Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Seracılık Projesi’

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte ilk defa yoksul ailelere yönelik hayata geçirilen 'seracılık projesi' kapsamında çiftçi ailelere seracılık üzerine eğitim verildi.

VAN 17.12.2015 16:20:50 0
Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Seracılık Projesi’
Tarih: 01.01.0001 00:00
   Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kentte bulunan çiftçilere yönelik hayata geçirilen seracılık projesi kapsamında çiftçilere eğitim verildi. Seracılık üzerinde uzmanlık yapan ziraat yüksek mühendisi tarafından çiftçilere yönelik sera kurulumu, serada sebze yetiştiriciliği ve diğer konularda verilen eğitime Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şerif Kayalık’ın yanı sıra çok sayıda çiftçi aile katıldı.
     Kentin değişik mahallerinde kurulan 33 serada 100’e aşkın çiftçi aile için oluşturulan seralar ile aileler ekonomik gelirin buradan karşılayacağı gibi proje ile birlikte Van’ın dış sebze ithalatının da önüne geçilmesi hedeflendi. İlk etapta kentin 33 mahallesinde kurulan seralar her yıl sayıları artırılarak çiftçilere dağıtılacak.
 
      Yoksulluk riski altında bulunan ailelere ekonomik gelir sağlanacak
    Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen proje ile  yoğun göçün yaşandığı ve değişik nedenler ile köylerine geri dönemeyen, yoksulluk riski altında bulunan nüfusun üretime geçilmesi sağlanılacak. Büyükşehir Belediyesi bu amaçla  İpekyolu, Tuşba, Edremit, Başkale ve Özalp ilçe sınırları içerisinde yer alan ve daha çok şehir kenarlarında bulunan ailelerin evlerinin önünde veya yakınında bulunan yurttaşlara ait  olan boş alanlara seraların kurulumunu yaparak yurttaşların hizmetine sundu. Yoğunluklu olarak sebzelerin yetiştirileceği seralarda, ürünler öncelikle ailelerin günlük ve kışlık ihtiyaçlarının karşılanmasında değerlendirildikten sonra üretim fazlası olan diğer ürünler ise taze olarak satılacak. Belediye tarafından ilk olarak gerçekleştirilen sera projesi daha sonra tüm ilçelerde yaygınlaştırılarak uygulanacak.
 
    5 çocuk annesi çiftçiliğe başladı
     Belediye tarafından çiftçi ailelere tahsis edilen sera projesi ile çiftçiliğe başlayan 5 çocuk annesi Caziye Üren ise, eşinin cezaevinde olması nedeniyle ekonomik anlamda zor günler geçirdiğini ve geçimini sağlamak için çiftçilik yapmaya karar verdiğini söyledi. Belediyenin kendisine evinin önüne sera kurduğunu söyleyen Üren,” Evimin önünde bulunan boş araziye sera kuruldu. Ben ve çocuklarım bu sera da tarım ile uğraşacağız. Yaptığımız iş ile hem yaşadığımız ekonomik sorunu ortadan kaldıracağım hem de yetiştirdiğimiz sebzeleri satacağız. Belediyenin bizlere sunmuş oldukları bu güzel proje için kendilerine teşekkür ediyoruz”  dedi. Bölge Gazetesi Haber Merkezi