, çalışmaları CD ve kitap haline getireceklerini söyledi.
Amaçlarının yöresel Kürt kültürünü yaşatmak olduğunu belirten Hakan, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
"Dengbêjler üzerine tezini yapan Newroz arkadaşımız ile Mihail arkadaşımız bu çalışmaları yapıyoruz. Köyleri dolaşıyorlar. Dengbejleri dinliyorlar. Çok önemli klamlar elde ediyorlar. Mesela Mixrapêt köyünde Kalê Musa isminde 70 yaşında alzaymır hastasıdır, artık bir şey hatırlayamıyor. Biraz konuşturduk, Metran İsa klamını söyledi. Ama çok farklı bir tarzda söyledi. O kadar sevindik ki; önce hatırlamıyorum, şu bu dedi, ben de sürekli baskı yaptım, birden açıldı, yarım saat susmadı. Bir köyde de Ziver diye biri vardı, Mirza Mehemed öyküsünü anlattı. Saatlerce anlatsa doyamazsınız."

KİTAP-CD-BELGESEL

Çalışmalardan CD, kitap ve belgesel bir film elde etmeyi planladıklarını ifade eden Hakan, şunları kaydetti:
"Şu anda yavaş yavaş topluyoruz, fotoğraflar var, ses kayıtları var. Bir slayt hazırlanmış. Biz de dedik bunları toplayalım, hem bir kitap yapalım, hem bir CD yapalım. Hem de bu fotoğraflardan belki bir belgesel yaparız dedik. 30-40 dakikalık bir belgesel. Eğer bunu yapabilirsek bir gala hazırlayacağız. Burada ya da başka bir yerde, yaptığımızda da dengbejler de gelsinler dedik."

DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLSUN

Yaptıkları çalışmanın diğer belediyelere örnek teşkil etmesini umduklarını ifade eden Hakan, "Bu çalışma bize göre değerli bir çalışmadır. Herkese de söylüyoruz, siyaset üstü bir iştir. Kürt tarihi, kültürü, dili konusunda kim katkı yapmak istiyorsa kapımız herkese açıktır. Hangi siyasi görüşten olursa olsun ki zaten herkes de geliyor. Ayrıca biz istiyoruz ki, bu işin profesyonelleri gelip izlesinler, çalışmamıza katılsınlar ki eksiklerimizi tamamlayabilelim. Çünkü biz şu anda kendi imkânlarımız doğrultusunda amatörce bir iş yapıyoruz, o kadar profesyonel değiliz. Çalışmamızın diğer belediyeler için de örnek olmasını istiyoruz."

ÇALIŞANLAR HEYECANLI

Proje kapsamında çalışmalara katılan Mihail Atik, oldukça heyecanlı. Mahallelerde yaptıkları çalışmaları anlatırken, hep ilklerden söz ediyor.
Atik, şöyle diyor: 
"Ben buralıyım, ben de ilk kez burada bu tür değerlerin olduğunu bu çalışmalar sırasında öğrenmiş oldum. Burası balta girmemiş orman gibidir. Önemli bir kültür üssüdür. Halime Hatun Kümbeti, İzettin Şir Camii, mahallelerdeki farklı medreseler, Narik'te Merekas diye bir yazar-şair var, orada yaşamış büyümüş, zaten Tamara başlı başına bir olaydır. Biz istiyoruz ki, bunu derleyelim, çünkü unutuluyor, unutulmaya yüz tutmuş durumda her şey. Biz burada çalışırken AKP'nin havariliğini yapmıyoruz, bu siyaset üstü bir şeydir"

AMAÇ KÜLTÜREL TARİH

Tezini dengbêjlik üzerine yapan ve bir süre Diyarbakır Dengbêj Evi'nde çalışan Newroz Ürün de oldukça heyecanlı ve istekli. 
Yaptığı işe dört elle sarılan Ürün, yaptığı çalışmalarla ilgili şunları anlattı:
"İki aydır çalışma yapıyoruz. Temel amacımız kültürel tarihi ortaya çıkarmak. Mitolojik, folklorik, ne varsa. Gidiyoruz; hani acıkmış bir insan ne bulursa yer ya, biz de o misal bulduğumuz her şeyi, bilmece olur, bir deyiş olur, ağız olur, bazen küfürlü, bazen müstehcen ne bulduysak bunları kayda alıyoruz. Şimdiye kadar 18 kişiyle görüştük. 5'i kadın 13'ü erkek. Kadınlara ulaşmada biraz güçlük çekiyoruz. Enformel, görüşme ve sözlü tahlil tekniğini kullandık. Diyaloglarımız Kürtçe oluyor. Gittiğimiz yerlerde orijinalliği bozmamak adına eski isimler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Armeç, Hêşet, Beroj, Şadig mahallelerine gitmişiz. 25 Mart'tan itibaren köylere çıkmaya başladık. Arpêt'e gittik. Burada iki kişiyle görüştük. Ondan önce ön görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Muhtarlar Derneği vasıtasıyla Poxînis, Pendekanis, Tirtîs, Mirxapêt köylerin muhtarlarıyla görüştük. İleriki süreçlerde bu köylere gidip görüşmeler yapacağız."

GEVAŞ'A AİT 150 ŞARKI

"Saha çalışmamızı 15 Nisan'a kadar bitirip ondan sonra biraz daha metodolojik kısmına geçmeyi düşünüyoruz. Klam ve çirokların yanı sıra çevrede bulduğumuz eskiye has fotoğraflardır, belgelerdir, gaz lambası ve diğer eskiye ait değerleri hepsini belgeliyoruz, fotoğraflarını çekiyoruz. Gevaş'a has şarkılar, bilmeceler, giyim özellikleri, sadece Gevaş'a ait 150 şarkı var."

ÖZERK MAHALLE

Çalışmalar sırasında ilginç detaylar da ortaya çıkıyor. Yine Newroz Ürün'ün anlatımlarına göre bir mahalledeki 6 oyunu Gevaş'ın diğer mahallelerinde bilen yok. Adeta kendi başına kültürel bir özellik kazanmış bir mahalle.

Ürün, bu mahalleye ilişkin şunları anlattı:
"Mesela bir mahalleye gittik, Abdullah Çelik'in mahallesi. O mahalleye has 5-6 oyun var, diğer mahalleler bunu bilmiyor. Aynı şekilde 'Berbük' diye bir masal var, yukarıdaki mahalleler farklı yorumluyorlarmış, bu masal da onlara aitmiş. Bu şekilde tekelleştirdikleri bir takım şeyler var.

7 OY FARK

Gevaş belediye başkanlığını, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde AK Parti adayı Sinan Hakan, 7 oy farkla kazandı. DBP ise, 6 oy farkla Meclis'te çoğunluğu oluşturuyor.