Büyükşehir kuraklık yaşayan mahallelere sondaj kuyuları açıyor

Van Büyükşehir Belediyesi, bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle hayvan içme suyu ihtiyacını karşılayamayan kırsal kesimlerde sondaj kuyusu çalışması yapıyor.

VAN 6.08.2021 15:59:59 0
Büyükşehir kuraklık yaşayan mahallelere sondaj kuyuları açıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Doğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklıktan dolayı Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, hayvan içme suyu ihtiyacını karşılayamayan mahallelilerin imdadına yetişti. Hayvan İçme Suyu (HİS) projesiyle birlikte ekipler 3 aylık sürede 11 mahalleye sondaj kuyusu kazdı. Su analizlerinin ardından hayvanlara su verilirken sezon sonuna kadar 28 mahallede sondaj çalışması yapılacak.

SONDAJ NOKTALARI GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞIYOR

Açılan sondajlar yerleşim yerlerine uzaklığı nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşamaması için güneş enerjisi panelleri ile terfi merkezi kuruluyor. Kurulan Güneş Enerji paneliyle birlikte elde edilen elektrik ile kuyudan su çıkarılarak hayvan sulama sıvatlarına veriliyor. Bazı noktalar da yapılan sondaj çalışmaların da ise hayvan içme suyuna artezyen kaynağıyla ulaşılıyor.

SU BİZİM İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Yaşanan kuraklıktan dolayı zor günler geçirdiklerini belirten Özalp ilçesi Çubuklu Mahallesi Muhtarı Ramazan Örge, ‘‘Sondajın yapılması bizim için bir okul kadar, bir sağlık ocağı veya bir binanın yapılması kadar büyük bir önemi taşıyor. Burada binlerce büyükbaş binlerce de küçükbaş hayvan var. Bu nedenle ciddi anlamda su sıkıntısı yaşıyorduk. Susuzluktan dolayı hayvanlarımız ölüyordu, hastalığa yakalanıyordu. Allah razı olsun. Büyükşehir Belediyesiyle birlikte bu büyük sıkıntımız giderildi. Ben bu projeyi hayata geçiren Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e çok teşekkür ediyorum’’ dedi. 

Yapılan çalışma ile daha verimli hayvancılık yapacaklarını söyleyen Mahalle sakinlerinden Abdullah Olaman ise “Bu yaz köyümüze hiç yağmur yağmadı. Bundan dolayı hayvanlarımız hem susuz hem de otsuz kaldı. Bu zor günlerimizde Büyükşehir Belediyesi gelerek köyümüze hem sıvat kurdu hem de sondaj kurdu. Allah devletimizden milletimizden razı olsun” dedi.