Bu defter kapanmalı!

'Erken yaşta evlilik' intiharlara varana kadar birçok olumsuzluğu barındırıyor...

VAN 3.12.2015 11:42:38 0
Bu defter kapanmalı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Özellikle Van'ın ve bölgenin açmazlarından biri olan erken yaşta evlilik konusu bazı kurumların çalışmaları ile önlenmeye çalışılıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak ve erken yaşta evliliklerden doğabilecek sorunları anlatmak üzere bir dizi çalışma yürüten Van S.S. Yaşam, Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) şimdi de konuyu resim yarışması ile gündeme getirecek. İntiharlara varana kadar birçok olumsuzluğu beraberinde getiren erken yaşta evliliğin önüne geçmek için çalışmalarını sürdüren Yaka - Koop., bu çalışmalara öğretmenler, imamlar, muhtarlar, sağlıkçılar, avukatlar ve psikologları da katıyor. Ayrıca bu çalışmalara Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü de destek sunuyor. Çalışmalardaki amaç bu konuda ulaşılabilinecek kadar insanın bilinçlendirilmesi ve erken yaşta evlilik defterinin artık kapatılması!

Van S.S. Yaşam, Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) tarafından, erken yaşta evliliklere dikkat çekmek amacıyla resim yarışması düzenleniyor. Yaka-Koop, erken yaşta evliliklerin zararlarına dikkat çekmek amacıyla 2013 yılından bu yana özellikle Van'ın Özalp ve İpekyolu ilçelerinde bilgilendirme toplantıları yürütüyor. Ev ev dolaşan kooperatif üyeleri aileleri erken yaşta evlilikle ilgili olarak bilgilendirirken, bir de çeşitli bilgilendirici broşürler bırakıyor. Bu yönlü çalışmalar ve toplantılar zaman zaman da okullarda ve camilerde sürdürülüyor. Çalışmalara öğretmenler, imamlar, muhtarlar, sağlıkçılar, avukatlar ve psikologlar da katılım sağlayarak verimli hale getiriyor.

RESİM YARIŞMASI

Yaka-Koop, erken yaşta evliliklerin bireysel ve toplumsal zararlarına dikkat çekmek için toplantılar dışında farklı etkinlikler de düzenliyor. 
Bunlardan bir tanesi de okul öğrencilerine yönelik düzenlenen resim yarışmaları. Daha önce de düzenlenen resim yarışması, bu yıl ikinci kez düzenleniyor.

11 ARALIK SON GÜN

Yarışmayla ilgili gazetemize bilgi veren Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, resim yarışmasına başvuru süresinin 11 Aralıkta sona ereceğini söyledi. 
Öğrencilerin yapacakları resimleri 11 Aralık tarihine kadar okul müdürlüklerine teslim etmiş olması gerektiğini ifade eden Gümüşhan, "Kooperatif olarak, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında 'Van'da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele' projesi kapsamında çocuk yaşta erken evliliklerle ilgili resim yarışması düzenliyoruz. Resim yarışmasına katılmak isteyen öğrencilerin çizdikleri resimleri 11.12.2015 tarihine kadar kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Resimler çocuk yaşta evlilikleri konu alan resimler olacak, değerlendirmelerimizi buna göre yapacağız" dedi.

ÖDÜL; TABLET BİLGİSAYAR

Yarışma için uzman bir ekipten oluşan değerlendirme komisyonu oluşturulacağını ifade eden Gümüşhan, şu bilgileri verdi:
"Değerlendirme komisyonu tarafından seçilecek bu resimlerden en iyi 10 tanesi tablet bilgisayarla ödüllendirilecek. Ayrıca gelecek yıl için kooperatif adına bir de takvim bastırıyoruz. Ödüle hak kazanan bu 10 resim, çizenin ismiyle birlikte 2016 yılı için bastıracağımız takvim yapraklarına konulacak. Bu resimler bir hafta süreyle billboardlarda da asılı kalacak."