Büyükşehir'e yakışıyor mu?

Van'da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremin ardından kütüphane binasının hasar görmesi ile sözde geçici olarak Güzel Sanatlar Galeri Salonu'na taşınan kütüphane hizmetleri uzun süredir burada veriliyor. Nüfusu 1 milyon 100 binl

VAN 4.04.2015 11:12:26 0
Büyükşehir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her yıl Türkiye'nin bütün il ve ilçelerinde 31 Mart - 6 Nisan tarihleri arasında Kütüphane Haftası kutlanıyor. 1964 yılından beri kutlanan bu haftada öğrencilerde okuma alışkanlığı ve zevkini geliştirme, kitap sevgisini arttırma ve okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlama amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ama ne yazık ki Van, birçok konuda olduğu gibi 'Kütüphane Haftası'nı da buruk kutluyor. Çünkü 1 milyon 100 bin nüfuslu Van'ın Kütüphane binası yok ve kütüphane işlevi Van Güzel Sanatlar Galeri Salonu'nda yürütülmeye çalışılıyor.
Van 51. Kütüphane Haftası'nı buruk kutluyor. Türkiye'nin bütün il ve ilçelerinde 31 Mart - 6 Nisan tarihleri arasında Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanırken Van'da ise bu durum biraz farklı. Deprem sonrası Van Güzel Sanatlar Galeri Salonu'na taşınan Van İl Halk Kütüphanesi hafta nedeniyle sadece ziyaret ediliyor. Bu da Kütüphane Haftası'nın buruk kutlanmasına neden oluyor.

O BİNA DA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ !..
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde hasar alan fakat yıkılmayan Van İl Halk Kütüphanesi binası da bir çok kurum hizmet binası gibi çürümeye terk edildi. Ancak bir süredir Van Güzel Sanatlar Galeri Salonu'na taşınan İl Halk Kütüphanesi zor şartlarda hizmet veriyor. Dolayısıyla 3 yılı aşkın bir süredir kütüphane binasının kullanılmamasından kaynaklı kente yeni ve modern bir kütüphane yapılması beklenirken, Van Kültür Merkezi'nin 2015 yatırım programının içerisine alınıp alınmadığı bile bilinmiyor. 
Konuyla ilgili görüştüğümüz Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, "Van Kültür Merkezi'nin 2015 Kalkınma Programının içerisine alındığı söylentileri vardı. Ama bize bu konuda şimdiye kadar net bir bilgi verilmedi" dedi.

27 BİN KİTAP VAR 
Van'da meydana gelen iki büyük depremin ardından hasar gören İl Halk Kütüphanesi Van Güzel Sanatlar Galeri Salonu'nda hizmet vermeye devam ediyor. Geçici olarak buraya taşınan Van İl Halk Kütüphanesi'nde 27 bin kitap olduğu belirtildi. Ayrıca 3 ay içinde ödünç kitap almak için 57 öğrencinin kütüphaneye kayıt olduğu aktarılırken, yılsonuna kadar bu sayının 2 bini bulacağı bildirildi.

ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞACAĞI BİR YER YOK
Öte yandan Van Güzel Sanatlar Galeri Salonu'nda hizmet veren kütüphanenenin bütün işlevlerini yerine getirdiği belirtilse de öğrencilerin burada ders çalışacağı bir yeri bile yok. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Aktuğ, "Kütüphaneler öğrencilerin ders çalışacağı alanlar değildir. Buralar öğrencilerin kitap okuyabileceği, ödünç kitap alabileceği ve araştırma yapabileceği yerlerdir. Bu kütüphanemiz de bu işlevi görüyor" yaklaşımında bulundu.

NET BİR BİLGİ YOK !..
Gazetemize konuşan ve kütüphane hakkında bilgi veren Aktuğ, son olarak şunları kaydetti:
"Van Kültür Merkezi'nin 2015 Kalkınma Programının içerisine alındığı söylentileri vardı. Ama bize bu konuda şimdiye kadar net bir bilgi verilmedi. 
Bu nedenle kütüphanenin 2015 yatırım programına alınıp alınmaması hakkında bilgi sahibi değilim. Ama kütüphanemiz tüm işlevlerini yerine getiriyor. Sadece öğrenciler gelip burada ders çalışamıyor. Ama istedikleri zaman gelip burada araştırma yapıp ödünç kitap alabiliyor. Kütüphanemizde şuan 27 bin kitap var. 3 ay içinde ödünç kitap almak için 57 öğrenci kütüphaneye kayıt oldu. Yıl sonuna kadar da 2 bin öğrencinin kayıt yapmasını bekliyoruz."


Haber: Fazıl ERÜŞ