Büyükşehir’in kreşi eğitim öğretime başladı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve kısa bir süre önce Van Valiliğinin ismini reddettiği Büyükşehir Belediyesi Perperok Kreş ve Gündüz Bakımevi 2015–2016 eğitim ve öğretim yılı için çocuklara kapılarını açtı.

VAN 17.08.2015 17:31:28 0
Büyükşehir’in kreşi eğitim öğretime başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Kentte ilk olma özelliği taşıyan ve eğitimlerin tamamen Kürtçe verileceği kreş kentte yurttaşların yoğun talebi ile karşılandı.
Kentin Şabaniye Mahallesi’nde 4 katlı ve bahçeli olan bir apartmanda açılışı gerçekleştirilen kreşte çocuklar Kürtçe eğitim ve öğretim görecek. Eğitim dilinin tamamen Kürtçe olduğu ve bu yıl toplam 80 öğrenci ile eğitim dönemine başlayan kreşe 3 ve 6 yaş arasında değişen 2 grup kabul edildi. Eğitmenler tarafından çocuklara Kürtçe matematik, drama ve müzik eğitimi verecek olan kreş ayrıca halk oyunları ve spor eğitimleri de verilecek.
 
‘Kürtçenin gelişmesi için kreşlerin büyük önemi var’
Yeni eğitim ve öğretim yılının ilk gününde aileleri ve kreşe ait servisle gelen çocuklar daha sonra kendileri için hazırlanan kahvaltıyı yediler.
Kahvaltının ardından kendileri için hazırlanan oyun odalarında oyun oynayan çocukların bazıları anne ve babalarından ayrı düştükleri için ağlarken, bazıları ise oyun oynayarak kreşin keyfini çıkardı.
Her şeyin düşünüldüğü kreşte çocuklar için uyku odaları ve sağlık odaları da kuruldu. Çocuklarını büyük bir mutluluk ile kreşe getirdiklerini ifade eden aileler, belediyenin yapmış olduğu hizmetin kendileri için büyük bir anlam taşıdığını dile getirdiler. Çocuklarının kendi anadilleri ile eğitim görmelerinin büyük bir avantaj olduğunu ve bu nedenle çocuklarını kreşe tereddütsüz bir şekilde kayıt yaptırdıklarını kaydeden aileler, bu türden kreşlerin kentte yaygınlaşmasını istediler. Kentte bulunan özel kreşlerinde Kürtçe eğitim yapmalarını isteyen aileler, Kürtçenin yaygınlaşmasında kreşlerin büyük bir öneminin olduğunu söylediler.
 
‘Kreşte eğitim de yaşam da Kürtçe olacak’
Kreş hakkında açıklamalarda bulunan Perperok Kreş ve Gündüz Bakımevi sorumlularından ve eğitmen Serdar Balcı, kreşte eğitim ve yaşamın tamamen Kürtçe olacağını, amaçlarının sadece çocuklara Kürtçe öğretmek olmadığını Kürtçeyi yaşamlarının bir parçası haline getirmek olduğunu ifade etti.
Kreşte çocuklara verecekleri eğitim ve öğretim ile hiç Kürtçe bilmeyen çocuklara da Kürtçe öğreteceklerini söyleyen Balcı, “Kreşimizde 1 revir odası, 5 eğitim ve öğretim sınıfı, 3 oyun odası ve 2 uyku odası bulunuyor. Özel kreşlerin standartları üstünde bir kreşi kentimizde açtık. Yine eğitmenlerimizin tamamı akademik Kürtçeyi bilen eğitmenlerdir. Bu eğitmenleri 2 aylık Kürtçe eğitime tabi tuttuk. Kent halkı büyük bir talep gösterdi, talepler halen yoğun bir şekilde devam ediyor. Ama bu yıl ki kapasitemizi doldurduk” dedi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi