Bu kez merdivenler değil insanlar yürüdü!

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında vatandaşları yürüyen merdivenleri kullanmama konusunda bilgilendirdi.

VAN 5.09.2013 20:18:53 0
Bu kez merdivenler değil insanlar yürüdü!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yürüyen merdivenli bir iş merkezinin girişine stant açan Van Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, halka broşür dağıtarak sağlıklı yaşam konusunda bilgi verdi.

 

Etkinlik hakkında bilgi veren Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Doktor Mehmet Eker, bu yılki Halk Sağlığı Haftasının ana temasının 'Sağlık İçin Hareket Edelim' olduğunu söyledi.

 

Fiziksel aktivitelerin önemine değinen Doktor Eker, "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korumasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur. Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multi disipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklar, insan sağlığı ve kalkınmasına yönelik önde gelen tehditlerden birisidir. Bu dört hastalık dünyanın en büyük katilleri olup her yıl tahminen 35 milyon ölüme neden olmaktadır." dedi.

 

Dr. Eker sözlerini şöyle sürdürdü: "Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Bunlar içerisinde fiziksel inaktivite, küresel mortalite için dördüncü önde gelen risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olarak fiziksel inaktivite gösterilmektedir. Fiziksel inaktivite obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Obezite ise yine küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve adolesanslarda alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir." (Fırat Arslan - İLKHA)