BU ANKETE DİKKAT

30 büyükşehirde son seçim anketi

VAN 2.04.2013 14:24:21 0
BU ANKETE DİKKAT
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Son seçim anketinde 30 büyükşehirin 20'sini AK Parti, 8'ini CHP, 2'sini de BDP kazanıyor.

2014 yerel seçimlerine 1 yıl kala siyasi partiler sahadakiçalışmalarına start verdi. Bazı partiler belediye başkanı adaylarınıaçıklamaya başladı. Türkiye'nin üç büyük kentinde kıyasıya bir yerelseçim yarışı yaşanacağa benziyor.

20 AK PARTİ, 8 CHP, 2 BDP

Peki son anketlerde Türkiye'nin 3 büyük kentindeki son oy durumu ne? Hangi partinin hangi adayı anketlerde ön plana çıkıyor? ORC'nin yaptığı son ankette AK Parti, CHP ve MHP'nin 3 büyükşehirdeki yarışı ve adayların oy oranları yer alıyor. 30 büyükşehirde yapılan son seçim anketinde 30 büyükşehirin 20'sini AK Parti, 8'ini CHP, 2'sini de BDP kazanıyor. MHP ise hiçbir ilde yok.

ORC'nin son yerel seçim anketi - VAN

ORC'nin son yerel seçim anketi - 59

ORC'nin son yerel seçim anketi - VAN

ORC'nin son yerel seçim anketi - 60

CHP'Lİ İNCE, SARIGÜL'Ü GERİDE BIRAKTI

Mart ayında yapılan ankette 'CHP'nin İstanbul adayı kim olsun' sorusuna ankete katılanların yüzde 26.8'i CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce cevabını verdi. CHP'li katılımcıların ikinci sıradaki ismi ise yüzde 25.1'le Gürsel Tekin'di. CHP'nin İstanbul adayı olup olmayacağı bir türlü netleşmeyen Mustafa Sarıgül ise yüzde 23.5 oranıyla üçüncü sırada yer aldı.

AK Partili seçmenin İstanbul adayı ise çok net. Ankete katılanların yüzde 46.1'i İstanbul adaylığı için Kadir Topbaş'ı seçerken yüzde 24.8'i de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı seçti,

"Bugün seçim olsa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy verirsiniz?" sorusunda ankete katılanların yüzde 46.5'i AK Parti'yi tercih ederken yüzde 30.1'i de CHP'yi seçti. MHP ise yüzde 6.2'de kaldı.

ANKARA'DA GÖKÇEK ÖNDE

ORC anketine göre Ankara'daki CHP seçmeni yerel seçimlerde Belediye Başkan Adayı olarak Murat Karayalçın'ı görmek istiyor. Ankete katılanların yüzde 33.4'ü Murat Karayalçın'ı belediye başkan adayı olarak görmek istedi.

AK Parti'de ise ankete katılanların yüzde 48.2'si Melih Gökçek'i tekrar büyükşehir belediye başkan adayı olarak görmek istiyor. İkinci sırada ise yüzde 19.4'lük oranla Ali Babacan yer alıyor.

'Bugün seçim olsa Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisi?' sorusuna ankete katılanların yüzde 44.3'ü AK Parti yüzde 34.7'si ise CHP dedi. MHP yüzde 10.6'da kaldı.

AK PARTİ İZMİR'DE FARKI KAPATIYOR

CHP'nin kalesi olarak gösterilen İzmir'de CHP ve AK Parti arasındaki fark kapanıyor. ORC anketine göre CHP'lilerin İzmir adayı olarak görmek istedikleri isim yüzde 40.9'la Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan. Şimdiki başkan Aziz Kocaoğlu ise yüzde 28.5'lik bir oy oranı alabildi.

AK Parti'de ise biri eski iki bakan listenin zirvesinde. AK Partili seçmen İzmir'de yüzde 52.5'le Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı görmek isterken, Ertuğrul Günay yüzde 20.8'le ikinci sırada.

'Bugün seçim olsa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisi?' sorusuna ankete katılanların yüzde 41.1'i CHP derken yüzde 38.5'lik kesim ise AK Parti dedi. MHP ise yüzde 7.2 oranında kaldı.

ADANA'DA AK PARTİ İLK SIRADA

''Sizce CHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna CHP seçmenleri ilk üç isme sırasıyla şu isimleri yerleştirdi, Turgay Develi yüzde 28,7, Soner Çetin yüzde 27,5, Dilaver Ağdemir yüzde 11,4.

Sizce AKP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı, sorusuna AK Parti seçmenleri, Ömer Çelik yüzde 35,5, Ziyaeddin Yağcı yüzde 19,6, Azim Öztürk yüzde 14,1 şeklinde cevap verdi.

''Sizce MHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, MHP seçmenleri, Hüseyin Sözlü yüzde 38,9, Seyfettin Yılmaz yüzde 27,1, Remzi Oğuz Yılmaz yüzde16,5 şeklinde cevap verdi.

Bugün seçim olsa Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir sorusuna, AK Parti yüzde 36,3 ile ilk sırayı alırken, CHP yüzde 24,6 ile ikinci sırayı, MHP de yüzde 18,5 ile üçüncü sırada yer aldı.

ANTALYA'DA SEÇMEN CHP DİYOR

''Sizce CHP'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna CHP seçmenleri, yüzde 38,5 ile Süleyman Evcilmen, yüzde 35,2 Mustafa Akaydın ve yüzde 8,1 diğer cevabını verdi.

''Sizce AKP'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, AK Parti seçmenleri, Menderes Türel yüzde 51,5, Mevlüt Çavuşoğlu yüzde 27,2 ve yüzde 9,5 ile diğer cevabını verdi.

''Bugün seçim olsa Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir'' sorusuna, CHP yüzde 36,2 ile ilk sırayı aldı. AK Parti yüzde 33,6 ile ikinci sırayı alırken, MHP de yüzde 14,7 ile üçüncü sırada yer aldı.

AYDIN'DA DA CHP İLK SIRADA

''Sizce CHP'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, CHP seçmenleri, yüzde 91,5 ile sadece Özlem Çerioğlu'na şans tanıdı.

''Sizce AKP'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, AKP seçmenleri, yüzde 55,8 Mehmet Erdem'i ilk sıraya yerleştirirken Ahmet Ertürk'e yüzde 15,2 oranında evet dedi.

''Bugün seçim olsa Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir'' sorusuna, CHP yüzde 42,5 ile yine ilk sırayı aldı. AK Parti yüzde 30,1ile ikinci sırayı alırken, MHP de yüzde 11,7 ile üçüncü sırada yer aldı.

BALIKESİR'DE AK PARTİ BİRİNCİ PARTİ

''Sizce CHP'nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, CHP seçmenleri, yüzde 28,5 Faruk Kula, yüzde 20,4 Haluk Gümüş ve yüzde 15,5 Naim Durmaz dedi.

''Sizce AKP'nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, AKP seçmenleri, yüzde 41,3 A.Edip Uğur, yüzde 27,6 ve yüzde 13,2 ile Cemal Öztaylan dedi.

''Sizce MHP'nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, MHP seçmenleri, yüzde 84,1 ile sadece İsmail Ok'a şans tanıdı.

''Bugün seçim olsa Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir'' sorusuna, AK Parti yüzde 34,9 ile ilk sırayı aldı. MHP seçmenleri ise yüzde 30,4 ile ikinci sırayı alırken, CHP de yüzde 19,5 ile üçüncü sırada yer aldı.

BURSA'DA AK PARTİ YİNE İLK SIRADA

''Sizce CHP'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, CHP seçmenleri, yüzde 40,3 Mustafa Bozbey, yüzde 38,1 Sena Kaleli ve yüzde 7,5 ile diğer cevabını verdi.

''Sizce AKP'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı''sorusuna, AKP seçmenleri, yüzde 43,4 Faruk Çelik, yüzde 39,8 Recep Altepe ve yüzde 7,1 ile diğer dedi.

''Bugün seçim olsa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir'' sorusuna, AKP seçmenleri yüzde 44,9 ile ilk sırayı aldı. CHP yüzde 26,5 ile ikinci sırayı alırken, MHP yüzde 10,7 ile üçüncü sırada yer aldı.