"Bu yıl ki ramazanda et satışlarımız düştü"

Ramazan ayında sofralarda aranan gıdalardan biri olan kırmızı ve beyaz et, bu yıl ki ramazan ayında fiyatıyla gündem oldu. Kırmızı ve beyaz et fiyatının yükselmesi, vatandaşın alım gücünü düşürdü.

VAN 19.04.2022 10:52:52 0
"Bu yıl ki ramazanda et satışlarımız düştü"
Tarih: 01.01.0001 00:00

Laçin Et Pazarı satış sorumlusu Uygar Nar, bu yılki ramazan ayında satışlarında önceki yıla oranla azalma olduğunu dile getirdi. 

“POTANSİYELİMİZ VAR”

Laçin Et Pazarı satış sorumlusu Uygar Nar: “Ülkemiz, tarım ve hayvancılık konusunda ciddi bir potansiyele sahip ama bu potansiyeli kullanabildiğimize inanmıyorum. Buna bağlı olarak yem fiyatları, tahıl fiyatları bunlar da et fiyatlarını çok ciddi anlamda etkiliyor. Bizim kendi kendimize yetecek kadar hayvanımız var ama biz dışarıdan et ithal etme durumlarını konuşuyoruz. Bana göre et ve süt konusunda yeni politikalar üretmemiz lazım. Tarım ve hayvancılıkta ciddi bir potansiyelimiz var, bunu kullanabileceğimiz bir politika üretilmeli diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

"RAMAZAN AYINDA FIRSATÇILIK YAPANLAR VAR"
Özellikle ramazan ayında temel gıda ürünlerine yapılan zamların da daha çok kâr etme derdine düşen fırsatçılardan kaynaklandığını söyleyen Nar: “ Normal zamanlarda her hangi bir ürüne zam geldiği zaman bu zincirleme olarak tüm ürünleri etkiliyor belki ama bu işin fırsatçılığını yapan insanlar da var. Özellikle ramazan ayı fırsatçılık ayı olmuş durumda. Normal günlerde etin kilosundan 10 lira kazanan kişi, daha fazla kazanma derdine düşüyor, '10 lira kazanacağıma 20 lira 30 lira kazanayım' hesabını yapıyor. Bunun için de ramazan ayını fırsat biliyor. Normal günlerde ayda 1 ton et satacaksa ramazan ayında 4 katına çıkıyor ve onu fırsata çeviriyor. Bunun üzerine gidecek, bunu engelleyecek, denetleyecek ciddi bir mekanizmaya ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.
Dar gelirli vatandaşın et almakta güçlük çektiğini söyleyen Uygar Nar: “ Dar gelirli vatandaş et alamıyor dersek yalan olmaz. Orta düzey gelire sahip bir vatandaş da eskisi gibi et alamıyor, yani miktarını düşürmüş durumda. Maalesef ilimizde asgari ücretin altında çalışanlar var. 2 bin, 2 bin 500 liraya çalışan biri, elektrik, doğalgaz veya kömür, su, ev kirası, öğrenci giderleri, mutfak giderleri ve diğer giderleri hesapladığımız zaman ete nasıl para ayırabilir ki?" diye konuştu.
Özel Haber: M. Selim KURT