Bu dernek farklı!

Van'da bulunan yüzlerce dernekten birçoğu sadece 'tabela derneği' olarak dururken, bazı dernekler de faal çalışmalarıyla gündeme geliyor.

VAN 23.07.2020 11:17:32 0
Bu dernek farklı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da, aktifliğiyle gündeme gelen derneklerden birisi de "Van Feqîye Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği." Dernek, yaptığı çalışmalar ve uygulamalarıyla farklı bir profil ortaya koyuyor. Son olarak İpekyolu Belediyesi ile ortaklaşa hayata geçirilen “Atıklar Yarınlara Umut Olsun” projesiyle gündeme gelen derneğin bilinmeyen bir çok farklı yönü var. Bu dernek nakdi yardım kabul etmiyor, öyle ki derneğin ıban numaraları kapalı. Dernek, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak, destek olmak isteyenlere aracılık ediyor ve destekte bulunulan ailelerin fotoğraflarını çekip yayınlamıyor. Sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol alan derneğin hem tiyatro grubu, hem spor takımları var. Dernek, sadece insanlar için değil, sokak hayvanları için de aktif olarak sahada yer alıyor ve kurumlarla da önemli projeleri birlikte yürütüyor.

23 Aralık 2017 tarihinde kurulan dernek hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan "Van Feqîye Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği" Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Takıs:“Memleketimizin önemli bir sorunu var, iletişim sorunu. İnsanlar olarak bir birimizle iletişim kuramıyoruz, bir birimize kendimizi anlatamıyoruz. Bu bağlamda derneğimizi, bu iletişime katkı sağlasın diye kurduk. Bahçesaraylı olmam hasebiyle de Feqîye Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma Ve Dayanışma ismini verdik. İnsanlarla iletişim kurabilelim, bu önemli bir şey. Doğaya, suya, var olan bütün canlılara duyarlılığımızı gösterme amacındayız. Derneğimize kayıtlı yaklaşık 3 bin civarında resmi üyemiz var, bir de kamu çalışanı oldukları için üyelik yapamayan gönüllülerimiz var.” dedi.

“DERNEĞİMİZİN IBAN NUMARASI KAPALI, NAKDİ BAĞIŞ ALMIYORUZ”

Dernek Başkanı Takıs, yaptığı açıklamada dernek olarak önemli bir hassasiyetlerinden de söz etti. Dernek olarak hiç bir kesimden parasal yardım talep etmediklerini, ıban numaralarının da kapalı olduğunu belirten Takıs: “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; derneğimizin IBAN numarası kapalı, dışarıdan bağış almıyoruz. Bağış yapmak isteyenler, derneğimizin komisyonlarına para şeklinde değil, yani nakdi değil, ayni yardım yapabiliyor. Örneğin bağış yapmak isteyen biri şöyle yapabilir; spor kulübümüz var, 2 tane hentbol takımımız 2. Lig'de. Bunlara kıyafet desteği, forma desteği şeklinde olabilir. Para işin içine girdiği zaman insanlar doğal olarak düşünüyor, yapılan bağışlara ne oluyor, nerelere harcanıyor, bunun gibi soru işaretlerine mahal vermek istemiyoruz. 30 kişilik yönetimimiz var, kendi aramızda derneğimizin tüm giderlerini karşılıyoruz. Diğer üyelerimizden ücret talep etmiyoruz. Hiç kimseye gidip 'derneğimize bağış yapın' demiyoruz, bağış yapmak isteyen kişiyi alıp direkt olarak tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibine yönlendiriyoruz. Artık yapması gereken yardımın miktarı ne ise kendisi karar veriyor. Aslında bu şekilde yaparak, diğer derneklere de örnek olmak istiyoruz. Tabi derneklerin genelini tenzih ediyorum, şöyle yapanlar da var; yaklaşık 15 kişi 2 tane yardım kolisi alıp kalabalık bir şekilde teslimata gidiyor. En selameti, tez elden alıp vermektir. Fotoğraf paylaşımları yapılıyor, bu tür şeyleri biz yapmıyoruz. Sosyal sorumluluk ağırlıklı çalışıyoruz. 'Atıklar Yarınlara Umut Olsun' projemizi, İpekyolu Belediyesi ile birlikte hayata geçirdik. Öncesinde 'Geri Dönüşüm Sokağı' vardı, bunun 1 yıl öncesinde 'Madde ile Mücadele' ve 'Erken Yaşta Evlilik' konulu projemiz vardı. Bu kapsamda 2 tane gelinlikçi firmasıyla anlaşmamız oldu, 18 yaş altı çocuklara gelinlik satmamaları konsunda anlaştık. Kuaförler Odası ile görüştük, 18 yaş altı gelinleri almıyorlar. Bu tür sosyal projeler içinde yer almaya gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“DERNEK BÜNYESİNDE KOMİSYONLAR OLUŞTURDUK”

Denek bünyesinde kurdukları çeşitli komisyonlarla derneğin faal çalışması ve kente katkı sunması için çabaladıklarını anlatan Takıs: “Dernek bünyesinde komisyonlar oluşturduk. Mesela; Hayvan Hakları Doğal Koruma Komisyonumuz var. İlçelerle beraber yaklaşık 600 kişi hafta sonları veya fırsat buldukça doğadaki hayvanları besliyoruz, sağlık sorunu olan hayvanların tedavilerini yaptırıyoruz. Kültür sanat faaliyetleri kapsamında oluşturduğumuz tiyatro ekibimiz var. İlk başladığımız zaman 'Madde ile Mücade' oyunumuzu sergiledik. Madde kullanan 20 yaş altı çocukları ele aldık. Daha sonrasında 'Kadına Şiddet' ve benim yazdığım ve erken yaşta evlilik konusunu ele alan 'Haykırış' adlı oyunumuzu oynadık. Van Kültür Evimiz var, hem Van yöresine ait şarkıları ve türküleri söylüyoruz hem de Van kültürünü anlatıyoruz. Spor kulübümüz var, 2 tane hentbol takımımız 2. Lig'de. Futbol takımımız amatör 1. Lig'de, basketbol takımı ile görüşme aşamasındayız. Onu da bitirmek üzereyiz. Gençlik kollarımız var, özel günlerde yani milli ve manevi değerlerin olduğu günlerde sosyal aktiviteler gerçekleştiriyor. Kadın kollarımız var, şuan ceza evlerinde bulunan kadınlara ve çocuklara yönelik çalışıyorlar. Kadın kollarımız ayrıca direkt Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Aile Sosyal Politikalar arasında mekik dokuyor, ihtiyacı olanların kaydını oluşturuyor, bir nevi ön rehberlik yapıyor.” diye konuştu.

“ÖNEMLİ PROJELERİMİZ VAR”

Kurumlarla çalışma yapan, farkındalık yaratan, hemen hemen her yerde olmaya gayret gösteren bir dernek olacaklarını sözlerine ekleyen Dernek Başkanı Muammer Takıs, son olarak şunları söyledi: “Bundan sonraki süreçte şöyle bir projemiz var; atık camları alıp karayollarında değerlendirmeyi planlıyoruz. Sarı yol çizgileri var, bunların içine cam kırıntıları konuluyor ve bu şekilde çöpe gitmemiş oluyor. Bunun dışında, makinesini bir kuruma aldırabilirsek, cam işlemeciliğine başlayacağız. Mesleki bir adım oluyor, bunu alıp ceza evlerindeki kadınlara, çocuklara ya da denetimli serbestlikten faydalanan, kamu hizmeti gören arkadaşların yararına kullanmayı planlıyoruz, bu bir yerde onların ihtiyaçlarına yönelik bir geri dönüşüm olacak. Van’da doğal yaşam alanı yok, onun projesini yaklaşık 2 yıldır yapmış durumdayız, giden valimiz de projeyi gördü, şimdiki valimize de projeyi anlattık. Hobbit evleri dediğimiz, engelli hayvanların bulunacağı, hayatlarını idame edebileceği bir yer, birde madde bağımlısı çocukların yatıp kalkabileceği, doğal yaşam içerisinde vücudunu temizleyebileceği bir proje. Bu proje için belirlediğimiz yer ise Sıhke Gölünün yanındaki çamlık alan. Orman Ve Su İşleri Müdürlüğüne ait bir bölge, bu projemiz halen beklemede. Korona sürecinden dolayı beklemesi gayet normal, inşallah ilerleyen süreçte bu proje hayata geçer...”Özel Haber: M. Selim Kurt

Bu dernek farklı!

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi