“Bu soruşturma geç kalınmış olumlu bir adımdır”

​6-8 Ekim Kobani bahaneli olayların azmettiricisi olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a açılan soruşturmayı değerlendiren HÜDA-PAR Van İl Başkanı Avukat Rasim Saygın Bu soruşturmanın geç kalınmış olumlu bir adım olduğu

VAN 31.07.2015 21:09:18 0
“Bu soruşturma geç kalınmış olumlu bir adımdır”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Avukat Rasim Saygın, 6-8 Ekim olaylarının azmettiricilerinin yargılanması gerektiğini defaatle dile getirdiklerini belirterek, “Bunun geç  de olsa yapılması olumludur fakat, son sürece binaen yapılmış olması doğrusu samimiyet noktasında bizde şüpheler uyandırmaktadır.” dedi.

Hükümet ve HDP/PKK’nin bir yerden sonra karşı karşıya gelmesi ve Selahattin Demirtaş’ın yargılanma talebinin bir koz olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Avukat Saygın, “Ortada bir suç ve suçlu vardır.  Onun için bu soruşturmanın adalet temelinde sürdürülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Adalet zeminin de bir yargılamanın olmasını temenni ediyoruz”

Toplum vicdanını rahatlatmak adına da olsa bu yargılamanın sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Avukat Saygın, “Bu tür anlık olaylar üzerinden değil de, gerçek anlamda suçlu olduğu için söz konusu şahıs yargılanmalıdır. Ama her şeye rağmen bu soruşturmanın açılmış olması olumludur. Fakat endişemiz bunun anlık olaylara istinaden yapılmış olmasıdır. Hükümetle PKK arasında yaşanan sıkıntılardan kaynaklı değil d,e gerçek anlamda adalet zemininde bir yargılamanın olmasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bu adım 6-8 Ekim olaylarından hemen sonra atılması gereken bir adımdı”

Türkiye’deki yargılamaların ve işlenen suçların dönemsel olarak hukuka aksettirilmesinin, hukuk sistemi açısından bir ayıp olduğunu belirten Saygın şunları  söyledi:

“Bizler 6-8 Ekim olaylarından sonra olayın azmettiricisinin Selahattin Demirtaş olduğunu ve insanları birbirlerine kırdırmak amaçlı sokağa dökülme çağrıları yaptığını beyan etmiştik. Bununla ilgili soruşturma açılması gerektiğini ve söz konusu şahsın yargılanması gerektiğini defalarca beyan etmiştik. Fakat bu duymazdan gelindi. Hiçbir şekilde herhangi bir yargılanma yapılmadı. Bugün sürecin bozulmuş olması, Hükümet ve HDP/PKK’nin bir yerden sonra karşı karşıya gelmesi ve Selahattin Demirtaş’ın yargılanma talebinin bir koz olarak kullanılıyor olması, işin vahim tarafıdır. Elbette soruşturma açılması doğru bir karardır. Bu daha 6-8 Ekim olaylarından hemen sonra atılması gereken bir adımdı. Bunun geç de olsa yapılması olumludur fakat, son sürece binaen yapılmış olması doğrusu samimiyet noktasında bizde şüpheler uyandırmaktadır.”  

Gerçek bir yargılama mı yoksa gözdağı mı?

6-8 Ekim olaylarında şehid olan Yasin Börü ve arkadaşlarıyla ilgili davanın sulandırıldığına da değinen Saygın, “İlgili davada da birçok kişi gözaltına alındı. Tutuklanmalar oldu fakat, bir süre sonra bu dava sulandırılmaya başlandı. Müebbet hapis cezası ile yargılananlar serbest bırakılmaya başlandı. Demirtaş’ın yargılanması ile ilgili de böyle bir endişe taşımaktayız. Yani gerçek bir yargılama olur mu olmaz mı? Yoksa bir gözdağı mıdır? Bu yargılamanın süreci ve samimiyetini gösterecektir.” diyerek endişelerini dile getirdi.

Öte yandan  Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz’ün katledilmesine ilişkin davasında sanıkların, “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan 4’er kez, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan birer kez olmak üzere, toplam 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.  (Murat Dalgın-İLKHA)