Bu uyarıya kulak verin; 'Tütün, kullanıcı olmayanlarda da sağlık sorunlarına yol açar'

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, sigara kullanımının zararlarına dikkat çekerek, “Çevreye yayılan duman, en az içilen sigara kadar zararlı olabilmektedir. Tütün, yalnızca kullanıcı olanlarda değil, do

VAN 5.02.2022 12:06:15 0
Bu uyarıya kulak verin; 'Tütün, kullanıcı olmayanlarda da sağlık sorunlarına yol açar'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da 2015 yılından bu yana madde bağımlılığı konusunda farkındalık çalışmaları yürüten Hayatın Renkleri Solmasın Derneği, sigara kullanımıyla ilgili olarak sosyal medyada ve yüz yüze yapılan görüşmelerde bilgilendirme çalışmaları başlattı.

SİGARA DUMANININ ETKİSİ   

Sigara kullanımı konusunda açıklamada bulunan Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, özellikle tütünün çevreye yaydığı dumanın etkilerine dikkat çekti.
Sigaranın sadece kullananı değil kullanmayanı da olumsuz etkilediğini ve dumanın çevrede büyük bir kirlilik oluşturduğunu ifade eden Turğut, şunları söyledi:
“Tütün, yalnızca kullanıcı olanlarda değil, doğrudan kullanıcısı olmayanlarda da sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle tütün kullanmadığı halde tütüne maruz kalanların durumu da büyük bir önem arz etmektedir. Bu durum pasif içicilik ya da ikinci el tütün dumanına maruz kalma olarak değerlendiriliyor. İkinci el tütün dumanı, sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinin kullanıldığı durumlarda kapalı alanları dolduran dumandır. Dünya Sağlık Örgütü açıklamasına göre ikinci el tütün dumanına maruz kalma, özellikle erken yaşta çok daha kritik sonuçlara sebep olmaktadır. Dünya genelindeki çocuk nüfusunun yaklaşık yarısı tütün dumanının kirlettiği havayı solumakta ve bu durum ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Çevreye yayılan duman, en az içilen sigara kadar zararlı olabilmektedir. Yanan bir sigaradan çevreye yayılan duman 50 âdeti kanser yapıcı olan 4.000 kimyasalı içermektedir. Bir sigara yaklaşık 12 dakika yanar, sigara içen 30 saniye içine çeker geri kalan dumanı çevredekiler içine çeker. O nedenle çevreye yayılan sigara dumanı içilenden daha zararlıdır. Çünkü sigara içildiği zaman ısı daha yüksektir; ancak çevreye yayılan duman daha düşük ısıdan yayılmaktadır.”

YOL AÇILAN SAĞLIK SORUNLARI

Sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarına değinen Turğut, “Yine Dünya Sağlık Örgütü raporlarına baktığımız zaman, tütün kullanımı kalp ve damar hastalıkları, kanser türleri, diyabet solunum hastalıkları gibi hastalıklar üretiyor. Avrupa Tütün Kullanım Trendleri Raporu’na göre de sigara kullanımı erken ölüm riskini artırmaktadır. Aynı raporda tütün kullanımı dünyadaki erken ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak belirtiliyor ve tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 18 üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir.” dedi. 

KULLANIMI NASIL ENGELLENİR?

Özellikle yeni kullanmaya başlayanların önüne geçilmesi için ebeveynlere çok iş düştüğünü ifade eden Turğut, şunları aktardı:
“Sigarayla mücadele ettiğimizde, yalnızca kendi sağlığımızı değil, sevdiklerimizin de sağlığını korumuş oluruz. Çocuklarımız ve gençlerimize, soludukları havayı sağlıkla ciğerlerine çekebilecekleri, tertemiz bir dünya hediye edebiliriz. Çocuklar ebeveynlerini model alabilmektedir. Ebeveyn olarak bu anlamda olumlu bir model olmamız, bırakma sürecinde çocuğumuza verdiğimiz desteğin etkisini artıracak. Çocuğumuzu sigara içerken yakaladığımızda zarar vermeden sadece elindeki paketi alabilir ve sigara içilmemesi ile ilgili ev ya da okul kurallarını hatırlatabiliriz. Kurallara bizim de uymamız ve çocukların bizi sigara içerken görmemesi, özellikle dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır. Nasihat dilini kullanmadan sigaranın etkileri hakkında konuşabilir ve doğru bilgileri öğrenmesini sağlayabiliriz.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI