Bu silahlı şovun anlamı ne?

Dersim'de köylerinde koruculuk yapan 25 kadın, Anadolu Ajansı'nın objektifine evde, tarlada, çocuk bakarken silahlı fotoğraflarla yansıdı.

VAN 2.04.2013 12:05:15 0
Bu silahlı şovun anlamı ne?
Tarih: 01.01.0001 00:00
Tunceli ’de yaklaşık 25 kadın, bir yandan evde ve tarlada çalışırken, diğer yandan da geçici köy korucusu olarak 1400 rakımlı mevzilerde ellerinde Kalaşnikovlarla köylerini koruyor.” Anadolu Ajansı’nın dün bu satırlar eşliğinde geçtiği fotoğraflar, görenleri hayrete düşürdü. Türkiye Kürt sorununu çözüm sürecinde silahlara vedaya hazırlanırken, Tunceli’de kadınlar kucaklarında çocukları ve silahları iç içe geçmiş fotoğraflarla gündeme yansıdı.

Habere göre Tunceli’de 25 kadın, terörle mücadelede güvenlik güçlerine yardım için geçici köy korucusu olarak görev yapıyor. Kadınlar sosyal güvence isterken Tunceli Geçici Köy Korucularının Haklarını Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İbrahim Kuzu, geçici köy koruculuk sisteminde sosyal güvencenin olmamasından yakınıyor:
“Her an göreve hazır bir şekilde çalışıyorlar. Yeri gelir dağda yeri gelir köyünde her türlü zorluğa göğüs germişlerdir. Çözüm süreci içerisinde geçici köy korucularına da bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. Yıllardır devletimizle birlikteyiz, birlikte olmaya da devam ediyoruz. Tunceli’de 630 geçici köy korucusu bulunuyor, bunların 25’i kadın.”

‘Sorunlarımızı anlattık’

Daha sonra Radikal’in ulaştığı İbrahim Kuzu, haberi şöyle anlattı:
“Çekimler sırasında ben de vardım. Biz bu fotoğrafları korucuların sorunlarına parmak basmak için çektirdik. Korucu hem annelik yapıyor hem silah taşıyor hem günlük işlerini yapıyor. Burada hayatın gerçeği budur. Tarlaya bile silahla gidersin. Çocuğun kucağındaysa silahın da yanındadır. Fotoğraflarda gördüğünüz kıyafetler de onların gerçek kıyafetleridir. Biz bu bölgede en büyük sorunu 1990’lı yıllarda yaşadık. Şimdi ortalık daha sakin. Fotoğraflarla sorunlarımızı anlatabileceğimizi düşündük. Yüzlerin görünmesinden korkmuyoruz. Zaten bizi bilen biliyor. Ellerinde hepimizin resimleri var. Kadınlar da geçici köy korucusu statüsünde çalıştıkları için maaş alıyorlar; ancak emekli olunca malullük maaşı alacaklar.”

(Radikal)