Büyükşehir, sosyal projelerini açıkladı

Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2016 yılı içerisinde sosyal belediyecilik anlayışı ile sosyal hizmetler alanında önemli çalışmalar ve projeler hayata geçirdiğini belirterek, bu çalışmaların neler oldu

VAN 15.10.2016 10:58:13 0
Büyükşehir, sosyal projelerini açıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 2016 yılında sosyal belediyecilik anlamında birçok projeyi hayata geçirdiğini bildiren Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında da benzer çalışmalar ile hedeflediği projelerin hazırlık çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.

ÇOCUK YAŞAM MERKEZLERİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, sosyal hizmetlere ilişkin şu ifadeler kullanıldı; "Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk ve Gençlik Şube Müdürlüğü tarafından Süphan Mahallesi'nde yapımına başlanılan ve 6-14 yaş grubundaki çocuklara yönelik faaliyet yürütecek olan çocuk yaşam merkezi tamamlandı. Kasım ayında dönem başı faaliyetlerine başlayacak olan çocuk yaşam merkezinde mahallede bulunan çocuklara yönelik sosyal, kültürel, eğitsel destek programları uygulanacak. Okul dışı zamanlarını değerlendirebilecekleri bir mekân ve çalışma merkezi olarak faaliyet yürütecek olan tesis ile çocukların karşılaşabilecekleri risklere karşı da faaliyetler yürütülecek. Yine çocuk yaşam merkezi çocukların, eğitsel, bilişsel, sportif, kültürel gelişimlerine olanak sağlayacak bir zemin oluşturacak. Ayrıca Seyrantepe Çocuk Yaşam Merkezi'nin çalışmalarına da başlandı. Buranın ihalesi yapılarak, yüklenici firmaya devredilen merkezin çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, merkezi 5000 m2 alan üzerine 3800 m2 kapalı alan kuracak. Çocuk yaşam merkezinde içinde bulunduğu mahalle ve çevre mahallelerde bulunan çocuklara yönelik sosyal, kültürel, eğitsel destek programları uygulanacakken, çocukların okul dışı zamanlarını değerlendirebilecekleri bir mekân ve çalışma merkezi olarak hayata geçirilecek. Ayrıca merkezde, çocuk işçiliği ve madde bağımlılığına karşı da çalışmalar yürütülerek, 6 -14 yaş aralığındaki çocuklara yönelik bu anlamda hizmetler verilecek. Aynı anda 600 çocuğa hizmet verecek olan merkez, 2017 yılında faaliyete başlayacak. Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk ve Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde açılan ve kentli çocuklara kendi anadilleri olan Kürtçe ile hizmet veren Perperok Kreş ve Gündüz Bakım Evi ilk yılda çok sayıda öğrenciyi mezun etti. 2015 yılında hizmet vermeye başlayan ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde çalışmalarına devam eden kreş, kent halkının büyük bir ilgisi ile karşılandı. Profesyonel ve tamamen çocukların yüksek yararını gözeterek faaliyet yürüten kreş, 2016 yılında çok sayıda öğrenciyi mezun etti. Yeni eğitim ve öğretim yılına başlayan kreş, ayrıca çocuklar için ilk defa set halinde 10 hikâye kitabından oluşan 1000 adet çocuk hikâye kitabını da yayınladı."

ÇOCUK KOORDİNASYON MERKEZİ 
Çocuk Koordinasyon Merkezi ile çocukların sokaklarda çalışmalarının önüne geçileceği de belirtilen açıklamanın devamında şöyle denildi; "Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında sürdürdüğü çalışmalar ile kentli çocuklara yönelik risk faktörleri asgariye düzeye indiriliyor. Bu kapsam da Büyükşehir Belediyesi Çocuk ve Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 'Çocuk Koordinasyon Merkezi' projesini hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi, sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuklara yönelik çalışma yaparak, sokakta çalışan çocukların karşılaşabilecekleri riskleri önlemeye yönelik faaliyetler yapmaya başladı. Proje kapsamında, ailelerle temasa geçen Büyükşehir Belediyesi, ailelere danışmanlık desteğinde bulunarak, çocukların sokaklarda çalışmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk ve Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve belediye meclisinde kabul edilen proje ile 'Kent gönülleri meclisi' oluşturuldu. Meclis ile çalışmalara katılan gönüllüler; yaşlılar, çocuklar ve yoksul yurttaşlara sosyal hizmet çalışmaları kapsamında yardımda bulunuyor. Proje kapsamında yüzlerce yurttaşa ulaşan gönüller tespit edilen çalışmalar kapsamında yurttaşlara hem danışmanlık hem de yardımlarda bulunmaya başladı."

ENGELLİLER İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR
Açıklamada, engelli vatandaşlar için yapılan çalışmalara ilişkin de şu bilgiler verildi; "Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü 2016 yılı içerisinde önemli çalışmalar yaparak toplumda dezavantajlı durumunda bulunan bireyler için hak temelli çalışmalar yaptı. Müdürlük 2016 yılı içerisinde engelli ulaşım araçları ile 454 bedensel engelli yurttaşın hastanelerde tedavilerinin yapılmasını sağladı. Yine engelli yurttaşların belediyenin otobüslerinden ücretsiz yararlanmaları için 644 engelli bireyin ücretsiz ulaşım kartını dağıtarak, engelli yurttaşların ulaşımdan ücretsiz bir şekilde yararlanmaları sağlanıldı. Müdürlük, engelli bireylerin ve ailelerinin psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarının saptanması ve sorunların çözümüne yönelik önemli bir çalışma başlatarak, kentte bulunan engellilere ait veritabanı oluşturmaya başladı. Belediye ayrıca sosyo-ekonomik durumu düşük bedensel engelli yurttaşlara 16 tekerlekli sandalye hediye etti."

139 AİLEYE SOSYAL KART
Açıklamanın devamında; "Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kent sınırları içerisinde ikamet eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan, doğal afetler nedeniyle muhtaç duruma düşen, olağanüstü bir felaket, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu ailelere önemli yardımlar yaptı. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından 2016 yardıma ihtiyacı olan 72 aileye nakdi yardım yapıldı. Ayrıca 53 aileye düzenli ve 86 aileye ise tek seferlik olmak üzere toplam 139 aileye sosyal kart desteği yapıldı." denildi.

AŞEVİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılı içerisinde kurulan ve açılışı yapılan aşevi ile belediye sınırları içerisinde ikamet eden ihtiyaç sahibi, yoksul, kimsesiz ve engelli kişiler ile şiddet mağduru olduğu tespit edilen kadınlara yönelik yapılan çalışmalar kapsamında ise 634 aileye her gün düzenli olarak üç öğün sıcak yemek servisi yapıldığı da kaydedildi. Belediye aşevinde yapıldığı belirtilen çorbaların da her gün sabah 06.00-08.00 saatleri arasında şehrin belli noktalarında dağıtımlarının yapıldığı, 2016 yılı içerisinde de 200 bin kişiye çorba ikram edildiği kaydedildi.

PREFABRİK KENT PROJESİ
Açıklamada Prefabrik Kent Projesine ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı; "Van'a göç eden ailelerin belediyeye ait prefabrik evlere yerleştirilmesinin ardından, ailelerin incelemeleri yapılırken, ailelerin gıda, elektrik, su, ısınma, giyecek, yakacak, temizlik, sağlık gibi temel ihtiyaçları karşılandı. Prefabrik evlerde halen çok sayıda kişiyi barından belediye, bu ailelerin gıda yardımının yanı sıra diğer tüm temel ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde karşılıyor."

GÖÇ KOORDİNASYON BİRİMİ
Yapılan açıklamada son olarak Göç Koordinasyon Birimi'ne ilişkin şu ifadeler kullanıldı; "Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı; Yüksekova, Şırnak ve diğer illerden göç eden ailelerin tespiti ve ihtiyaçlarının karşılanması için Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Edremit Belediyesi, Göç-Der ve Rojava Derneği'nin de içinde bulunduğu 'Koordinasyon Birimi' kurdu. 2016 yılında kurulan ve çalışmalarına başlayan birim, 18 meslek elemanı ile çalışmalarına devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, koordinasyon ortaklığı ile Van iline göç eden ailelere toplam olarak 9 bin 300 adet gıda kolisi yardımı, 184 aileye ev eşyası, 11 aileye toplam 25 bin TL nakdi yardım yaptı. Ayrıca 56 aileye, anlaşmalı marketlerde geçerli olan ve vatandaşların kendi ihtiyaçlarına göre kullanabilecekleri tek kullanımlık 200 TL değerinde sosyal kartlar verdi. Yine Yüksekova ilçesinde, Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Mobil Aşevi'nden günlük 10 bin ile 20 bin arasında değişen sıcak yemek dağıtım çalışması yapıldı. Birim, Yüksekova ilçesine geri dönen aileler için 1 tır ambalaj ve endüstriyel mutfak malzemeleri, 10 tır içme suyu, 10 adet 5 tonluk içme suyu deposu, 10 adet jeneratör ve 2 adet 18 ve 7 tonluk su tankerleri gönderdi. Ayrıca Cizreli aileler için ise onlarca tır gıda yardımı gönderildi."

/ Haber Merkezi