Bunun Adı Siyaset Ya da Gazetecilik Değil, Dedikoduculuktur!

‘Soruyoruz’ görünümü altında ortaya sansasyonel bir iddia atmak ve yalanlanmasına fırsat vermeden bu iddiayı köpürterek kanaat oluşturmak ne kadar ucuz bir taktik!

VAN 27.08.2015 10:06:41 0
Bunun Adı Siyaset Ya da Gazetecilik Değil, Dedikoduculuktur!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Rıdvan Kaya / Haksöz Haber

‘Soruyoruz’ görünümü altında ortaya sansasyonel bir iddia atmak ve yalanlanmasına fırsat vermeden bu iddiayı köpürterek kanaat oluşturmak ne kadar ucuz bir taktik!

Bugün pek çok medya organında Sümeyye Erdoğan ile ilgili yapılan ahlaksız ‘haber’e dair değerlendirmeler, yorumlar var. Bu işlerin kompetanı bir CHP milletvekilinin başrolünde oynadığı ve Gülen medyasının tetikçiliğine soyunduğu bu iğrenç kurgu bazılarının ne kadar rezilleşebildiğinin göstergesi gibi! Ama gayet pişkinler! Onlar ‘sormuş’ sadece! İddiaları aktarmışlar! Yerseniz tabi!

Bu kirli kafa yapısı sürekli bu tür ürünler dışkılıyor! Taktik aynı, ‘biz sadece sorduk’ numarasına yatılıyor!

İşte bir başka örnek daha! Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin AVM yapılmak üzere özel bir firmaya satıldığı iddiası!

Başrolde bu kez solcu örgüt kontenjanından İstanbul Tabip Odası, medya kadrosundan Hürriyet ve yine bir CHP milletvekili var. Adı İran’dan aldığı paralarla kafe işletme iddialarına mevzu olmuş bir isim! Bakın biz de ‘iddia’ dedik, hemen savcılığa koşmayın lütfen! Ama hemen belirtelim, bizim iddia diye aktardığımız bilgi, uzun uzadıya hazırlanmış bir savcılık dosyasından alınma, yani öyle kolaycasına iddia diyerek geçiştirilmesi pek mümkün olacak cinsten bir şey değil anlayacağınız! Her neyse burayı geçip, konumuza dönelim!

Aynı taktik demiştik, evet birisi ortaya bir iddia atıyor ama o iddia, her ne hikmetse gayet samimi bir merak malzemesi olmaktan çıkıp bir anda medyada manşetleri süslüyor; iddia çoktan ithama, ithamlar ise mahkumiyete dönüşüyor. “Vay alçaklar bunu da mı yaptılar! Zaten onlardan her şey beklenir! Vay AVM tapıcıları, haram yiyiciler! Halkın sağlığını paraya tahvil edenler” türünden yargılar anında sökün edip geliyor. Merak eden söz konusu mevkutenin ‘haber’ diye aktardığı karalama metninin altındaki yorumlara bakabilir!

İddiayı gündeme getiren kişi çok basit bir şekilde istese Hastaneyi ya da Bakırköy Tapu Müdürlüğünü arayıp iddiasının doğru olup olmadığını çok az bir zahmetle öğrenebilirdi. Ama böyle yaparsa sansasyon olur mu? Bu yüzden ne yapıyor? Konuyu bir soru önergesi olarak Meclise getiriyor -e, tekrarlanacak seçim öncesi cevval milletvekili imajına da ihtiyaç var ayrıca elbette- ve bunu yaparken de tüm medyayı bilgilendiriyor. Herhalde Kılıçdaroğlu’nun “siyasi ahlak yasası çıkartacağız” diye sıkça dillendirdiği şey böyle bir şeyi içeriyor olsa gerek!  

Ve bugün bir gazetecinin sorusu üzerine ilgili bakanın böyle bir konunun aslının astarının olmadığını, düpedüz yalan, iftira olduğunu öğreniyorsunuz. Ama ok hedefine varmış, arzu edilen netice çoktan hasıl olmuş, kirlilik imajı muhatapların alnına özenle yapıştırılmış oluyor.  

Aşağıda konuya dair haberi ayrıntısıyla okuyabilirsiniz. Sabırla okursanız soru önergesi adı altında satır aralarına ne kadar çok yalan sıkıştırıldığını görmeniz mümkün olabilir. Aynı şekilde Hürriyet’in hastane bahçesinden ağaçlarla süslediği ‘haber’ ile moda deyimle nasıl bir ‘algı operasyonu’na imza attığını görmek de mümkün. Ve son olarak bakanın yalanlaması!

Burada dikkat çeken şey medya araçlarının çeşitlenmesi ve yoğunlaşmasına da paralel olarak bu tür gündemler oluşturmanın giderek daha kolay ve yaygın hale gelmesi. Ve ne yazık ki, bu durum yalanın, iftiranın, karalamanın da aynı oranda kolaylaşması ve yaygınlaşması sonucunu doğurmakta. 


Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AVM mi olacak?

Psikiyatri alanında Türkiye'nin en köklü hastanesi olan ve ülkenin her yerinden hastanın tedavi gördüğü Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne alışveriş merkezi ya da özel bir hastane yapılacağı iddiaları ortalığı karıştırdı. 22 Temmuz'da hastane yönetimi 'yeni Bakırköy' adıyla hastane çalışanlarına bilgilendirme toplantısı yapınca çalışanlar ve İstanbul Tabip Odası (İTO) iddiaların peşine düştü. Ayrıca CHP Milletvekili Eren Erdem de 25 Ağustos'ta konuyu meclis gündemine taşıdı ve soru önergesi verdi. İTO önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenlemeye hazırlanıyor.

Buse ÖZEL / Hurriyet.com.tr

CHP Milletvekili Eren Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Erdem, hastanenin içindeki ormanlık alanın satıldığı, araziye alışveriş merkezi yapılacağı iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Eren Erdem önergede şu sorulara cevap istedi:

1. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi'nin arazisinin satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa arazi hangi kişi veya kuruma ne kadarlık bir ücrete satılmış veya kiralanmıştır?

2. Arazinin bir inşaat firmasına satıldığı iddiaları doğru mudur? Bu firmaya satılan başka hastane ihaleleri var mıdır?

3. Satılan arazinin bulunduğu bölgedeki Nöroloji, Nöroşirurji gibi hastane birimleri nereye taşınacak?

4. Hastane, okul gibi kamuya doğrudan hizmet veren kurumların alanlarını satmanın gerekçeleri nedir? Satılan araziye AVM yapılacağı iddiası doğru mudur?

5. Ülkemizde kaç dilimlik nüfusa bir AVM düşmektedir?

6. Muhafazakâr ve geleneksel değerlerin savunucusu olarak nitelediğiniz hükûmetinizin AVM yapımı için tarihî bir anlamı ve önemi olan bir hastanenin arazisinin satmasının muhafazakar ve gelenekçi düşünce dünyasında anlamı nedir? AVM’ler, hangi geleneğin ürünüdür?

7. Arazinin çevresindeki yeşil alanın oksijen kaynağı ve bölgede yaşayan insanlar için spor ve dinlenme alanı olduğu dikkate alınırsa, bölgenin ağaçlardan temizlenip yüksek binalarla donatılmasının bu anlamda kamuya ne gibi bir faydası olacaktır?

"HASTANEYİ ÖZEL BİR ŞİRKET İŞLETECEK HEM DE DEVLETTEN KİRA ALACAK"

Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi çalışanları ise "yenilenme" adı altında hastanenin kamu özel ortaklığıyla işletileceğini ve devletin bundan büyük zarar edeceğini iddia ediyor. 18 Ağustos tarihinde İstanbul Tabip Odası, Sağlık  Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, İstanbul Mimar ve Mühendisler Odası'ndan temsilciler ve bölgenin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri ile bir araya gelerek konuyu konuştu. İstanbul Tabip Odası bunun üzerine yazılı bir açıklama yaptı ve konuyu Perşembe günü düzenlenecek basın toplantısı ile açıklayacağını belirtti.

Telefonla görüştüğümüz hastane çalışanları Bakırköy'ün neredeyse tek yeşil alanı olduğunu ve hastane bahçesindeki büyük ormanlık bölgeye de zarar verileceğini de belirtiyor.

Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile ilgili iddialar şöyle,

- Kamu özel ortaklığı ile yerleşke özel bir şirket tarafından yenilenecek ve 25 yıllığına devlete kiraya verilecek. Böylece şirket sağlık hizmetinden para kazanacağı gibi aynı zamanda devletten de kira alacak.

- Bu kamu özel ortaklığı ile yine taşeron işçi artacaktır ve güvensiz çalışmanın önü açılacaktır.

- Kamu özel ortaklığı ile sosyal sağlık hizmeti anlayışı yerine çalışanları ve hastaları mağdur edecek bir hizmet gelecek.

30985632.jpg

Hastanenin içinde yer alan büyük ormanlık alanda Bakırköylü vatandaşlar spor yapıyor ve bölgenin neredeyse tek yeşil alanı konumunda.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi - 25 Ağustos 2015


Bakan Müezzinoğlu'dan AVM iddialarına yalanlama

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin yerine AVM yapılacağı yönündeki iddialar üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu açıklamalarda bulundu ve iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin arazisinin özel bir firmaya satılıp AVM yapılacağı iddialarının doğru olmadığını söyledi. 

Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında, sağlık tesislerinin ortak kullanımı ve kurumlar arası iş birliği yapılmasını kapsayan protokol nedeniyle düzenlenen imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin arazisinin özel bir firmaya satıldığı, hastanenin yerine AVM yapılacağı iddiaları var. Bunlar doğru mudur? sorusu üzerine Müezzinoğlu, "Yalanın neresini düzelteyim. Yalana nasıl cevap vereyim. Böyle bir şey yok. Bizim herhangi bir satma, satış gibi bir şey, ben ilk defa sizden duyuyorum. O yalanı kim söylediyse de ona sorun" dedi.

Meclis'te bununla ilgili soru önergesi verildiğinin belirtilmesi üzerine de Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Böyle bir soru önergesi verildiyse gerekli cevabını alır. Burada, şu mekanda olduğumuz gibi Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'nin özüne, ruhuna uygun olarak, yarınlara, tarihi geleceğe taşımayı nasıl arzu ediyorsak Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin de bizim tıp tarihimizde önemli bir yeri vardır. Tarihi, gelecekte de önemli bir rol üstlenecektir. Onun ruhuna uygun yarınlarda yeniden kamu-özel iş birliğiyle yapılacak. Oradan bir satış anlamı çıkaran varsa, onun anlamı herhalde orada bir tedaviye ihtiyaç var."

Kaynak: AA