Buğday üretimi düşünce...

Van’da, 21 yıldır kanatlı ve diğer hayvan besicilerine yemlik buğday ve arpa satarak ailesini geçindirdiğini söyleyen Ömer Fener isimli esnaf, Van'da bugday üretimi düştüğü için, sattıkları ürünleri dışarıdan getirttiklerini, bunu

VAN 28.07.2018 10:45:41 0
Buğday üretimi düşünce...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, kanatlı hayvan ile küçük ve büyükbaş hayvan besicilerine yemlik buğday ve arpa satan 10-15 dolayında esnaf bulunuyor.
Daha önce sayılarının daha fazla olduğu belirtilen esnafların son zamanlarda Van’da buğday ve arpa üretimi düşünce dışarıya yöneldikleri, ancak sürekli artan nakliye ücretleri nedeniyle de sıkıntı yaşadıkları öğrenildi.

 

NAKLİYE FİYATLARI VE KÂR MARJI
Bu esnaflardan biri de İpekyolu ilçesi Bahçıvan mahallesinde satış yapan Fener Ticaret sahibi Ömer Fener. 
Ömer Fener de, yemleri Diyarbakır ve Mardin’den getirttiklerini belirterek, “Mazot fiyatları arttıkça nakliye de artıyor. Diyarbakır’dan buraya gelene kadar 1 kilo yemlik buğday bana 1 lira 20 kuruşa mal oluyor. Ben burada 1 lira 30 kuruşa sattığımda, müşteri bunu çok görüyor. Artan nakliye kiralarından dolayı artık kazanamıyorum, kâr payı yok. O nedenle biraz daha sabredip bakacağım, işler düzelmezse burayı kapatacağım” dedi. 

 

VAN’DA ÜRETİM VARKEN…
21 yıldır şimdiki işyerinde yemlik sattığını belirten Fener, şunları söyledi:
“21 yıldır bu işi yapabiliyorum, çünkü biz daha önce yemleri Van’ın ilçelerinden ve köylerinden alıyorduk. Ucuzdu ve sirkülâsyonu iyiydi. Nakliye sıkıntısı yoktu. Ama Van’da son yıllarda buğday üretimi düşünce biz de mecburen Diyarbakır, Mardin gibi illerden satın almaya başladık. Tabi mazot fiyatlarına göre nakliyeye de zam gelince, biz de burada artık mal stok edemez duruma geldik. Çünkü bu işi stok etme imkânın varsa yapabilirsin, büyük paralar gerektiriyor. Kazanamadığınız zaman da tabi bizim gibi kısıtlı imkânları olanlar büyük paraları nereden getirsin? O nedenle Van’da üretim varken durumumuz iyiydi, ama üretim düştükçe biz de kapanmayla yüz yüze kaldık ve böyle devam ederse burayı mecburen kapatıp, başka bir işe başlayacağım.” 

 

VAN’DA ÜRETİM ARTARSA…
Van’da bu yıl daha iyi bir buğday üretimi olduğu yönünde çiftçilerden bilgilerin kendilerine geldiğini ifade eden Fener, Van’da üretimin yeniden eskisi gibi artması durumunda, yem satan esnafların rahat edeceğini ve birçok esnafın tekrar bu işe başlayacağını söyledi. 
Kendisi de şu sıralarda Van’daki tarım sektörünün durumunu gözlemlediğini belirten Fener, şunları kaydetti: 
“Van’da buğday üretimi düştükçe zor duruma düştük, üretim eski haline gelirse belki işlerimiz düzelir. Üretim düşüklüğü işyeri kapatıyor, yükseliş de açacak. Bu sene verimin iyi olacağını söylüyorlar, tabi henüz bilmiyoruz, öyle midir diye. Ama ben kendim yaşadım, burada ekim ne kadar iyiyse işlerimiz o kadar iyi gidiyor. İnşallah artık Van’da ekin işi artar, dışarıya muhtaç olmaz. Bir de bölge genelinde böyle bir durum var. Nereye baksanız araziler boş, üretim çok az. İnsanlarımız artık sanki tarım işinden kaçıyor, birkaç kuruş hazırla yetiniyor.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi