Bu Yönetmelik Yanlış ve Zararlıdır

Van`da bazı sivil toplum örgütleri ve sendikalar tarafından oluşturulan Hak ve Özgürlükler Platformu (VAHÖP) üyeleri, Bakanlar Kurulu kararıyla 27 Kasım tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kılık Kıyafet yönetmeliği Yasası`nda başörtü

VAN 2.12.2012 11:39:42 0
Bu Yönetmelik Yanlış ve Zararlıdır
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Sanat Sokağı`nda aralarında kadınların da bulunduğu platform üyeleri adına basın açıklaması metnini okuyan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Fuat Değer, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer`in kılık kıyafeti uygulaması ile ilgili açıklamalarına Nur Suresi 31`nci ayetini okuyarak cevap verdi.
 
Konuşmasına Nur Suresi 31. Ayeti hatırlatarak başlayan Değer, Allah (cc) Nur süresi 31 Ayette `Mü`min kadınlara da söyle; Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Başörtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde - koysunlar.`Buyurmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de şöyle diyor `Bakanlık olarak biz ne yaptığımızın farkındayız. Okulların tamamı için öyle bir niyetimiz olsaydı, bütünüyle başörtüsünü serbest hale getirirdik.` Yaptığımız uygulama, Allah `ın yukarıdaki emrine uygun değildir diyoruz" dedi.
 
"Bakan Dinçer Hayatında Hiç Kur`an Okumuş Mu?"
Bakan Dinçer`in, Kur`an-ı Kerimi okumuş olması halinde bu yönetmeliğin bir tuğyan hali olduğunu bilebileceğini ifade eden Değer, "Bu hatırlatmayı laik-Kemalist sistemin savunucusu olan bir Bakana yapmazdık. Şimdiki Milli Eğitim bakanı muhafazakâr bir partiden vekil olduğu için hatırlatma gereği duyduk. Ama Sayın Bakan herhalde bu uygulama ile kendince doğru olanı yapmış. Yanlış anlayan bizmişiz. Muhafazakârlık, meğerse 12 Eylül cuntasının uygulamalarını muhafaza etmekmiş. Bizden demesi, bu yönetmelikle ne o muhafaza ettiğin cuntayı ne de Allah`ı ve müminleri memnun edersin. Sen ahirette vereceğin hesabı düşüne dur" ifadelerini kullandı.
 
"Başörtüsünü Tayt, Şort, Yırtmaç, Gibi Şeylerle Karşılaştırmak Çirkinliktir"
Bir köşe yazarının yazılarından örneklerde veren Fuat Değer sözlerini şöyle sürdürdü;
"Başörtüsünü tayt, şort, yırtmaç, mini, gibi şeylerle kıyaslama yoluyla başörtüsünü çirkinleştirmenin, kısıtlamanın ve bunu resmileştirmenin bürokratik oligarşinin ruhuna hizmet etmekten başkaca bir anlamı yok. İlaveten beden eğitimi dersi için eşofmana, meslek dersleri için önlük ve tuluma yapılan muameleyi İmam Hatipler, Kur`an ve siyer dersleriyle sınırlama yoluyla, başörtüsüne karşı da yaparak nerelere kapı aralandığın farkındalar mı acaba. Başörtülü öğrencilere ruhban muamelesi yaparken diğer bütün öğrencilerse `seküler` formu içselleştirmeye yani `dini hayat-kamusal hayat` ayrımı yapmaya teşvik ediliyor. Laiklik demek ki zannedildiğinden daha ileri boyutlarda benimsenmiş."


"Bu Yönetmelik Yanlış Ve Zararlıdır"
Yönetmeliğin yanlış ve zararlı olduğuna dikkat çeken Değer, "Her ne olursa olsun bu yönetmelik yanlış ve zarar verici bir adım olmuştur. Esas olan öğrenci, öğretmen, idaresi, çalışan ayrımı yapmaksızın başörtüsünün bütün alanlarda serbest bırakılmasıdır. Hatırlatmakta fayda var şimdiye kadar hakka rağmen, halka rağmen hiçbir yönetmelik geçerlilik ve meşruiyet kazanamadı bundan sonra da kazanamaz. Bu kılık kıyafet yönetmeliği köhnemiş bürokratik oligarşiye taze kan, resmi ideoloji dayatmasının muhafazakâr bir tezahürü olmaktan öteye bir değer taşımamaktadır" diye konuştu.
 
Sık sık sloganların atıldığı basın açıklamasından sonra Grup araçlarla Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne giderek, kurum önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
(Murat Dalgın-İLKHA)